.

.

 

.

Klaas Tiktak : 'Ik ben geen dag met tegenzin naar mijn werk gegaan'

 

'Als je werk doet dat bij je past, ga je fluitend naar je werk. Ik ben veertig jaar lang geen dag met tegenzin naar mijn werk gegaan.' Dat zegt Klaas Tiktak, die deze maand de pensioengerechtigde leeftijd bereikt en afscheid neemt als sport-coördinator van 't Kuierpadtien. De 65-jarige Aaldenaar bruist echter nog van enthousiasme en ideeën en weet nu al dat hij zijn dagelijkse werkzaamheden gaat missen.

Bijna een kwart eeuw is Klaas werkzaam geweest op het vakantiepark in Wezuperbrug. Hij groeide er uit tot de spil van het sportief en recreatief gebeuren. 't Kuierpadtien werd in de loop van de jaren zijn tweede thuis. Op 1 november 1988 ging hij aan de slag als hoofd recreatie & ontspanning. 'Dit was precies iets wat ik zocht; het organiseren van evenementen en dan ook nog voor de sport, waar mijn grote passie ligt. Echt een perfecte combinatie.'

Tien jaar later kreeg hij een meer coördinerende functie en ontplooide Tiktak nieuwe activiteiten. De skibaan werd uitgebouwd, het zwembad en de zwemlessen werden stevig gepromoot, Nordic-walking deed zijn intrede en vorig jaar werd mede op initiatief van Klaas het wandelsportcentrum Drenthe geopend. 't Kuierpadtien is niet alleen meer een vakantieoord, maar dankzij diverse sportieve en recreatieve voorzieningen ook een perfecte dag-attractie.'

Sporten en beweging heeft Klaas altijd al belangrijk gevonden. 'Ik vind het inspirerend om mensen van alle leeftijden binnen hun mogelijkheden het beste uit zichzelf te laten halen. Dat is steeds mijn grootste drijfveer geweest.' De studie van Klaas bij het Centraal Instituut voor de Opleiding tot Sportleiders (CIOS) in het Noord-Hollandse Overveen, tussen 1964 en 1966, vormde de opmaat voor een sportieve en uitdagende loopbaan.

Na de CIOS-opleiding en nog tijdens de vervulling van zijn militaire dienstplicht kreeg Klaas op 1 april 1968 op voorspraak van toenmalig burgemeester Hugo Greebe een aanstelling als beheerder / sportinstructeur van de sportzaal aan de Aelder Hooghe in Aalden. 'In de sportzaal verzorgde ik gymlessen en ook begeleidde ik sporten als volleybal, basketbal en badminton.' Toen in het najaar van 1968 een vacature ontstond voor sportinstructeur van het bijzonder jeugdinternaat 't Witte Zand in Aalden, was de link met Klaas Tiktak snel gelegd. 'Dit was voor mij een uitgelezen mogelijkheid om mijn ambitie verder invulling te geven. Ben in totaal twintig jaar met veel plezier werkzaam geweest op het internaat.'

Met het samengaan en het reorganiseren van de jeugdinternaten in Aalden en Geeuwenbrug kreeg Klaas in 1988 de kans om een nieuwe wending aan zijn loopbaan te geven. 'Ik ben toen uit overheidsdienst getreden en kreeg op 't Kuierpadtien, onder de toenmalige leiding van Henny en Feya Schuiling, de kans om op het park in Wezuperbrug sportieve en recreatieve initiatieven te ontwikkelen. Ik voelde me daar helemaal op mijn plaats. Het is mooi om te zien hoe het accommodatie-niveau zich in de loop van de jaren steeds verder heeft ontwikkeld. Het vakantiepark, nu gerund door de broers Huub en Hans Stikkelbroeck, kan bijzonder trots zijn op het fraaie outdoorcentrum.'

Dat de scheidend coördinator honkvast is, is ook op te maken uit de invulling van zijn vrije tijd. Hij is al veertig jaar nauw verbonden bij de trimclub in Aalden. Dat zal Tiktak ook nog zeker jaren blijven. Verder gaat Klaas samen met zijn vrouw Margo met volle teugen genieten van de vrije tijd. Vakanties, fietsen, wandelen, schaatsen, tuinieren en andere hobby's zorgen dat zijn dagen ook zonder dagelijks werk op 't Kuierpadtien goed gevuld zullen zijn. En omdat afscheid nemen zwaar valt, blijft Klaas voorlopig in ieder geval nog een dag per week aan 't Kuierpadtien verbonden. (Bron: Coevorden HuisAanHuis/Reg. Boom Uitgevers)

Bijschrift foto: Klaas Tiktak stimuleerde op 't Kuierpadtien ook de zwemlessen voor het ABC-diploma. Op de foto feliciteert hij zijn kleindochter Danischa (5) met haar B-diploma. (Foto Michael en Ingrid Hobma)

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel