Dorpsbelangen Aalden wil woensdag 8 mei graag in gesprek met inwoners over deze aanstaande energietransitie.
Wat staat ons te wachten? In 2050 moet Nederland van het gas af zijn. Dat is het uitgangspunt van de overheid. De gemeentelijke overheden is opgedragen om een transitieplan te maken, waarin staat hoe dit te gaan realiseren.
Een onlangs door Dorpsbelangen Aalden (DBA) geformeerde werkgroep is inmiddels drukdoende met de totstandkoming van een Wijk Uitvoeringsplan (WUP). De werkgroep - bestaande uit Johan Warnar, Nico Vollebregt, Henrico Schonewille en John Pronk - wil dorpsbewoners vooruitlopend op een formeel plan nauw bij de energietransitie betrekken. Draagvlak van de inwoners van Aalden is hierbij van groot belang, want zonder die betrokkenheid is het project gedoemd te mislukken.
Informatiebijeenkomst op woensdag 8 mei a.s.
Tijdens een informatiebijeenkomst op woensdag 8 mei in De Drieklank (20.00 uur) wil de werkgroep dit nader bespreken en samen met de inwoners vervolgstappen zetten. Gebleken is dat veel inwoners wel belangstelling tonen voor het vraagstuk, maar het aan voldoende kennis ontbreekt om de juiste afwegingen en beslissingen te maken.
Vraagstuk dat we niet voor ons uit kunnen schuiven
Er gaat echt heel wat op ons afkomen en dat kunnen we ook in Aalden niet voor ons uitschuiven. De richting wordt door de overheid aangegeven, maar de uitvoering ligt bij de bevolking zelf. Veel huiseigenaren zijn al enige tijd bezig met dit vraagstuk en hebben al bepaalde stappen gezet, anderen zijn wat terughoudender en schuiven het nog even voor zich uit. Daarmee lopen ze het risico een dief van de eigen portemonnee te zijn. Immers, gas zal jaarlijks duurder worden door de verhoging van de belastingen. Elektriciteit zal verhoudingsgewijs steeds aantrekkelijker worden.
Draagkracht
Momenteel zijn er nog interessante subsidiemogelijkheden die een investering al snel rendabel maken. Tenslotte zijn er nu financieringsmogelijkheden die voor menigeen een 0% rente betekenen en in een aantal gevallen daarnaast aflossing naar draagkracht. De bereikte besparingen zijn meestal voldoende om rente en aflossing te compenseren en meer dan dat. Het is maar de vraag of deze subsidie en financieringsmogelijkheden er over enige tijd nog zijn.
De werkgroep bestaat uit (v.l.n.r.) John Pronk, Henrico Schonewille, Johan Warnar en Nico Vollebregt.
Collectieve aanpak
De werkgroep WUP wil inwoners uit Aalden behulpzaam zijn bij het vinden van oplossingen, het regelen van advies, het organiseren van informatiebijeenkomsten en het stimuleren van een collectieve aanpak bij het realiseren van individuele plannen. De komende maanden moet duidelijk worden hoe Aalden ervoor staat!
Energiebesparende maatregelen
Dat is ook de reden waarom de werkgroep nog voor de zomer, onder de vlag van DBA Aalden, een bijeenkomst wil organiseren waar de dorpsbewoners informatie zal worden verstrekt over de mogelijkheden van energiebesparende maatregelen, energieopwekking, opslag, maar zeker ook over investeringen en het uiteindelijk financieel gewin. Het gaat naast maatregelen op individueel niveau ook over zaken die een meer gezamenlijke aanpak vereisen. Denk bij dat laatste bijvoorbeeld aan de initiatieven om tot een energiecoöperatie te komen.
Tijdens de bijeenkomst op woensdag 8 mei in De Drieklank wil de werkgroep dit nader bespreken en samen met de inwoners vervolgstappen zetten. De bijeenkomst begint om 20.00 uur, inloop is vanaf 19.30 uur.
Oes Eig'n Kraantien