.

.

 

.

'Vrouwen van Nu' stopt na negentig bewogen jaren met activiteiten

Dit voorjaar vierde de Vrouwen van Nu (VVN) afdeling Zweeloo nog het imposante 90-jarig jubileum.

Helaas is er vanaf 1 januari 2024 onvoldoende draagvlak onder de resterende leden om de afdeling te laten voortbestaan en worden alle activiteiten eind dit jaar gestopt.
De laatste jaren kampte 'Vrouwen van Nu' al met een sterke terugloop van het aantal leden, deels veroorzaakt door de coronapandemie, maar ook door het uitblijven van nieuwe jonge en vooral enthousiaste leden. Door de gemiddelde leeftijd (75 jaar) waren alleen de fietscommissie, de agrarische commissie en de lief & leed-commissie nog actief.

Vrouwen van Nu', de organisatie die een belangrijk deel van het leven van de Zweeler plattelandsvrouwen uitmaakte, stopt met de activiteiten. (Foto: Renald de Boer)

Prominente rol
In het 90-jarig bestaan heeft de VVN in de Zweeler dorpssamenleving een prominente rol gespeeld met name bij het onderhouden van sociale contacten tussen, het welzijn van en de ontwikkeling van vrouwen uit Zweeloo, Aalden, Meppen, Benneveld, Wezup en Wezuperbrug.

Emotionele laatste bijeenkomst
In een emotionele kerstbijeenkomst afgelopen vrijdag in dorpshuis De Spil werd voor een laatste maal de kracht van de afdeling nog eens getoond met een gezellig samenzijn met voordrachten, samenzang, fotoquiz en een broodmaaltijd. Na afloop bedankte penningmeester Ineke de Boer namens het bestuur de kerstcommissie voor de uitstekende organisatie van deze laatste bijeenkomst.
Gretha Remerij bedankte het bestuur voor de voortvarende wijze waarop zij de afdeling door deze moeilijke tijden heeft geloodst. De bestuursleden v.l.n.r. Ineke de Boer (penningmeester), Trudy van de Meeren, Gea Prins, Geesje Huisjes (secretaris) en Annie Tiemens. (Foto: Renald de Boer)

Bloemen
Tevens zette Ineke de diverse andere commissies, die er al die jaren mede voor zorgden dat de afdeling altijd zoveel activiteiten organiseerde, in de bloemen. Ook huldigde ze voor de laatste maal jubilerende leden met bloemen en aandenkens.

Erespeld voor Hanna Meijer
Hanna Meijer, met 67 jaar het langste lid van de afdeling, ontving een erespeld. Vervolgens bedankte de jubilerende oud-voorzitter Gretha Remerij het bestuur voor de voortvarende wijze waarop zij de afdeling door deze moeilijke tijden heeft geloodst.

Hanna Meijer kreeg een erespeld van VVN, maar zag de vereniging waar ze 67 jaar lid van was tot een einde komen. (Foto: Renald de Boer)

Tot slot toosten alle aanwezigen op een gezond en gelukkig 2024.
Derkje de Groot besloot de bijeenkomst met een speciaal Drents gedicht en daarmee de activiteiten van de afdeling Zweeloo.  

Ooit een bluiende verieniging vol leven,
fietsen en wandeln en de boer op met mekaar, 
lief en leed, een tuungroep en cultuur beleven,
zo gung het jaar na jaar,
het leek ja zo vanzelfsprekend,
wel had hier ooit op rekend!

Het grep een ieder naor de keel!
Vrouwen van nu ofdieling Sweel,
zal niet meer verder gaon,
nao ningtig jaor niet meer bestaon
en dat is dus zundermeer wal balen,
want de ningtig en ien, die zult ze niet meer halen.

Het huidige bestuur zat al hiel lang, te lang
en zee: wij blieft niet eeuwig an de gang,
der is gieniene die der nog tied an wil besteden
en een functie wil bekleden.
Tja, en as gieniene dat meer wil
dan holdt het op en wordt het stil!

Het is gewis vast een gemis:
as der straks nao zoveul jaor,
gien vrouwen van nu ofdieling Zweel meer is.

Overigens hebben twaalf van de huidige leden zich inmiddels laten overschrijven naar de afdeling Noord-Sleen van Vrouwen van Nu. 

Oes Eig'n Kraantien

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel