.

.

 

.

Wereldgebedsdag, al 95 jaar in Nederland

Dit jaar een alternatieve viering in Aalden/Zweeloo.

“Wereldgebedsdag is al sinds het ontstaan in 1919 een internationaal gebeuren. Nederland, lid sinds 1929, is één van de 173 landen die mondiaal verbonden zijn in het hele gebeuren rondom Wereldgebedsdag. Ieder land wordt vertegenwoordigd door een gedelegeerde die de internationale contacten onderhoudt.”

Bovenstaande tekst is te lezen op de site van Wereldgebedsdag Nederland. Een zeer informatieve site, met geschiedenis én alle informatie over de viering van het huidige jaar. De eerste vrijdag in maart is al sinds 1919 de dag waarop wereldwijd eenzelfde liturgie gevierd wordt. Samengesteld door een groep vrouwen uit een vooraf aangewezen land. Woorden en gebeden vanuit hún situatie, gericht op de hele wereld. Vele jaren terug werden door de Hervormde Zusterkring en de Gereformeerde Vrouwenvereniging de handen ineen geslagen om de Wereldgebedsdagwoorden en -liederen ook in Aalden/Zweeloo te laten klinken.

Ook dit jaar is er weer een viering, maar op vrijdag 1 maart gaat het iets anders dan gewoon.
Greet de Vries en Anke Kamman vertellen: “In 2020 werden net ná de viering de coronamaatregelen van kracht. Voor 2021 was het te onduidelijk of we in maart live konden samenkomen. En daarom bedachten wij het plan filmopnames te gaan maken. Met vrouwen en mannen uit onze dorpen werd gefilmd, gemusiceerd, gemonteerd. Een mooi samenbindend gebeuren was het, met opnames in de kerken van Aalden en Zweeloo, én bij het hunebed in Noord-Sleen. In de sneeuw notabene. De film plaatsten we op YouTube. En met zo’n 500 hits werd het een goed bezochte ‘dienst’.

Het landelijk comité had de film ook gezien. Zij maken de laatste jaren ook een gefilmde viering, voor groepen die het zelf niet meer voor elkaar krijgen, of voor individuele kijkers/meevierders. Aalden/Zweeloo werd gevraagd om dit jaar lezers en zangers en musici te vragen, die door een professionele filmer gefilmd zouden worden.

“Omdat we tegenwoordig veel meer contacten hebben met de andere kerken in de regio, hebben we dit jaar ook mensen uit de omliggende kerken benaderd. En dat leverde een mooie mix op. 13 januari was de opnamedag. ’s Ochtends de zangopnames, met zangers van Magnificat, en om 12.30 uur een lunch, waaraan de lezers die ’s middags aan de beurt waren ook deelnamen.” Zo werd het dus niet alleen een productieve opname-, maar ook ontmoetingsdag.

“Aanstaande vrijdag 1 maart, om 13.30 uur, staan de deuren van De Drieklank open en gaan we vieren … door samen naar die film te kijken. Dat is het alternatieve van deze 2024-viering. Zoals altijd is er het samenzijn, de gezelligheid en de ontmoeting.”

Wie niet kan komen, maar wel de film wil zien: op www.wereldgebedsdag.nl staat een link.

Oes Eig'n Kraantien

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel