.

.

 

.

25-jarig predikantsjubileum Ds. Jan Hylkema

Ds. Jan Hylkema (62) van de hervormde gemeente Zweeloo staat deze maand 25 jaar in het ambt. Afgelopen zondag (13 maart) werd zijn ambtsjubileum gevierd met een speciale dienst in het 13e eeuws kerkje van Zweeloo. Samen met de jubilerende dominee en zijn vrouw Margreet blikken we terug op een mooie en boeiende periode in Zweeloo.

Eén ding is zeker: betrokken, dienstvaardig en creatief stond Jan Hylkema de afgelopen kwart eeuw in het ambt. In deze periode heeft hij de hervormde gemeente Zweeloo op alle fronten zo goed mogelijk proberen te dienen. “Ik heb veel met mensen meegemaakt hier in deze 25 jaar en het was bijzonder om te merken hoe mensen je toelaten in tijden van rouw en verdriet, maar ook als er sprake is van vreugde en blijdschap.”

Jan Hylkema werd in 1948 in Voorburg geboren. Hij is opgegroeid als domineeszoon en studeerde theologie aan de Universiteit in Leiden. Daar ontmoette hij ook Margreet. Ze studeerde sociologie. In 1977 trouwden Jan en Margreet. Na afronding van zijn universitaire studie koos Hylkema in eerste instantie niet voor het predikantschap. Het echtpaar vestigde zich in een arbeiderswijk in Dordrecht. Ze kregen drie kinderen: Markus (32), Ymke (30) en Wibe (27). Jan ging werken voor Schokbeton in Zwijndrecht. Daar verdiende hij de kost en in de avonduren was hij actief als pastoraal werker in het intercultureel en interreligieus centrum De Buitenwacht in de Dordste achterstandswijk Krispijn. “Het was een soort zendingswerk, maar dan in Nederland. De Buitenwacht is een ontmoetingsplek voor mensen in de wijk. Buurtbewoners komen bij elkaar en er wordt vooral gewerkt aan weerbaarheid en ontplooiing van mensen die buiten de boot dreigen te vallen. Iedereen is er welkom, ongeacht iemands achtergrond. We hebben daar, samen met een aantal studiegenoten, een ontzettend leerzame en vooral dankbare tijd gehad. De Buitenwacht is een begrip in Nederland geworden en heeft nog steeds een spilfunctie in de volkswijk Krispijn.”

In Dordrecht groeide langzaam het verlangen van Jan om in de voetsporen van zijn vader te treden. In 1986 krijgt hij in de hervormde gemeente Zweeloo de gelegenheid om dominee te worden. Jan en Margreet Hylkema bewaren warme herinneringen aan de beginperiode in Drenthe: “De eerste weken hadden we alle vijf het gevoel alsof we op vakantie waren. Zweeloo is een heel mooi dorp, een mooi gebied. Het is uniek dat je binnen een paar minuten in het bos bent. De kleinschaligheid van een dorp en het ‘noaberschap’, het letten op elkaar, heeft ons altijd aangesproken. De blik in mijn werkveld is steeds breed geweest. Ik organiseerde avonden over een bepaald thema of over de Bijbel, bezocht mensen op mooie en op moeilijke momenten in hun leven, ik had overleg met andere gemeenten en kerken, maar ook met de basisschool. Er is geen moment geweest dat het werk ging vervelen. Ik voelde me hier vanaf het begin op mijn plek.”

Hylkema heeft de kerk zien veranderen. “Dat heeft ook te maken met het snel veranderen van de wereld. Het tempo waarin alles gaat en de technische vooruitgang. Daarin moet de kerk mee. Gelukkig is dit een gemeente die ruimte biedt aan veranderingen.” Wat hij vooral ook waardeert is het feit dat er zoveel mensen actief zijn in de kerk. “De hervormde gemeente Zweeloo heeft vele vrijwilligers, daar kunnen we echt trots op zijn.”

Zijn hobby’s? “Mijn werk...! Het is heel mooi dat ik de hele week bezig ben met iets dat mij raakt. Ik ben wat dat betreft een bevoorrecht mens. Wat ik altijd graag heb willen doen: geloofsverdieping én werken met mensen. Dat is prachtig. Daarnaast heb ik altijd fanatiek gesport en dat doe ik nog om de dag. Schaatsen en hardlopen zijn mijn grootste hobby's.” Met nog twee jaar voor de boeg komt het emeritaat voor Hylkema met rasse schreden dichterbij. Samen met Margreet blikt Jan alvast vooruit: “Voorzichtig rijst de vraag ‘waar kunnen wij eerdaags wonen? Hier en daar zijn we ons al voorzichtig aan het oriënteren. We gaan dan verhuizen uit Zweeloo, want ik wil mijn opvolger niet voor de voeten lopen. Ik ben echter blij dat het zover nog niet is. We hebben het hier al 25 jaar uitstekend naar onze zin.”

Bijschrift foto: Jan en Margreet Hylkema poseren voor het schilderij van het kerkje van Zweeloo. Deze maand is ds. Hylkema 25 jaar predikant in de hervormde gemeente Zweeloo. (Foto: Monique Jonkman-Koolen)


Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel