Jan Willem, Victorine, Dorinthe, Deborah en Tessa voelen zich helemaal thuis in nieuwe woonomgeving.
De vrijheid, ruimte, rust, natuur en een weiland voor de Shetlanders … aangevuld met de idyllische omgeving. Bij de bezichtiging van de woonboerderij Oud Aalden 22 vielen voor Jan Willem en Victorine de Graaf alle puzzelstukjes op zijn plek.
“Vanaf het eerste moment dat de deur van de woonkamer openging, waren we verkocht. Dat was echt liefde op het eerste gezicht. Hier konden we echt ons eigen nestje van maken,” vertellen Jan Willem (64) en Victorine (51) in de open leefkeuken, waarin het prettig koken is, maar waar ze ook een hoop gezelligheid kunnen beleven. Samen met de dochters Dorinthe en Deborah en huisgenote Tessa voelen ze zich dan ook helemaal thuis in Oud Aalden.
Nog niet eerder een match
Het gezin zocht al geruime tijd naar een huis met een uitzicht dat hen blij maakt. “De woonboerderij aan Oud Aalden 22 is het echt helemaal voor ons.” Jan Willem en Victorine hadden nog niet eerder een match met andere objecten. Ze gingen eerst kijken bij Oud Aalden 8. Ook een prachtig plekje, maar voor het drukke gezin op dat moment iets te veel hooi op de vork. “Dat was echt een project en dat zou veel tijd kosten om er onze eigen draai aan te geven.”
Twee honden, twee katten en twee Shetlanders maken gezin compleet
In de woonboerderij is er volop ruimte voor het vijfkoppig gezin, de twee honden en twee katten. Op zolder wonen dochter Deborah (22), haar vriendin Tessa (21) en de vierjarige Deense Dog Reo. Jan Willem, Victorine en jongste dochter Dorinthe (15) wonen op de begane grond. Miep (Labrador) en de twee katers Ghost en Buster maken het gezin compleet. Buiten en in de stal staan nog de Shetlanders Chika en Pukkeltje.
V.l.n.r.: Dorinthe, Deborah, Victorine, Jan Willem en Tessa. (Foto: Gerda Looije)
Verlangen naar brinkdorp
Victorine is geboren in Steenwijk, maar is jong naar Eext verhuisd en daar opgegroeid. Al jaren was er het verlangen weer naar een brinkdorp terug te verhuizen. Voor Jan Willem ligt dat heel anders, geboren in Haarlemmermeer, opgegroeid in Apeldoorn en voor zijn promotieonderzoek in de jaren ‘90 naar het noorden gekomen en verknocht geraakt.
Kinderen zijn geboren in Nieuw Beerta
De kinderen (ook nog een uitwonende zoon Thorvald van 23) zijn geboren in het Oost-Groningse Nieuw Beerta. Tijdens de middelbare schooltijd van de oudste twee verhuisde het gezin naar het hartje van de stad Groningen. Dat was voor Victorine niet zo’n succes. Te veel drukte, te veel geluid en een park is geen bos. Ook Dorinthe kon er niet goed aarden. “Ze is dol op paarden en paardrijden en is het liefst de hele dag buiten, dat was een stuk lastiger midden in de stad. Zodra Deborah in haar examenjaar zat, is de zoektocht begonnen en precies een week voor de lockdown begon, kochten we Oud Aalden 22. Hoewel het niet het plan was, kwamen Deborah en Tessa mee en zijn zij ondertussen heel blij met de rust, ruimte en de wandelmogelijkheden.”
Thorvald woont met vriendin Myrthe in Groningen
Thorvald woont met zijn vriendin Myrthe in Groningen, terwijl hij iedere dag naar Amsterdam reist voor zijn masterstudie in Engelse taal en Cultuur. Victorine haar familie woont in Annen en Gieten, dus dat is lekker dichtbij. De familie van Jan Willem woont nog altijd in omgeving Apeldoorn, maar dat is ook de wereld nog niet uit.
Jan Willem: lector Brein en Technologie op Saxion Hogeschool
Jan Willem is lector Brein en Technologie op Saxion Hogeschool. Dat is een professor in het HBO praktijkgericht onderzoek. Jan Willem heeft na het conservatorium doorgestudeerd in Technische Cognitie Wetenschappen, een voorloper van AI, tegelijkertijd deed hij psychologie en wiskunde. Zo werd hij neuropsycholoog en deed een promotieonderzoek. “Vervolgens heb ik jaren als neuropsycholoog gewerkt. De laatste twaalf jaar werk ik als lector waarin brein, gedrag en technologie centraal staan en zet mij in om het gedrag dat nodig is om de transities - die de wereld nodig heeft om te kunnen voortbestaan - te bewerkstelligen.”
Victorine volgde tal van universitaire studies en werkt bij Windesheim Hogeschool
Victorine is ooit gestart als verpleegkundige, maar studeerde toen ze zwanger was van Thorvald door in de functieleer, ontwikkelingspsychologie en klinische psychologie. Wat ook haar neuropsycholoog maakte. “Logisch was om ook een promotieonderzoek te doen”. Dat werd in de ontwikkelingsneurologie in het UMCG. Na al dat studeren en onderzoeken is zij directeur geworden bij de Hanzehogeschool van het Instituut van Life Science & Technology waar de chemische en de (medisch) biologische studies zaten.”
Nieuwsgierig naar het bedrijfsleven heeft Victorine in een tussenperiode als directeur van een groot bouwbedrijf in Groningen gewerkt. Echter onderzoek en onderwijs bleven trekken en toen de kans voorbij kwam om directeur te worden van het domein gezondheid en welzijn bij Windesheim Hogeschool, was de keuze snel gemaakt en werkt ze hier sinds twee jaar. Dat bij dit domein bij de onderzoeksgroepen en studierichtingen ook de HBO-Verpleegkunde hoort, maakt voor Victorine de cirkel rond.
Deborah en Tessa studeren kunstacademie; Dorinthe koos voor Groene Lyceum
Deborah en Tessa studeren aan de kunstacademie Minerva in Groningen. Deborah is daarnaast ook student aan het Conservatorium in Groningen. “Woonruimte was in Groningen niet te vinden, dus hebben we de zolder als appartement gemaakt voor hen. Met een dubbele studie valt dat nog niet altijd mee al dat gereis. Dorinthe was altijd al buiten met de paarden bezig, vandaar dat zij de keuze maakte om naar het Groene Lyceum te gaan bij het Terra in Emmen.”
Muziek is allergrootste hobby
Muziek is veruit de meest belangrijkste hobby van het gezin. Het hele huis staat vol met instrumenten, ze hebben een eigen studio, of eigenlijk twee, want Deborah heeft voor haar studie ook een studio op zolder. Jan Willem had op jonge leeftijd als Jim Rensson al een platencontract, maar besloot op het punt van doorbraak om toch te gaan studeren. Muziek maken bleef altijd. “Samen hebben we als Victorine & Jim Rensson 12 albums uitgebracht. Jan Willem brengt daarnaast solo albums uit. Deborah brengt ook regelmatig als Deborah de Graaf, of samen met Tessa albums uit. Ook Thorvald heeft zijn eigen muziek uitgebracht. Op Spotify, YouTube en alle andere platformen is de muziek te vinden van de gehele familie.”
Familietraditie
Dit brengt het gezin op de nieuwe familietraditie die ze in Aalden zijn begonnen. “Dit is het vierde jaar dat we een familie-kerstsong hebben uitgebracht. Te vinden op YouTube bij het kanaal van Deborah de Graaf. In 2023 met het nummer: In Winters Night. We hebben ook een aantal kindermusicals geschreven en uitgevoerd voor verschillende zorginstellingen. Theater en muziek samen staan momenteel op een laag pitje, maar wie weet met ons mooie openluchttheater, zien we nog wel mogelijkheden.”
“De paarden zijn echt de passie van Dorinthe en als iets zo vol en intrinsiek is, ze heeft het zeker van niemand anders in de familie, dan ga je als ouders ervoor om te kijken hoe je dat het beste kan ondersteunen.”
Gezamenlijke bordspel-avonden
Begin dit jaar plaatste Victorine een oproep in O.E.K. om inwoners te interesseren voor gezamenlijke bordspelavonden. “Bordspelen is iets voor de spaarzame vrije tijd, maar daar ben ik dan wel echt dol op”, wijzend naar de kast vol met spelen. “Er zijn vier serieuze reacties binnengekomen, maar plannen blijkt dan toch weer lastig om een moment te vinden dat iedereen kan. We proberen nu iedere maand een avond te organiseren en dan te kijken wie aanschuift. Er zijn nog altijd mensen welkom om mee te doen! Loop even binnen bij ons, of stuur een mail aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..”
Inmiddels al weer drie en half jaar woonachtig in Aalden
Inmiddels woont het gezin al weer drie en half jaar in Aalden, maar de eerste twee jaar was het in de COVID-periode lastig om echt een beeld van het dorpsleven te vormen. Jan Willem en Victorine blikken terug: “Vanaf begin 2022 is er meer contact. Vooral ook binnen Oud Aalden zelf. Niemand loopt de deur plat, maar iedereen staat wel voor elkaar klaar. De gemeenschap doet toch in veel opzichten aan Eext denken en dat geeft een heel vertrouwd gevoel. Wat buitengewoon opvallend is, is hoeveel initiatieven er zijn, voor elk wat wils en iedereen geeft je een welkom gevoel. Er zit heel wat kracht in dit dorp.”
Amazone Dorinthe rijdt met veel plezier bij de Bronzen Emmer, daarnaast verdiept ze zich ondertussen ook in muziek, toneel en theater; daar is het gezin dus best wat tijd mee zoet. Als er een plekje is bij toneel, theater of koor zou ook Victorine dat zeker graag doen. Jan Willem is niet een clubmens, maar gaat wel naar alle muziek-optredens. Folk veur Volk was weer een hoogtepunt afgelopen jaar. “Wat een prachtig festival is dat!”
Oes Eig'n Kraantien