.

.

 

.

Pastoraal werker Heleen Mertens: “Het is fijn om het mooie in mensen te ontdekken”

"In de diensten en contacten zoek ik naar uitdaging, troost, bemoediging en inspiratie”.

Voorjaar 2023 kreeg Heleen Mertens uit Meppen de vraag voorgelegd of ze belangstelling had om voor te gaan tijdens een aantal kerkdiensten in Zweeloo. Het gesprek verliep prettig, de daaropvolgende contacten waren warm en haar gevoel was goed. “Ik kon dan ook niet anders dan van harte positief te reageren op dit verzoek. Er werden datums vastgelegd en inmiddels ben ik actief als invalkracht van PKN Zweeloo."

Verbinding
Heleen is geboren en getogen in de provincie Groningen. Ruim twintig jaar gaat ze al voor in diverse kerkelijke gemeenten in Groningen. Veel draait bij Heleen om verbinding. Ze verbindt het leven van mensen met Gods woord. “Wat staat er in de Bijbel en hoe kunnen wij dat toepassen in ons leven van alledag?“ Tevens was Heleen pastoraal werker en verantwoordelijk voor alle taken behorende bij het pastoraat in zowel verpleeghuizen, een ziekenhuis en verzorgingshuizen. “Daarnaast leid ik afscheidsdiensten en herdenkingsdiensten. Heel fijn om een deel van het pad van "afscheid nemen" mee te mogen lopen en nabestaanden in de gelegenheid te stellen om op hun eigen wijze afscheid te nemen. ”

Betekenis
Geloof geeft haar passie. “Het kerkelijke werk geeft mij kracht, bevlogenheid, enthousiasme, energie, zin en betekenis. Dit was voor mij de bron van de uiteindelijk gemaakte keuze om te gaan voor het kerkelijk werk.”

Steun bij het kiezen van juiste weg
De weg naar het voorgangerschap was echter best een worsteling. Een proces dat uiteindelijk zeven jaar duurde. "Een periode waarin ik twijfelde, mij afvroeg of ik het zou kunnen, of het pastorale werk voor mij geschikt zou zijn. De laatste jaren ondervond ik steun bij het kiezen van de juiste weg. In het volle vertrouwen dat er Eén is die voor mij een plan heeft en de weg daar naar toe bepaald, heb ik mij laten leiden.”

Heleen Mertens uit Meppen is sinds vorig jaar parttime-voorganger van PKN Zweeloo.
(
Foto: Irene Visser) 

Huis van oom en tante aan Mepperdennenweg
Heleen Mertens woont samen met haar man Henk aan de Mepperdennenweg in Meppen, in het huis van haar oom en tante. Het huis dat ze al haar hele leven kent. De twee bouviers Oscar en Banjer zijn onlosmakelijk aan Henk en Heleen verbonden en doen hun naam zeker eer aan: Banjer banjert de hele dag door. En Oscar doet in de keuken vrijwilligerswerk: zorgvuldig houdt hij het aanrecht in de gaten of er iets ligt dat daar niet hoort (brood, worst, koekjes, komkommer etc). Zo onopvallend mogelijk haalt hij die snoeperij van het aanrecht en gaat er stiekem mee aan de haal.

Vijf schitterende kleinkinderen
Heleen en Henk hebben twee fijne kinderen en een schoonzoon, die ze vanaf het eerste moment in hun hart hebben gesloten. “Onze kinderen hebben ervoor gezorgd dat we trotse opa en oma zijn van vijf schitterende kleinkinderen: vier jongens en een meisje in de leeftijd van 10 tot en met 15 jaar. Al met al een gezellige drukte als iedereen bij elkaar is.”

God is er altijd
Tijdens het gesprek benadrukt Heleen dat God belangrijk is in haar leven. “Hij is er altijd en het boeit me om te zien hoe andere gelovigen daarmee ook bezig zijn. Ik leer er veel van, en ik geef dat graag door aan anderen. In de diensten en contacten zoek ik naar uitdaging, troost, bemoediging en inspiratie.”

Bijbelverhalen en levensverhalen
Heleen probeert daarbij de bijbelverhalen en levensverhalen van mensen met elkaar te verbinden. “Dat is zeker belangrijk voor de ouderen die vaak veel bagage meedragen en afhankelijk van anderen zijn geworden. Die afhankelijkheid is voor velen moeilijk te aanvaarden. Vooral als zij ook nog te maken krijgen met vormen van verlies en verdriet.”

Oes Eig'n Kraantien

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel