.

.

 

.

Sjoert Ubels onder invloed van speciaalbier: “Er is veel meer dan alleen pils”

Voor Mepper bierbrouwer gaat er niets boven ambachtelijk bier met uitgesproken smaken.

Sjoert Ubels ontwikkelde de afgelopen jaren een echte passie voor ‘speciaalbier’. Het bruisen, gisten en bubbelen begon voor de 43-jarige brouwer uit Meppen puur hobbymatig, maar Ubels heeft het pionieren achter zich gelaten en is er professioneel mee aan de slag gegaan.
Kenners weten zijn bieren inmiddels op de juiste smaak te schatten. Tijdens het jaarlijkse bockbierfestival in Westerbork ging Ubels onlangs met zijn Roegbier met de eerste prijs aan de haal. De waardering voor zijn vakmanschap smaakt naar meer.

Zwaar bier
Voor Sjoert Ubels was er al veel langer het besef dat er veel meer is dan pils. Zijn bierenenthousiasme werd jaren geleden al flink aangewakkerd tijdens een bezoek aan een proeverij van Trappistenbier in de Belgische Ardennen. “Na deze excursie was ik echt verkocht”, blikt Sjoert terug op de eerste kennismaking. “Pils drinken deden we natuurlijk al wel regelmatig, maar genieten van een goed glas zwaar bier heb ik daar geleerd.” 

Verwerken schokkende gebeurtenis als politieagent
Genietmomenten had Ubels in de afgelopen periode ook echt wel nodig. Bijna twee jaar geleden is er door zijn werkzaamheden bij de politie een posttraumatische stress stoornis (PTSS) vastgesteld. Over de schokkende gebeurtenissen wil hij niet veel meer kwijt. “Het was een vreselijke tijd waarvan ik iedereen de details wil besparen, maar ik heb samen met mijn gezin wel geleerd dat we nog meer moeten genieten van leuke dingen en dromen moeten waarmaken. Professioneel bierbrouwen was één van die dromen. Ik heb hiermee een nieuwe weg ingeslagen en ben teruggekomen bij mezelf.”

Brouwproces
Sjoert Ubels ontwikkelde gaandeweg een brede liefde voor bier en bierstijlen. Tegelijk groeide ook zijn interesse in het brouwproces. “Ik verdiepte me steeds meer in de materie en na een rondleiding bij de Amelander Bierbrouwerij heb ik de stoute schoenen aangetrokken en startte - in regelmatig gezelschap van mijn zwager Erik Hessels - met hobbybrouwen.”

Bierbrouwer Sjoert Ubels (43) uit Meppen heeft het pionieren achter zich gelaten en gaat professioneel aan de slag met het brouwen van speciaalbieren. (Eigen foto)

Roegbier uit de tap en winkelschappen
Sjoert vervolgt: “Bij hobbymatig brouwen mag je de biertjes alleen zelf drinken of met familie en vrienden. Het is niet toegestaan om ze te verkopen, maar omdat ze zo goed werden ontvangen en ik waardering kreeg voor het vakmanschap, kwam die vraag van consumenten wel steeds vaker." Kleinschalig, authentiek en herkenbaar: dat is wat de consumenten volgens Sjoert meer en meer vragen van wat men drinkt. "Ik zag het ideale plaatje al helemaal voor me: Roegbier uit de tap van de horeca en kratjes in de winkelschappen.”

Grote brouwinstallatie niet zonder financiële consequenties
Op eigen adres aan de Bosrand in Meppen een vergunning krijgen en de beschikbare ruimte hebben is op zich al lastig, maar de aanschaf van een grote brouwinstallatie met alle bijbehorende zaken als gisttanks en een bottellijn, daar durfde Ubels de financiële consequenties nog niet voor te dragen. “Vanuit mijn netwerk kreeg ik ineens de kans om bij een collega-brouwer de ketels te gebruiken, om daar zélf mijn eigen bieren te brouwen.”

Ambachtelijk karakter
De bieren van Ubels zijn niet standaard in een stijl te vangen, maar gaan tussen een aantal stijlen door. “Ze hebben allemaal hun eigen ambachtelijk karakter, herkenbaar maar toch verassend”, vertelt Sjoert trots. “Zo heb ik onder andere Vlierefluiter gebrouwen, een friszomers speltblond bier met vlierbloesem.”

Bier met smaak van tamme kastanje en kaneel
Op het Bockfest Börk tapte Sjoert zijn ‘Olde Meindert’. Een dubbelbock met tamme kastanje, kaneel en een leuk verhaal. “Een paar jaar geleden heb ik tijdens het Oogstfeest in Meppen, toen nog als hobbybrouwer, een wedstijdje gehouden voor het beste idee voor een nieuw bier. Remco van der Spoel uit Aalden leverde zijn briefje in met het verhaal dat zijn opa Meindert, als het herfst werd, appeltaart bakte met tamme kastanje en kaneel. Daar moest ik eens proberen een bier van te maken. Dat werd een succesverhaal.”

Roeg valt in de smaak op Bockbierfestival
Na meerdere keren uitproberen en finetunen was Sjoert tevreden, klaar voor deelname aan een heus Bockbierfestival, met heerlijk bockbier van een flink aantal gerenommeerde brouwerijen uit Noord-Nederland, zoals Maallust, Brouwerij Avereest en Grutte Pier.

“Tot mijn eigen grote verrassing mocht ik twee prijzen ophalen”, vertelt een glunderende Sjoert. “De bezoekers op het festival mochten stemmen op hun lekkerste bier. In deze categorie werd Olde Meindert derde. Ook was er een professionele vakjury met onder andere een internationaal Biersommelier. Boven verwachting hebben de juryleden mijn bier uitgeroepen tot winnaar van het festival!”

Mooi stukje waardering voor vakmanschap
De juryleden waren duidelijk in hun oordeel: een lekker doordrinkbaar bockbier met een eigenwijs karakter. “Natuurlijk ben ik daar ongelooflijk trots op. Een mooi stukje waardering voor mijn passie en het laat zien dat ik op de goede weg ben. Perfectie bestaat niet en dus ga ik met alle plezier verder met het ontwikkelen van speciaalbieren. Binnenkort komen er twee nieuwe bieren van Roeg op de markt: een lekkere tripel en een quadrupel, voor de echte genieter.”

Bron: Dagblad van het Noorden

Oes Eig'n Kraantien

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel