.

.

 

.

Wat zijn de plannen van het Mepper Energie Initiatief?

Deze keer ga ik vertellen wat onze plannen voor de komende maanden zijn.

Om te beginnen willen we een enquête onder de inwoners van Meppen houden. Doel hiervan is dat we een beeld krijgen van wat er door iedereen individueel al aan energiebesparende maatregelen zijn genomen en wat er eventueel al op stapel staat. Verder willen we graag weten op welke gebieden er behoefte is aan meer informatie en op welke gebieden is er bereidheid samen op te trekken.

Voorbeelden van de laatste twee vraagstukken zijn: 
- Wat is de invloed van het stoppen met de salderingsmethode bij het terugleveren van stroom op de terugverdientijd?
- Hoeveel korting kunnen we krijgen als we gezamenlijk warmtepompen aanschaffen?
Dat klinkt veelomvattend en dat is het ook. Maar geen angst, het wordt niet een dik pak papier, we proberen het heel compact te houden. Het gaat om een eerste indruk. 

In de loop van december komt een lid van de werkgroep bij u langs om het enquêteformulier op te halen. We gebruiken de uitkomst van de enquête om mede de agenda voor onze eerste bijeenkomst op 18 januari te bepalen. In ieder geval komen dan warmtepompen en warmtescans aan bod. Warmtepompen zijn systemen om de huidige gasgestookte CV-ketels te vervangen. Een warmtescan is een infrarood scan van een woning, waarmee eventuele warmtelekken zichtbaar worden. Bij belangstelling zouden die dan in februari of maart uitgevoerd kunnen worden. 

Nu dan toch nog een tip. Het dak isoleren kan het beste aan de buitenkant, Maar dan moeten alle pannen en betimmering eraf. Dat wordt een dure klus. Na-isoleren aan de binnenkant kan ook, maar let op voldoende ventilatie tussen dak en isolatie en gebruik altijd isolatie met een dampremmende laag.

Als de zolder of vliering alleen voor opslag wordt gebruikt, dan is het veel voordeliger om de vloer van de zolder of vliering te isoleren. Dat kan door de vloer te openen, isolatie erin en de vloer weer dicht, of door een dubbele vloer aan te brengen. Zo’n dubbele vloer hoeft, als die vloer toch niet belopen wordt, niet eens helemaal gesloten te zijn. Gebruik ook hier isolatiemateriaal met een dampremmende laag. De dampremmende laag is altijd naar de warme zijde gekeerd. Dus bij het dak naar binnen en bij de vloer naar beneden. 

Nog meer tips? Kom dan op 18 januari naar onze bijeenkomst. Tijd en plaats volgen nog.
Voor ideeën, vragen en opmerkingen mail ons op: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Oes Eig'n Kraantien

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel