.

.

 

.

Wij kunnen het misschien beter samendoen

Als je snel wilt gaan, ga dan alleen. Als je ver wilt komen, ga dan samen. Voor velen een bekend Afrikaans spreekwoord.

Het betekent kortweg samen bereik je meer. Dat geldt ook voor een aantal maatregelen die je kunt nemen om de energietransitie te realiseren. Sommige acties kan ieder voor zich doen. ’s Avonds de gordijnen dicht bijvoorbeeld. Kieren dicht (laten) maken. Let wel, ventilatie moet natuurlijk wel mogelijk blijven. 

Lastiger wordt het met de aanschaf van zonnepanelen. Dak ligt niet in de goede richting, te veel schaduw van hoge bomen, niet mogelijk vanwege rieten kap, om maar wat te noemen. Hier kan wellicht gezamenlijk naar een oplossing worden gezocht. Participeren in een zonnepanelen project, een zonnepark, of misschien wel een windmolenpark.

Er liggen in Meppen al aardig wat zonnepanelen op de daken, maar er kunnen er altijd nog meer bij. Op zonnige dagen produceren we met elkaar meer dan direct voor eigen gebruik nodig is. Leveren we de extra stroom terug of slaan we dat lokaal op? Individueel of gezamenlijk? Hoe gieten we dat juridisch in het vat? Hoe moet dat technisch gezien?

De gemeente Coevorden wil in 2040 van het gas af zijn. Dan zullen we onze huizen dus anders moeten gaan verwarmen. We kunnen nu al gas besparen door geen water van 80 of 90 graden door de radiatoren te laten stromen, maar van 50 of 60 graden. Het duurt dan wat langer voor het huis warm is, maar het kost minder gas. De thermostaat op 15 of 16 graden zetten en de ruimte waar je verblijft elektrisch bij-verwarmen draagt ook bij aan een lagere gasrekening. Voorwaarde is wel dat het huis goed geïsoleerd is.

Uiteindelijk moet elke cv-ketel vervangen worden. Tegenwoordig spreken we dan meteen over een warmtepomp systeem. Maar wat is dat eigenlijk voor systeem en wat zijn de consequenties? Bouwtechnisch, maar ook financieel. Zijn er alternatieven? 

Allemaal vragen die beantwoord moeten gaan worden. De werkgroep MEI bereidt een enquête voor om te leren wat uw interesses en plannen zijn. Wat is al gedaan en wat moet nog. Zet 18 januari maar vast in de agenda, want dan organiseren we een avond om de uitkomst van de enquête te bespreken en informatie te geven over warmtepompen. Ook kan er dan worden geïnventariseerd wie een warmtescan van zijn huis wil laten uitvoeren. Een warmtescan laat zien of, en zo ja, waar er warmte uit de woning lekt. Kortom: een hoop te doen, nog een lange weg te gaan.

Dat kunnen we dan maar beter samen doen, toch? Voor vragen en opmerkingen mail ons naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Oes Eig'n Kraantien

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel