.

.

 

.

Topfokker Albert Lanting verknocht aan konijnen

ZWEELOO - Albert Lanting uit Aalden heeft in de afgelopen jaren in nationaal verband grote successen geboekt met met fokken van konijnen. De topfokker geniet nog elke dag intens van zijn dieren. 'Veruit de meeste voldoening geeft het verzorgen en het verdiepen in de achtergronden van de rassen.' Bij het fokken komt uiteraard het competitie-element naar voren en dat boeit Lanting. 'Mijn voetbalverleden heeft daarmee te maken, denk ik.' Maar de familie, zo voegt hij er aan toe, heeft onmiskenbaar een fokkersoog. Albert wijst met name naar zijn broer Jan, die vergelijkbare successen behaalde met de Shetland-pony's.

 

Albert is een gerespecteerd fokker, maar toch in de eerste plaats een dierenliefhebber. 'Ik heb als doelstelling om het ras, of het nu gaat om konijnen, hoenders of sierduiven, in stand te houden en zo mogelijk te verbeteren en de kennis door te geven aan volgende generaties.' Hij wil de kwaliteit op een steeds hoger niveau brengen. 'De afgelopen jaren zijn de kleurslagen steeds breder geworden. Dit vereist veel tijd, kennis en kunde. Het belangrijkste is toch het plezier dat je er aan beleeft. Mijn konijnen krijgen dan ook altijd de best mogelijke verzorging, want alleen dan kun je scoren bij tentoonstellingen.' Hij groeide op aan de Marktstraat in Zweeloo. 'We woonden op een boerderij waar allerlei vee in en om het huis liep. Als jongen kon ik genieten van de kleindieren. De hoenders zorgden voor gezelligheid in de tuin en het dagelijkse verse eitje. De pelsdieren zorgden voor rust en waren vaak ook gezellige knuffeldieren en de sierduiven waren met hun prachtige verschijning en gekoer een sieraad in de tuin.' Uiteraard had hij als klein jongetje ook konijnen. En de passie voor kleindieren is nooit verdwenen. Ook niet toen hij besloot om vrachtwagenchauffeur te worden. 'Ik wilde net als vroeger weer actief met dieren bezig zijn. De keus viel op konijnen. Op een show in de buurt heb ik in december 1974 definitief keus gemaakt', zo blikt Albert Lanting terug.

Het bleek een gouden greep, want Lanting boekte de afgelopen jaren met name met zijn Klein Zilver Konijnen veel succes. Heeft hij een fokkersgeheim? 'Ik selecteer zeer streng op type en bouw + kopvorm. De glorie begon in 1992 toen ik op de Noordshow een midden zwarte ram kocht van een Duitse inzender. Dat was een dier dat mij precies paste qua gewicht, oorlengte en vooral de pels. Dat was de doorbraak vanuit het middenveld naar de top. In 1998 was de kleur zoals ik dat wenste. In 2001 won ik zowel de Noordshow als de bondsshow. Dat hoge niveau vasthouden is overigens niet gemakkelijk, al gaat het ook nu weer heel goed.'

Lanting steekt veel tijd en energie in zijn hobby. Zo is hij bestuurslid van Met Oordeel Tot Voordeel M.O.T.V. Zweeloo, Aalden, Sleen en omstreken. Hij staat met de promotiestand op de festiviteiten hier in de buurt. Hij is nog tatoeëerder en is al tientallen jaren één van de drijvende krachten achter de Thrianta-show. Verder heeft hij nog zitting in het landelijk bestuur van de Nederlandse Zilverclub. Op grote shows is Lanting inmiddels een vertrouwd gezicht. Hij geniet er dan met volle teugen. 'Op de Noordshow kan ik wel dagen doorbrengen. Ik ga altijd twee dagen naar Zuidlaren en naar Utrecht. Verder ga ik uiteraard naar shows in de buurt en over de grens naar Lingen en Cloppenburg. Het is prachtig om zo intensief met de konijnenhobby bezig te zijn.'

 

Bijschrift foto 5028: Topfokker Albert Lanting uit Aalden is druk bezig met de voorbereidingen voor de Thrianta-show. De kleindieren-show staat van12 tot en met 14 november a.s. in de manege van De Alterbergruiters op het programma. (Foto: Ruud Janse Fotografie)

 

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel