.

.

 

.

Melissa Gnodde runt nu haar eigen kapsalon

Zeecontainer aan Middendorpsstraat in Meppen - bij de oudste boerderij van Drenthe - omgebouwd tot de Hairstee.

Melissa Gnodde wist al van jongs af aan wat ze wilde worden: kapster! Jarenlang voelde de Meppenaar zich gelukkig in diverse kapsalons in de stad Groningen, maar tot dusverre was de ultieme droom van een eigen kapsalon telkens nog uiteen gespat. Op het nieuwe woonadres in Meppen, aan de voet van de oudste boerderij van Drenthe, heeft Melissa uiteindelijk toch haar haar hart gevolgd. Vanaf afgelopen zaterdag is ze eigen baas in een tot moderne kapsalon omgebouwde zeecontainer. “Deze container is vorig jaar naast onze schuur geplaatst aan de Middendorpsstraat 5 in Meppen en helemaal verbouwd tot stijlvolle salon 'de Hairstee'. Uiteraard passend in het landschappelijk straatbeeld van Meppen.”

Niet direct in draaiboek
Toen ze in 2022 met Gerwin en dochter Micki naar Meppen verhuisde, stond een kapsalon nog niet direct in het draaiboek. “Maar omdat het altijd is blijven kriebelen en de tijd en ruimte zich nu aandiende, heb ik uiteindelijk de stap durven zetten. We willen nu echt in Meppen blijven wonen en het feit dat ik bij huis nu mijn favoriete beroep kan uitoefenen, is natuurlijk geweldig!“

Alles viel op z'n plek
Toen Melissa de zeecontainer op Marktplaats te koop zag staan, viel voor haar alles op zijn plek. “Een heel bijzondere setting die we het afgelopen half jaar hebben kunnen ombouwen tot een volwaardige kapsalon.”

Ontspannen in informele sfeer 
Het kappersvak omschrijft Melissa als veelzijdig. “Niet alleen de behandelingen, maar ook het werken in de huiselijke setting is gezellig. Vaak maken mensen van een kappersbezoek echt even een uitje. Je kunt dus werken in een ontspannen en informele sfeer, waarin je leuk contact met mensen kunt opbouwen. Daarnaast gaan mensen altijd met een tevreden gevoel de deur uit. Dat zorgt voor een voldaan gevoel.”

Beginperiode
Al op haar 14e jaar had ze de droom om ooit "een eigen kleine kapsalon aan huis" te beginnen. Deze droom ziet ze dus nu in vervulling gaan en begint deze week op parttime basis. Ondertussen gaat Melissa nog even terug in de tijd hoe ze als tiener begon. “Op mijn 14e begon ik op de zaterdagen en in de vakanties als bijbaan te werken bij kapsalon Koppie Koppie in Groningen. Toen zat ik weliswaar nog op de MAVO, maar omdat ik toen al wist dat ik kapster wilde worden was de keuze voor deze bijbaan snel gemaakt.” 

Streepje voor
In de kapsalon begon ze als jongste bediende met vegen en het serveren van koffie, maar al snel werd dat uitgebreid met verf inzetten, wassen en afrekenen. “Toen ik na twee jaar mijn MAVO-diploma had behaald en naar het MBO mocht, had ik al mooi een streepje voor. Zo'n 18 jaar geleden heb ik de kappersopleiding afgerond aan het Alfa College in Groningen. Dit was destijds een zogenaamde BOL-opleiding, waarbij ik vier dagen per week naar school ging en een dag per week stage liep.” 

Afwisseling leuk en leerzaam
Deze stage heeft ze destijds doorlopen en afgerond bij kapsalon Koppie Koppie in Groningen. “Ik ontwikkelde me tot een allround kapster. Knippen, snijden en kleuren waren de normaalste zaak van de wereld. De kapsalon stond in Groningen echt bekend als hip, waarbij de laatste trends op de voet gevolgd werden. Omdat die kapsalon werd overgenomen was het team genoodzaakt een andere werkplek te zoeken. Na een korte periode gewerkt te hebben bij Hairfashion Marcel in Groningen, ben ik terechtgekomen bij Huisman Coiffures. Een kapsalon waarbij de heren en dames apart in een kapsalon werden geholpen. De ene dag stond ik in de herensalon en de andere dag in de damessalon. Deze afwisseling was leuk.” 

Dankbaar werk
Uiteindelijk werd ze steeds vaker in de damessalon ingeroosterd en voor ze het wist stond ik alle dagen in de damessalon en het grootste gedeelte van de dag permanent te spoelen. “Huisman Coiffures was in Groningen gevestigd naast een verzorgingstehuis en dit was dan ook het grootste gedeelte van het klantenbestand. Uiteraard heel dankbaar werk, maar niks vergeleken met de kapsalon waar ik vandaan kwam en waar ik het zo naar mijn zin had. De afwisseling miste ik enorm.” 

Switch in loopbaan 
Melissa is nog een aantal jaren werkzaam geweest bij Huisman Coiffures, maar heeft toen de keuze gemaakt om het roer om te gooien. “Vrienden en vriendinnen hadden een werkweek van maandag tot en met vrijdag, terwijl ik vaak in het weekend aan het werk was. Dit, samen met het feit dat de laatste werkplek niet echt mijn ding was, hebben mij doen besluiten om de switch in mijn loopbaan te maken. “Ik ben bij Brandweer Groningen terechtgekomen en heb daar een aantal jaren gewerkt. Omdat het kappersvak wel bleef kriebelen, heb ik dit nooit helemaal los kunnen laten. Familie en vrienden bleef ik knippen en kleuren en op de zaterdagen was ik ook wel te vinden in Groningen bij een oud-klasgenoot, die een eigen kapsalon was begonnen.” 

Roer omgooien
De gedachten om een eigen kapsalon te runnen heeft Melissa nooit echt los kunnen laten, maar om het daadwerkelijk te doen dat kwam er niet van, tot mei 2023. “Ik besloot wederom het roer om te gooien. Ik ben een half jaar lang elke maandagavond naar de Nederlandse Kappersakademie gegaan om weer helemaal in het vak te komen. Naast deze opleiding heb ik nog een aantal cursussen gevolgd in het kleuren en knippen, waaronder de fade shave bij mannen. Je ziet dus letterlijk de hoofdhuid en naarmate je omhoog gaat, wordt het haar langer.”

Foto's: Johan Lambregts 

Openingstijden
Salon de Hairstee is maandag- en dinsdagavond van 18.30 - 21.00 uur en woensdag en vrijdag van 8.30 - 17.00 uur geopend. Kijk voor meer info op www.dehairstee.nl

Oes Eig'n Kraantien

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel