.

.

 

.

Pim de Vries stopt bij moestuinvereniging “Ons Genoegen”

Na zeventien jaar stopt Pim met tuinieren en zijn dubbelfuncties bij 'Ons Genoegen'.

“Niets is zo heerlijk en gezond als je eigen voedsel te verbouwen. Het is bovendien ook een heel sociaal gebeuren.” Pim de Vries heeft eind vorig jaar afscheid genomen van de moestuinvereniging uit Zweeloo. De 84-jarige Aaldenaar was voorzitter/penningmeester, materiaalman en terreinbeheerder ineen. Deze vier functies vervulde De Vries met veel genoegen, maar hij ziet zichzelf niet nog tot in lengte van jaren tuinieren op het moestuincomplex, dat grenst aan het zwembad Zweeloo. “Ik ben het tuinplezier nooit verloren, maar de jaren gaan nu echt tellen. Dit is een mooi moment om het stokje over te dragen aan mijn opvolger Klaas de Jonge.”  

Liefde, zorg en aandacht, puur en onbespoten
In een tijd van klimaatveranderingen, genetisch gemanipuleerd voedsel en stevige prijsstijgingen heeft Pim de Vries het altijd fijn gevonden om zelf een stukje grond te hebben waarop hij eigen voedsel kon verbouwen, zoals hij dat wilde. “Met name die soorten aardappelen, groenten en fruit die je graag eet en waarvan je dan heel zeker kunt zijn dat deze met alle liefde, zorg en aandacht, puur en onbespoten zijn verbouwd”, somt Pim op, die destijds het stokje overnam van Tinus Bouwmeester, een van de grondleggers van de Zweeler moestuinvereniging.

Pim de Vries (84) uit Aalden heeft afscheid genomen van moestuinvereniging "Ons Genoegen" uit Zweeloo. (Foto: Jansje Brands) 

Ons kent ons 
Ons Genoegen huurt 2400 m2 voor 55 euro, een welhaast symbolisch bedrag, van de gemeente Coevorden. “Voor die paar tientjes per jaar hebben we een hoop plezier en voldoening”, zegt Pim, oud-inspecteur veiligheidszaken van ING Nederland. “Kijk eens om je heen. Het is toch heerlijk hier. Je bent bezig in de buitenlucht, in het groen, tussen de vogels en insecten. Als je de tuin bijhoudt valt het allemaal goed te doen. Zeker, het is een hobby, maar eentje die naast de oogst plezier oplevert. Het is ook een sociaal gebeuren. Het is hier ‘ons kent ons’.”

Jonge ouders
Samen met andere moestuinliefhebbers kon Pim de Vries al die jaren kennis, vragen en ervaringen delen. “Hoe goed zou het zijn voor jonge ouders om een klein kaveltje te huren en daar hun kinderen te leren hoe zij zelf hun voedsel kunnen verbouwen. Veel kinderen op deze wereld denken dat het voedsel maar vanuit één bron tevoorschijn komt: de supermarkt.”

Slechts enkele euro's per jaar
Op het moestuincomplex 'Ons Genoegen' kan de wens van een eigen moestuintje al voor slechts enkele euro’s per jaar in vervulling gaan. Er zijn nog een paar tuintjes van 50 of meer vierkante meters te huur op de oer-vruchtbare grond van het mooie complex, midden in de prachtige natuur. 

Ben je niet meer zo actief?
Een tuin kan een goede aanvulling zijn op de noodzakelijke dagelijkse beweging.

Oes Eig'n Kraantien

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel