.

.

 

.

Remco Wolsink gaat door waar anderen afhaken

Meppenaar in de ban van de survivalsport

 

Doorgaan waar anderen afhaken en niet terugdeinzen om helemaal stuk te gaan. Het klinkt de 35-jarige Remco Wolsink als muziek in de oren. Al sinds 1996 is de 35-jarige Meppenaar compleet in de ban van de survivalsport. Wolsink heeft afgelopen maand bij de Nederlandse kampioenschappen Survivalrun in het Friese Kootstertille de zilveren medaille veroverd. Ook in het nationale Top Survival Circuit boekte de Meppenaar de voorbije jaren aansprekende resultaten.

Remco Wolsink draait er niet om heen. 'Survival is een sport waarin je soms flink moet afzien en je grenzen moet verleggen.' Gemiddeld twaalf uur per week is hij bezig met zijn favoriete tak van sport. 'Het gaat erom dat ik mijn lichaam tot het uiterste kan drijven. Dat is een voortdurend proces van training, mentale weerbaarheid en voorbereiding.' De survivalrun is een strijd tegen de elementen in een natuurlijk terrein, waarin hardlopend een parcours wordt afgelegd met natuurlijke en opgebouwde hindernissen.

De vaardigheid om te overleven met wat je in de natuur vindt, dat is volgens Remco Wolsink de essentie van de survivalsport. 'Het is heerlijk om het uiterste van jezelf te eisen en telkens de grens op te zoeken.' Hij legt uit dat je bij een survivalrun allerlei uitdagingen trotseert die op je pad komen. 'Of je nu over een moeilijk obstakel moet klimmen of een boomstam moet tillen, het maakt niets uit. Hindernissen bestaan bijna altijd uit dikke scheepstouwen in combinatie met hout en aanwezige obstakels en bouwwerken. Er wordt gestreden om de punten: iedere minuut die je later binnenkomt dan de winnaar, levert minder punten op.'

Afgelopen week waagden wij onze kans en maakten met duursporter een trainingsronde door het natuurgebied van Meppen. Wolsink praat vol passie over de sport en sleurt ondertussen met houtpalen, hangt aan dikke scheepstouwen, banjert door een moddersloot en klimt moeiteloos over een aantal natuurlijke obstakels. Als we in het spoor van Wolsink proberen te blijven, komen we al snel tot de conclusie dat survival pure topsport is en niet voor mannen van patat. Dat survival louter om kracht zou draaien, is volgens hem een misverstand. 'Je moet vooral de goede technieken toepassen, waardoor de krachten juist gespaard worden.'

Remco Wolsink is opgegroeid in de Achterhoek en in deze regio liggen ook de roots van de survivalsport. Via een klasgenoot van de CIOS-opleiding kwam hij met de zware en veelzijdige duursport in aanraking. Remco legt uit dat de survivalsport van oorsprong voorkomt uit de traditionele slipjacht. 'In feite is dat nog steeds hoe een survivalrun opgezet wordt. De wedstrijden zijn verdeeld in routes van circa 7, 12 of 18 kilometer. Dat alles over een afwisselend terrein dat wordt gebarricadeerd met behulp van hindernissen. In het begin gaat het allemaal nog op pure souplesse, kracht en klimtechniek en aan het eind op bittere wilskracht.'

Wolsink nam tot vorig jaar succesvol deel aan het zogeheten Top Survival Circuit, dat is de hoogste klasse en staat onder auspiciën van de Survival Bond Nederland (SBN). 'Door een blessure en mijn werkzaamheden als zelfstandig ondernemer loop ik nu wedstrijden binnen het Run Up Circuit. Deze run heeft een lengte van gemiddeld 12 kilometer en beschikt over een veertigtal hindernissen.'

Met zijn 35 jaar is hij van een lichting die niet opgroeide met survival. Toch heeft Wolsink door training en door zijn mentaliteit een stevige basis gelegd voor nieuwe successen. 'Ik ben vooralsnog niet bang voor de aanstormende jeugdige talenten.'  (Bron: Coevorden HuisAanHuis / Regionale Boom Uitgevers)


Bijschrift foto: Remco Wolsink uit Meppen veroverde afgelopen maand tijdens het NK Survivalrun in Kootstertille de zilveren medaille. (Eigen foto)

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel