.

.

 

.

Afgelopen maand gingen Frans en Lyda van der Vinne met pensioen

Voor de twee Meppenaren breekt daarmee een nieuwe fase in hun leven aan.

Frans (67) en Lyda (65) van der Vinne uit Meppen gaan samen met pensioen, maar vallen absoluut niet in een zwart gat. “Met 2500 m2 tuin, klusopdrachten bij kinderen en oppassen op de twee kleinkinderen hebben we zo de tijd weer ingevuld”. Meer dan veertig jaar werkten Frans en Lyda in wisselende diensten. Ze combineerden de dag-, avond- en nachtdiensten met de opvoeding van hun kinderen Wouter, Evelien en Anneloes. Zeker fysiek en sociaal belastend, maar de onregelmatige werkroosters hebben de beide ouders altijd flexibel kunnen invullen. “Als je de verpleging in gaat", zegt Lyda, “dan weet je: dat je onregelmatige diensten en weekenden moet werken.”

De drie kinderen hebben ze ondanks alle wisselende roosters met liefde en aandacht groot gebracht: een van de beide ouders was altijd thuis. "We hebben dat nooit als een probleem gezien, maar juist als een verrijking." Frans en Lyda kijken met een brede glimlach terug op een fijn werkzaam leven, maar verheugen zich op de tijd die komen gaat. “We gaan vooral volop van elkaar genieten!”

Verpleegkundige
Aan de keukentafel in hun fraai verbouwde woning aan de Mepperstraat, waar de contouren van bakkerij Ottens en antiekzaak Victorie nog zichtbaar zijn, doen Frans en Lyda hun verhaal. “Het meer dan 40 jaar werken als verpleegkundige in het ziekenhuis in Emmen - van chirugie tot kinderafdeling - en jaren in de wijkverpleging bij woonzorgcentrum Paasbergen in Odoorn heb ik met ontzettend veel liefde en plezier gedaan. Het is moeilijk om dat los te laten. Vooral de zorg van mensen in huiselijke kring vond ik heel boeiend. Je bouwde een bijzondere band op. De contacten met collega’s en de cliënten ga ik zeker missen.”

Kaasmaker
Voor Frans geldt eigenlijk hetzelfde. Hij startte destijds als chauffeur van de Rijdende Melk Ontvangst-(RMO) en was ruim 35 jaar werkzaam als kaasmaker/expeditiemedewerker bij DOC in Hoogeveen. “Ik ging elke dag fluitend naar mijn werk. Een negen-tot-vijfbaan was echt niks voor mij. De wisselende diensten gaven me veel vrijheid en energie. Het is zeker een omschakeling als je het werkritme los moet laten. Daar komt echter wel iets moois voor de in de plaats.”

Fijn dat helemaal niets meer moet
Lyda had nog 1,5 jaar kunnen doorwerken tot haar AOW-leeftijd, maar heeft er bewust voor gekozen om samen met Frans met pensioen te gaan. “Het is fijn omdat er nu helemaal niets meer moet.” Iets wat volgens Frans en Lyda best even wel gewenning zal vergen. “In de afgelopen vijfenveertig jaar hebben we dat gevoel van samen zijn best wel eens gemist", wijzen ze naar de onregelmatige diensten die ze draaiden. 

Niet elke avond samen aan de eettafel
Hun werkagenda’s zagen er elke week anders uit én ze werkten bovendien ook nog eens op tijden dat andere ouders hun kind in bed stopten of weekend vierden. “We waren geen gezin dat elke avond samen aan de eettafel zat of elk weekend op pad ging. Als ik ‘s ochtends naar bed ging, stond Frans op en als ik wakker werd was hij aan het werk, op het moment dat ik weer de deur uit ging kwam hij net terug.”

Sociale leven anders ingevuld
Dat patroon wisselde al naar gelang hun diensten. Wouter, Evelien en Anneloes vonden het al snel heel normaal dat papa of mama 's middags lag te slapen. Ook het sociale leven werd door Frans en Lyda anders ingevuld. “Op vrijdag of zaterdag zijn de meeste verjaardagen en feestjes. We moesten dan vaak ‘nee’ zeggen, omdat een van ons een late of nachtdienst moest draaien en de ander moest oppassen. Dat hebben we nooit als een beletsel ervaren.”

Maatschappelijk betrokken
Ondanks alle onregelmatige diensten toonden ze zeker hun maatschappelijke verantwoordelijkheid. Ze hadden zitting in allerlei commissies: onder andere bestuurslid van Twientiesveen, in bestuur van c.b.s. De Schutse, Lyda was jarenlang betrokken bij de kindernevendienst van PKN Aalden en Frans zong een aantal jaren bij het mannenkoor HEM in Oosterhesselen. 

Foto’s: Johan Lambregts

We hebben nog heel veel dingen te doen
Met kleindochter Joanna aan de hand lopen Frans en Lyda door hun weelderige tuin en heerlijke groentetuin, met een oppervlakte van bijna 2.500 m2. ”Hier kunnen we onze energie altijd wel in kwijt. Het is juist zo fijn om nu meer samen te zijn en we hebben ook nog heel veel dingen te doen, maar het is een verschil als niets meer moet. We hebben dan ook geen enkel gevoel van in een zwart gat te vallen”, waarmee Frans en Lyda een pensioencliché aanstippen. Een onderwerp waar beide heel duidelijk over zijn: “doe niet alsof het leven stilstaat als je met pensioen gaat. Natuurlijk moet je een ander ritme vinden, maar die nieuwe balans vinden is alleen maar leuk en spannend.”

Trots op kinderen
Met gepaste trots spreken Frans en Lyda over hun zoon Wouter (36) en de twee dochters Evelien (33) en Anneloes (31) en uiteraard over de twee kleindochters Joanna en Carla. Wouter is werkzaam als elektrotechnicus in het Duitse Erfurt. Oudste dochter Evelien is spoedeisende hulparts in een ziekenhuis in Den Haag. Anneloes koos voor een andere richting: ze is kunstenaar en goudsmid en woont met haar partner in Utrecht.

Kleine en grote klussen, maar toch vooral genieten
De komende periode staan er voor Frans en Lyda nog voldoende kleine en grote klussen bij de kinderen op het programma. “Wouter en Theresa willen zonnepanelen op het dak en Evelien en Aard vloerverwarming met warmtepomp en Anneloes heeft met haar partner in de Italiaanse bergen een vakantiehuisje gekocht en daar moet nog wel het een ander gebeuren. Ondertussen gaan we uiteraard op vakantie, veel tuinieren, vrienden bezoeken en staat oppassen op de kleinkinderen ook hoog op het lijstje. Daar hebben we nu volop de tijd voor.”

Oes Eig'n Kraantien

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel