.

.

 

.

D’r bij weez’n, Aans he’j niks om over met te praoten.

Na weken van voorbereiding, door een viertal enthousiaste Manluu uit Wisp, was het dan eindelijk zover: Manluu-avond 2024

De inmiddels alweer 7e editie vond begin deze maand plaats. Met de Manluu-muts op en gestoken in de Manluu-hoodie spoedden de mannen zich naar het centrum van Wisp. Ze hadden er namelijk weer zin in. Het werd tijd om elkaar weer eens te ontmoeten! Welgeteld 55 mannen hadden zich vooraf aangemeld voor de Manluu-avond! Het is een van de vele activiteiten die in het saamhorige dorp Wezup worden georganiseerd. Het is een avond, zoals de naam al suggereert: voor de mannen uit Wisp.

Het motto is: D’r bij weez’n, Aans he’j niks om over met te praoten.
Dit jaar had het viertal voorgenomen om op klompen te verschijnen. Niet zomaar klompen, maar klompen met het logo van de Manluu van Wisp. Dit sloeg werkelijk in als een bom. Al snel was de een na de ander geïnteresseerd in dit bijzonder collectors item. De belangstellenden noteerden hun naam en klompmaat. Het gevolg is dat, gezien het enorme aantal liefhebbers, er een “Manluu- klomppasmiddag” volgt! 

De Manluu-avond is een gezellige, informatieve avond. Naast elkaar even voor te stellen, kent deze bijeenkomst ook een sportief en competitief gedeelte. Het team dat aan het einde van de avond de meeste punten scoort krijgt de eeuwige roem door een foto in de O.E.K!  Bij binnenkomst word je hartelijk ontvangen met een bakje overheerlijke koffie en/of thee met een lekker koekje door onze gastheer Dries. In deze prachtig ingerichte accommodatie van Albert en Geja van De Flintenhoeve voelt eenieder zich ruimhartig welkom!
De mannen zoeken hun zitplaats. Op basis van niet nader te noemen private categorieën is er namelijk een tafelschikking gemaakt. Al snel wordt aan elke tafel het wereldnieuws van Wisp gerecenseerd.

Wat verwacht je van deze avond?
Na de opening en de kennismakingsessie volgt de eerste groepsopdracht: Schrijf een gedicht met als thema: Wat verwacht je van deze avond?  Het is een eerbetoon aan ‘Mister Candlelight’: Jan van Veen. Nadat alle pennen gereed waren volgde, met op de achtergrond de gevoelige muziek van Candlelight, de emotionele voorlezing der hoogwaardige en in het bijzonder pakkende poëtische en/of prozaïsche poëmen. Menig tissue werd her en der door de vochtige ogen gewreven.

Ludieke opdrachten in liefst tien buiten-en binnenlocaties
De Manluu moesten zich snel herpakken, immers het zeer gevarieerde programma laat niet op zich wachten. Er volgden op maar liefst tien buiten- en binnenlocaties her en der in het nostalgische dorp diverse ludieke opdrachten, zoals daar zijn:

 • Zie ze gaon.
 • Kun’t Manluu ook kersepitn schietn?
 • Hogere Dorpskunde.
 • Paol in de boks.
 • Never change a winning ball.
 • Daor hej ‘m weer.
 • D’r deurhen kiekn.
 • Hang hem d’r in.
 • Spiekeren.
 • Dartig seconde.

Weergoden speelden enorm mee
Het was droog en de temperatuur voelde goed aan. De weergoden speelden wederom enorm mee. Nochtans, de organisatie liet doorschemeren dat dit toch wel een kwestie van plannen is!
Na de nodige inspanningen, natje en droogje onderweg en hier en daar wat gesteggel, kwamen de groepen één voor één weer voldaan aan in de Flintehoeve. De opdrachten en antwoorden werden onderling, onder het genot van een glaasje prik en doppinda, besproken. En uiteraard, zoals te doen gebruikelijk, waande elk team zich al de ultieme winnaar van de avond. De nervositeit is duidelijk waarneembaar. Met de antwoordformulieren onder de arm begaf de organisatie, en dus tevens de jury, zich in een afgesloten, geluid gedempte ruimte. Elke invloed, zoals verbaal, fysiek of poging tot omkoop door de deelnemers werd hierdoor in de kiem gesmoord.   

Uiteindelijk na lang en intensief beraad wordt er een groep als trotse winnaar gepresenteerd:

Chris Engel, Bart Sanders, Han Kingma, Chad Giskes, Gerus Cornelissen, Arjen Jacobs

Zoals een goede organisatie betaamt worden de antwoorden middels een scherm vrijgegeven en toegelicht. Opvallend dit jaar was dat er maar heel eventjes gemor vanuit de zaal te bespeuren viel. Maar ja, zoals te doen gebruikelijk: over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd! 

Het glas wordt door alle tevreden aanwezigen geheven op het winnende team. Mede dankzij de sponsoren: de Flintenhoeve, de Dorpsvereniging, de Kunstmarkt en de IJsvereniging bleef het gezellig tot in de vroege uurtjes. Voordat het organiserende comité huiswaarts keert wordt er eerst nog bij een van de vier mannen een eitje in de pan getikt. Onder het genot van een overheerlijk gebakken eitje en een welverdiend borreltje kijken ze al evaluerend terug op een geslaagde editie. Een veel gehoorde opmerking van de deelnemers was: “Wat is dit toch een uniek evenement”. En ja, dat is het inderdaad!

En o ja, de Manluu-avond

 • is spontaan ontstaan tijdens de mannenavond “kniepertjes bakken” voor de kerstmarkt 2015;
 • is een ideale mogelijkheid om met elkaar in gesprek te gaan;
 • is vooral gezellig;
 • is geen vereniging of club;
 • is om nieuwe bewoners te leren kennen en vice versa;
 • is een goede reden iets gezamenlijk te nuttigen;
 • is om de leefbaarheid in ons dorp te blijven koesteren;
 • is zonder bestuur, maar wordt wel georganiseerd;
 • is zonder bedoeling tegenhanger van de vrouwenavond.

Oes Eig'n Kraantien

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel