.

.

 

.

Monument van boermarke Meppen dreigde uit elkaar te vallen

Markante steen De Lange Möpper flink in de watten gelegd en kan weer tegen een stootje.

De markante steen De Lange Möpper aan de Mepperdennenweg - bij de toegang van het Mr H. Greebepad - in Meppen is afgelopen week flink in de watten gelegd. Dat was bepaald geen overbodige luxe, want het beeldbepalend monument dreigde door de tand des tijds stukje bij beetje uit elkaar te vallen.

Vooral door de weersinvloeden zorgde het poreuze binnenste gedeelte van de eeuwenoude steen telkens voor nieuwe schade. Bij vorst en grote temperatuurschommelingen losten de tussenlagen langzaam maar zeker op en als het volgens deskundigen op z’n beloop wordt gelaten valt de steen op een gegeven moment zelfs uitelkaar, zo bleek uit recent onderzoek van de archeologische dienst van de gemeente Coevorden.

Een ingenieursbureau is afgelopen week bezig geweest met herstelwerkzaamheden van De Lange Möpper. Het beeldbepalend monument aan de Mepperdennenweg in Meppen dreigde door de tand des tijds uit elkaar te vallen. (Eigen foto) 

Voor het bestuur van gelijknamige dorpsvereniging, de boermarke in Meppen en de gemeente Coevorden mocht het zover niet komen en dus werd afgelopen week door ingenieursbureau Meesters-in uit Tienhoven a/d Lek begonnen met herstelwerkzaamheden aan het monument, dat al sinds mensenheugenis eigendom is van de Mepper boermarke en een onlosmakelijk onderdeel uitmaakt van het dorpsgezicht.

De steen is geïmpregneerd met epoxy en er is een meterlange bout in gemonteerd tegen afbreken van de bovenkant. Dankzij het vocht- en waterbestendig maken is de steen nu bestand tegen weersinvloeden en wordt het afbrokkelen een halt toegeroepen. Inmiddels zijn de werkzaamheden afgerond en is de beeldbepalende steen voor de toekomst behouden. 

Bron: Coevorder Courant

Oes Eig'n Kraantien

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel