.

.

 

.

Hertenbok in dierenkampje moet zijn ballen tonen en zorgen voor nakomelingen

De val van het kabinet zorgt voor uitstel om hertenhouderij te verbieden. ”De bok kan voorlopig nog rustig zijn gang gaan”.

In de Tweede Kamer debatteren ze nog steeds over de toekomst van de hertenkampjes. Beheerders van de parkjes wachten op duidelijkheid vanuit Den Haag, maar in het dierenkampje aan de Hoofdstraat in Zweeloo wacht een hertenbok niet op het oeverloos gekrakeel vanuit de residentie. Hij toont zijn ballen en probeert nog voor het scheiden van de markt voor nageslacht te zorgen.

De jonge bok loopt vol zelfvertrouwen rond en lijkt er helemaal klaar voor.

De bok lijkt maling te hebben aan minister Piet Adema van landbouw, die in januari nog voet bij stuk hield om de hertenhouderij vanaf 1 januari 2024 te verbieden. De inmiddels demissionaire minister wil volgend jaar een nieuwe huis- en hobbydierenlijst invoeren, en het hert staat daar niet langer op, onder meer vanwege dierenwelzijn. De hoefdieren mogen vanaf dat moment niet meer worden gefokt in gevangenschap, wat neerkomt op een uitsterfbeleid.

Door alle commotie is het ingaan van dat besluit verschoven van 1 januari naar 1 juli 2024. De minister wil eind dit jaar de lijst definitief vaststellen. Terwijl in sommige gemeentes, vooruitlopend op de besluitvorming van de landelijke overheid, bokjes al worden gecastreerd, moedigen de vrijwilligers van het Dierenkampje Zweeloo het bokje juist aan om zich voor te planten.

In de weide van het dierenkampje hangt een zweem van wild leven: de jonge bok loopt er inmiddels vol zelfvertrouwen rond en lijkt er helemaal klaar voor om voor nageslacht te zorgen bij de vijf hindes.

De vijf hindes in het dierenkampje aan de Hoofdstraat in Zweeloo zijn in afwachting van wat komen gaat.

Een paar bezoekers verheffen hun stem bij het vooruitzicht dat de populatie zomaar eens kan verdubbelen. “De jonkies zijn heel leuk voor de kinderen. We begrijpen het gewoon niet. De dieren hebben het hier echt heel goed. Ze hebben de ruimte en weten niet beter. Waarom pak je dat af? Volgens ons zijn er wel grotere problemen in de wereld dan deze herten.” 

Dan komt een echtpaar aangelopen. Ze kunnen het voorgenomen besluit van de minister eveneens amper bevatten. “Dit is het leukste wat er in het dorp voor de kinderen is. Voor de ouderen ook, trouwens. Even bij de hertjes kijken, hartstikke leuk. Moet je ze dan in het wild uitzetten? Dan worden het er te veel en worden ze afgeschoten.”

In Zweeloo zal het zo’n vaart gelukkig niet lopen. Ook als de bok niet in zijn missie slaagt, mogen dieren die voor 1 januari 2024 zijn verwekt, volgens het plan tot hun dood worden gehouden. Hindes kunnen in gevangenschap wel twintig jaar worden, dus zullen de dieren niet meteen weg zijn. In Zweeloo zijn de jongste hindes drie jaar, maar die wetenschap maakt de teleurstelling echter niet minder. Dat ze ooit verdwijnen staat vast. Tenzij de overheid dit jaar nog op zijn schreden terugkeert.

Vrijwilliger worden bij - of lid worden van het dierenkampje? Stuur dan een email naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of schriftelijk t.a.v. Anne-Marie Pieters-de Wolff, Klooster 17, Zweeloo.

Oes Eig'n Kraantien

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel