.

.

 

.

Ooievaars op nestpaal langs Aelder Hooghe verwelkomen nieuwe buren

Brengers van geluk en nieuw leven kiezen voor bijzondere broedplek in gekortwiekte boom op amper vijftig meter van de nestpaalplek.

Het is een merkwaardig tafereel aan de Aelder Hooghe. Op de nestpaal bivakkeert traditiegetrouw weer een ooievaarspaartje, maar iets verderop zijn twee nieuwe bewoners ook druk aan het werk. Ze bouwen op amper vijftig meter van de nestpaal een broedplek in een boom. Dat is zelfs voor doorgewinterde vogelkenners heel bijzonder!

De beroemde vogel - brenger van geluk en nieuw leven - staat er namelijk om bekend een nest te bouwen op plekken die door mensen zijn gemaakt. De schoorsteen van Woongroep Zweeloo was bijvoorbeeld jarenlang een geliefkoosd domein en de hoge paal langs de Aelder Hooghe is inmiddels uitgegroeid tot een vertrouwde stek. Maar waarom de buren van het ooievaarskoppel nu ook in bomen willen verblijven is vooralsnog een klein mysterie.

Vogelliefhebbers tasten ook in het duister als ze het tafereel van het bijzonder ooievaarskoppel gadeslaan. Een van de ooievaars past altijd trouw op als de ander weg is. Het kan namelijk zijn dat hun nest wordt ingepikt.

Als we dichterbij de boom komen is deze destijds behoorlijk ingekort. Daardoor konden de ooievaars kennelijk makkelijker in deze boom een nest bouwen. Maar het blijft lastig te zeggen waarom ze hiervoor kiezen, want een nestpaal is ogenschijnlijk toch een stuk comfortabeler. Hoe dan ook: de ooievaars voelen zich thuis in dit kleinschalig, rommelig landschap. Met daaromheen ook natte weilanden om te foerageren. Aelder Hooghe is daarom een uitstekende plek voor deze vogels en voor je het weet vliegen ze om je oren ... want nieuw leven is op de twee broedplekken in aantocht. 

Foto's : Jansje Brands

Oes Eig'n Kraantien

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel