.

.

 

.

Jantina Hellingmolen draait na renovatie weer in volle glorie

Vierde zaterdag van augustus, dat betekent tijd voor de Drentse Molendag.

De Jantina Hellingmolen is na een ingrijpende, maandenlange renovatie weer in oude luister hersteld. Het tijdrovende karwei duurde langer dan gepland, maar molenaars en molenvereniging Vrienden van de Aeldermeul zijn blij dat het euvel volledig is hersteld en de molen weer veilig kan draaien.

Bij een inspectie vorig jaar bleek dat dat de molen per direct moest stoppen met draaien. De lasnaden van de twee roeden voldeden niet meer aan de eisen. Dat is gevaarlijk, want in deze situatie kan bij het draaien of harde wind een wiek afbreken. De iconische molen stond daardoor al sinds vorig najaar stil.

De afgelopen maanden is er door stichting Het Drentse Landschap, eigenaar van de molen, hard gewerkt aan de herstelwerkzaamheden. Het specialistisch karwei begon met het strijken van de wieken. Deze zijn samen met andere onderdelen van de 'Aeldermeul' met een hijskraan verwijderd en op het molenterrein gerestaureerd.

Het molenaarsteam, bestaande uit Hans Hordijk, Dennis Eefting, Ron Schreuder en Willem Markenstein, is zeer content dat de herstelwerkzaamheden zijn uitgevoerd. Naast het laswerk volgde nog herstel van het houtwerk van de wieken en het schilderwerk. De molen kan vanaf deze week weer volop en veilig draaien. Net op tijd om in te kunnen haken op de Drentse Molendag, die komende zaterdag op het programma staat. De molen is geopend van 13.00 uur tot 16.00 uur.

"Niet alleen de molen komt nu weer tot leven, maar de molenaars ook”, lacht het vierkoppig team.

 Oes Eig'n Kraantien

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel