.

.

 

.

Ambitieus plan van René den Otter en Janine Ruinemans van tafel

Het gaat gewoon niet lukken met nieuw schuurwoningencomplex in Zweeloo: “We zijn door de tijd ingehaald”.

De realisatie van zeven schuurwoningen aan de Kruisstraat in Zweeloo “voor eigen jeugd” is definitief van de baan. René den Otter en Janine Ruinemans halen het plan van tafel. "We zijn door de tijd ingehaald. Door de stijging van bouwkosten en rente is het niet meer realistisch om op deze locatie woningen voor jongeren te bouwen.”

Medewerking van gemeente en buren
Het bouwplan was de tekentafel al gepasseerd, de gemeente Coevorden was enthousiast en verleende alle medewerking evenals de buren, maar de veranderende marktomstandigheden hebben het project de das omgedaan. “De prijzen zijn de pan uitgerezen en de rente meer dan verdrievoudigd waardoor het voor ons onverantwoord is om het plan voort te zetten", stellen René en Janine vast.

Sociale huur en middenhuur klasse
De schuurwoningen zouden door het tweetal als huurwoningen in de markt worden gezet, die onder de sociale huur en middenhuur klasse zouden vallen. "Gezien het huidige prijsniveau is het voor starters totaal niet meer realistisch want de gewenste lage huurprijs wordt onhaalbaar. Juist voor deze doelgroep hadden we dit plan opgezet."

Serieuze kans voor jongeren
Het project van René en Janine was ronduit veelbelovend. Op de plek van de woonboerderij van de familie Ruinemans aan de Kruisstraat zouden zeven schuurwoningen worden gebouwd voor eigen jonge inwoners. “Voor jongeren was dit een serieuze kans om hier te blijven.” Het voorste gedeelte van de woonboerderij zou goeddeels intact blijven. Het gebouw met een duidelijk voorhuis - met twee woningen - en met een groot 'achterhuis' waar de zeven schuurwoningen zouden verrijzen. Het dorpse karakter bleef gewaarborgd en er was een gemeenschappelijke tuin voorzien.

Gedachtengoed
“Wij hadden het gedachtengoed van mijn ouders meegenomen in de plannen”, vertelt Janine. “Ze stonden altijd midden in de samenleving en waren nauw betrokken bij de leefbaarheid in het dorp. De schuur was altijd een verzamelplaats en opslag voor de vele verengingen in het dorp. Ons plan paste naadloos bij datgene wat mijn ouders ook graag zouden hebben gewild: Een toekomst voor de jongeren in hun geboortedorp."

René vult aan: ”Het was een prachtige nieuwe invulling waar de Zweeler jeugd al op korte termijn aan een veelbelovende toekomst had kunnen bouwen. Zonde dat het de eindstreep niet heeft gehaald. We hebben het in ieder geval met veel enthousiasme geprobeerd, maar uiteindelijk is het toch een deceptie. Een gemiste kans.”

Oes Eig'n Kraantien

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel