.

.

 

.

Ouders op 1 december voor even de baas in jeugdsoos Zweeloo

"We willen die huiskamer blijven, waar je gezellig wat komt drinken en wat kletst met je vrienden".

Ouders zwaaien op vrijdag 1 december a.s. voor één avondje de scepter in jeugdsoos Zweeloo. Twee jaar geleden werd al eens een ouderensoos georganiseerd en bestuurslid Mette de Lange vond het weer tijd voor een revival. ”We vinden het belangrijk dat onze ouders een kijkje kunnen nemen in de jeugdsoos. Waar sturen ze hun kinderen naar toe en hoe is het allemaal georganiseerd? Het gevoel bij ons is goed, het is the place to be, maar dat moet natuurlijk ook door de vaders en moeders worden gedeeld.”

De bestuursleden Mette de Lange en Britt Timmerman van jeugdsoos in Zweeloo zijn tevreden over de gang van zaken.

Eigen verantwoordelijkheid
Mette kijkt tevreden naar de ontwikkeling van de jeugdsoos ‘nieuwe stijl’. In 2019 zorgden de ouders Klaas Scheper, Bernd Hollander, Harry Kuipers, Gertjan Reinders en Joop Timmer voor een nieuwe impuls voor het jeugdwerk. De vijf betrokken vaders zijn ruim vier jaar geleden op diverse fronten bezig geweest de jeugdsoos nieuw leven in te blazen. "Het was hard werken om weer iets moois neer te zetten", kijkt Harry Kuipers tevreden terug op het initiatief. “De jeugd draagt in de soos een eigen verantwoordelijkheid. We kijken over de schouders mee en hebben vooral een adviserende en begeleidende rol. Dit is voor de jeugd tegelijk een mooie springplank om bestuurservaring op te doen. De jeugd draagt zelf ideeën aan en krijgt de vrijheid om er een eigen draai aan te geven. Dat heeft goed uitgepakt.”

Wisselwerking 
Mette de Lange is blij met de wisselwerking en de huidige ontwikkelingen, “We willen als jeugdsoos die huiskamer blijven, waar je gezellig wat komt drinken en wat kletst met je vrienden. We proberen de jeugd uit de Zweeler dorpen in de soos op een veilige manier, dichtbij huis, kennis te laten maken met het uitgaansleven. Zo wordt goed op de jongeren gelet, dat ze niet buiten rond gaan zwerven, en de muziek wordt op aanvaardbare decibels gedraaid.’

Ruime ervaring
Harry Kuipers draait niet aan de knoppen, maar spreekt wel uit ruime ervaring. Hij frequenteerde in de jaren tachtig en negentig veelvuldig in de toenmalige jeugdsoos van Zweeloo. “Een waardevolle tijd’, zegt de Aaldenaar. Maar dat was toen. “Wat we toen deden en gewoon was, zou nu niet meer aanslaan. Er zit meer dan dertig jaar tussen. De jeugd van deze tijd stelt hogere eisen dan voorheen en hebben aan alleen een zaaltje met muziek niet genoeg. De soos moet daarom ook aan de moderne eisen voldoen.’
De vijf kartrekkers Bernd Hollander, Gertjan Reinders, Klaas Scheper, Harry Kuipers en Joop Timmer op archieffoto uit 2019 bij de heropening van de jeugdsoos in Zweeloo. (Foto: Ruud Janse)

Gelukkig
Samen met zijn vier mede-initiatiefnemers prijst Kuipers zich gelukkig dat het geschetste ideaalbeeld bij de heropening in 2019 waarheid is geworden. “Het is weer ouderwets gaan bruisen in de jeugdsoos. Een ideaal trefpunt voor de jeugd van Zweeloo en omstreken. Een pilsje smaakt er goed, er is lol en geen escapades. Dat moeten we zo houden!”

De jeugdsoos is doorgaans iedere zaterdagavond geopend en af en toe op de vrijdagavond. De openingstijden kunnen afwijken en worden afgestemd op andere activiteiten in de dorpen. De ouderensoos op 1 december start om 20.00 uur. Alle ouders worden van harte uitgenodigd! Kijk voor meer info op de Instagram-account: sooszweeloo.

Oes Eig'n Kraantien

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel