De Gazelle moest even twee keer knipperen met de ogen, toen hij het bijzondere verhaal las van mevrouw Charlotte van Vrede-van der Hoeven uit Haarlem.
Ter nagedachtenis aan haar overleden echtgenoot schonk ze, het stond er echt, een bedrag van maar liefst 1 miljoen euro aan stichting Het Drentse Landschap. Door de logeerpartijtjes bij haar grootouders in Emmen en latere vakanties met haar echtgenoot in Drenthe had en heeft ze warme herinneringen aan onze provincie. Zoals dat ook gold voor haar man. Ze is nu 87 jaar en wil graag nog iets goeds doen voor het behoud van de Drentse natuur. Vandaar die 1 miljoen euro, vertelde ze. “Je laatste jas heeft immers geen zakken.”
Ze doen er hoogstens wat langer over
Trots en geraakt door zoveel betrokkenheid en liefde voor “onze” provincie fietsen we deze warme dinsdagmiddag naar de volkstuintjes in Zweeloo. We treffen er Henk Oldewening, druk bezig met het rommelvrij maken van de waterpomp. Onvermijdelijk komen de naaktslakken ter sprake, naast de wortelvlieg bijna volksvijand nummer 1 in menig volkstuintje. Het valt nu wel mee, vertelt Henk, maar enkele weken geleden hadden ze hun portie ook wel gehad. “Je kunt wel proberen ze tegen te houden door bijvoorbeeld barrières op te werpen, maar ze komen toch wel bij jouw wortels. Ze doen er hoogstens wat langer over.”
De tweede schop gaat dan toch eindelijk de grond in!
Terug op de Aelderstraat keken we aanvankelijk hoofdschuddend naar het veldje naast het Wapen van Aelden. De eerste schop mocht dan weliswaar in de grond zijn gegaan, maar de tweede schop bleef lange tijd uit en daarmee leek het vooruitzicht van elf nieuwe woningen bijna surrealistisch. ’t Scheen te maken te hebben met trage besluitvorming in Coevorden en nog te verleggen kabels. Gelukkig zit er toch schot in de zaak en is de tweede schop nu daadwerkelijk in de grond gegaan. Tja ...
Kermis op brink in Oud Aalden
De brink in Oud Aalden was afgelopen week het decor van een kleine kermis. Op internet lezen we dat de kermis als oer-Nederlands volksvermaak sinds 2022 is erkend als immaterieel cultureel erfgoed. Anno 2024 zijn er nog zo’n 900 exploitanten, die, als we internet mogen geloven, op de kermis een goede boterham kunnen verdienen. We zijn benieuwd of die boterham vorige week in Aalden ook rijkelijk werd belegd. Maar met attracties als de zweefmolen, de oliebollenkraam en Johnny’s Prijzen Festival moet dat vast wel zijn gelukt!
Bloemrijke akkers en het leven begint bij?
Bij de Jantina Hellingmolen lezen we even wat er op het bord van Agrarische Natuur Drenthe (AND) staat. Dat is een collectief van boeren en andere grondeigenaren, dat via allerlei projecten, zoals “Bloemrijke Akkers”, tracht bij te dragen aan de biodiversiteit in het agrarisch landschap. Het doel van de bloemrijke akker is om stuifmeel en nectar te bieden op momenten dat de natuur dit zelf minder geeft. Een prachtig initiatief!
Het fietspad bij de Jantina brengt ons naar Meppen. Bij Tienus en Arina Evenhuis aan de Brinken lezen we op een groot huldeschild dat het leven bij 60 begint. Goh, we dachten toch echt dat het leven bij 40 begint, eh sorry, bij 50. Maakt ook niet uit, horen we van de Gazelle, zolang er wind in de banden zit, wordt er geleefd. Elke dag en elk moment!
Iets verderop zien we aan de Driftweg 6 een drietal prachtige monumentale zomereiken. De dikste heeft een omtrek van maar liefst 5 meter, is 24 meter hoog en is heel oud, naar schatting zo’n 235 jaar. Zo’n oudje zou toch minstens moeten kunnen vertellen wanneer het leven begint, bedenken we. Maar helaas, bomen kunnen nog steeds niet praten!
Proef de natuur
Het Greebepad brengt ons bij de Mepper Hooilanden. Er is deze middag geen mens te bekennen. Gefladder en gesnater des te meer. En, minder leuk, vervelende steekvliegen. Of zijn het steekmuggen? Maakt ook niet uit, steken doen die krengen toch wel.
We krijgen onverwacht gezelschap van Nico Lodewijks, broer van Berend Lodewijks uit Mantinge. Berend beheert met zijn stichting Borkerfold een groot perceel van Staatsbosbeheer om en rond Mantinge, waaronder de Mepper Hooilanden. Ruim 300 grazers onderhouden hier het gebied het hele jaar rond, onderwijst Nico ons. En ze zijn nog lekker ook, vervolgt hij. “Bij onze boerderij in Mantinge kun je 100% natuurvlees kopen van onze Angus- en Schotse Hooglander runderen. De vriezer is bijna altijd vol. Proef de natuur!”
Oes Eig'n Kraantien