.

.

 

.

Scout Brian Robbers uit Aalden houdt hoofd koel in hectische dagen

Na hitte dreigt nu orkaan bij internationaal scoutingevenement Zuid-Korea.

Organisatie World Scouting Jamboree breekt vanwege naderend noodweer de tenten op en verplaatst evenement naar hoofdstad Seoul. 

Voor Brian Robbers verloopt de World Scouting Jamboree in Zuid-Korea bepaald niet volgens het draaiboek, maar leest meer als een spannend jongensboek. Na de hittegolf van de afgelopen week krijgt een deel van het land volgens de weersverwachting vanaf woensdag te maken met naderend noodweer door een orkaan. De 15-jarige Aaldenaar moet samen met tienduizenden scouts het internationale scoutingevenement in Zuid-Korea daarom eerder dan gepland verlaten. Brian vertrekt vandaag (dinsdag) van het kampeerterrein naar de hoofdstad Seoul. De scouts zullen daar in hotels opgevangen worden en daar zal een alternatief programma worden aangeboden.

Hoofd koel houden
Brian hield zijn hoofd koel bij het internationale scoutingevenement in het zuidwesten van Zuid-Korea, waar temperaturen van bijna veertig graden werden gemeten. De afgelopen week probeerde Brian, scout van Beyloo Terhorst uit Beilen, samen met de bijna 2.000 landgenoten er het beste van te maken tijdens het door een hittegolf geteisterde mondiale evenement. Tienduizenden scouts, in de leeftijd van 14 tot en met 18 jaar en afkomstig uit de hele wereld, waren samengekomen in Zuid-Korea om de World Scouting Jamboree te vieren.

Vrede en verbroedering
Een evenement dat al sinds 1920 om de vier jaar wordt gevierd en vooral in het teken staat van vrede en verbroedering. Leden van Scouting krijgen één keer in de vier jaar de gelegenheid om deel te nemen aan dit grootse wereldwijde evenement. Volgens Brian een ervaring die je maar één keer in je leven kunt meemaken. "Ik ben heel blij dat ik in die gelegenheid ben gesteld, want het is een unieke kans om kennis te maken met een ander continent en met verschillende nationaliteiten.”

Terrein met nauwelijks begroeiing
Eerder dit jaar nam Brian Robbers ter voorbereiding op de trip naar Zuid-Korea deel aan een contingentskamp in Ommen, maar iedere vergelijking gaat volgens de VWO-5 leerling van het Hondsrug College in Emmen mank met de situatie in Zuid-Korea. Het vlakke terrein van de World Scout Jamboree ligt in Sea Man Geum, in een polder aan de westkust van het land. Op een terrein met nauwelijks begroeiing verbleven de deelnemers in tenten.

Pallets om op te slapen
Voorafgaand aan de hittegolf werd het terrein nog geteisterd door forse regenbuien. De grote hoeveelheden water konden niet op alle plaatsen goed worden afgevoerd. "Op sommige velden met tenten stond tien centimeter water. We hebben pallets gekregen om op te slapen, maar het is niet echt optimaal. Als scouts zijn we echter wel wat gewend en proberen er het beste van te maken." 
Met het naderend noodweer - met hevige regen en windstoten - in aantocht wordt de Jamboree de komende dagen voortgezet in Seoul en zaterdag officieel afgesloten.  

Scouts al eerder weg
Vorige week maakte de Britse scouting al bekend om met hun 4.000 deelnemers eerder van het kamp te vertrekken vanwege de hitte en om de druk op de organisatie te verlichten. Ook Amerikaanse scouts maakten in het weekend bekend te zullen vertrekken. Scouting Nederland zag toen geen reden om ook het kamp te verlaten. 

Bron: Dagblad van het Noorden

Oes Eig'n Kraantien

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel