.

.

 

.

Peter en Annet bouwen ligboxenstal om tot moderne energiezuinige schuurwoning

”We zijn zeer content met het resultaat!” 

De schuurwoning wint de afgelopen jaren duidelijk aan populariteit. Een woonhuis als onderdeel van het landschap. Dat is in principe het uitgangspunt voor het ontwerp van een schuurwoning.
De gemeente Coevorden wil de bouw van schuurwoningen stimuleren. Uiteraard zijn er richtlijnen: het landschap staat centraal en daarin past geen opvallende bebouwing. Een schuurwoning is dan een prachtige oplossing.
Peter Aasman en Annet Beukers kunnen dat volmondig beamen. Hun ambitie ging zelfs nog wat verder: hoe kun je zo bouwen dat natuur en landschap er bij winnen. Een ding is zeker: het landschap is ook verrijkt met twee nieuwe bewoners die zich met hun omgeving verbinden - met de natuur en de buurt!

Plannen waren er al langere tijd
De wens van Peter en Annet om te gaan wonen op een plek aan de rand van hun woonplaats Aalden was er al jaren. "We houden van karakteristieke woningen en dat zit vaak in oude woningen." Uiteindelijk kochten ze de eeuwenoude boerderij met rust en ruimte aan Oud Aalden 8. In eerste instantie was het plan om daar zelf te gaan wonen. Uiteindelijk eindigde het ongeveer vier jaar geleden - tot ieders verrassing - in een bouwkavel aan de Middenweg. Op een steenworp afstand van Oud Aalden 8.

Ruimte voor ruimte
Peter en Annet gingen, na aankoop van de monumentale boerderij, met de gemeente Coevorden in gesprek over de mogelijkheden binnen de regeling ‘Ruimte voor Ruimte’. Kortgezegd komt deze regeling erop neer dat, als je meer dan 750 vierkante meter agrarische bebouwing afbreekt, je er een compensatiewoning voor terug mag bouwen. Omdat in het beschermde dorpsgezicht van Oud Aalden niet veel mocht worden gewijzigd, ontstond het plan om in de bestaande ligboxenstal een woning te realiseren.
In zo’n landelijk gebied past niet elke woning, maar dat hoefde voor Peter en Annet niet. Geen rieten dak, maar wel een moderne, energiezuinige schuurwoning aan de rand van het beschermde dorpsgezicht van Oud Aalden, tussen eeuwenoude boerderijen.

Een woning met de vorm van een schuur past goed in het landelijke landschap van Oud Aalden. Peter en Annet kwamen hierop uit toen ze op hun kavel aan de Middenweg een karakteristiek huis wilden laten bouwen. Foto: Monique Jonkman-Koolen

Eerste aanblik
Afgelopen week namen we een kijkje. Bij de eerste aanblik lijkt het een schuur. Maar het is toch echt een huis! Hier wonen Peter en Annet op een mooie plek in een landelijke omgeving. Voor veel mensen een droom! Om die droom te verwezenlijken kwam er heel wat om de hoek kijken. Peter en Annet leggen het uit: “Het ontwerp moest voldoen aan allerlei eisen, in het bijzonder op het gebied van welstand in het beschermde dorpsgezicht.”

Praktische indeling
De royale schuurwoning van Peter en Annet heeft een praktische indeling en een verrassend ruimtelijke beleving. Het ontwerp is vormgegeven binnen de contouren van de oorspronkelijke ligboxenstal die bij de boerderij hoorde. De bestaande spanten zijn hergebruikt, een mooie combinatie van oude materialen in een moderne woning. Gebouwd volgens een energiezuinig en duurzaam concept.

Principe van duurzaamheid
Bij een schuurwoning hoort ook het principe van duurzaamheid in materialen en energiegebruik. Tijdens de bouw hebben Peter en Annet dan ook goed nagedacht over duurzaamheid en levensloop met de raampartijen, warmtepomp, vloerverwarming en zonnepanelen. Veel is erop gericht om de warmte vast te houden en de woning op een duurzame manier te verwarmen.

Inmiddels wordt er door Peter en Annet hard gewerkt om ook de tuin verder aan te leggen zodat ook deze past in het landelijke aangezicht van Oud Aalden.

Peter Aasman en Annet Beukers wonen in een moderne vrijstaande schuurwoning aan de dorpsrand van Oud Aalden. Foto: Monique Jonkman-Koolen.

Oes Eig'n Kraantien

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel