.

.

 

.

Jan Kruimink, een stille kracht tegen wil en dank

 

Ze zijn onmisbaar, worden ook wel stille krachten genoemd. Vrijwilligers, die het bijna vanzelfsprekend vinden om zich belangeloos in te zetten. De ene keer zijn ze duidelijk zichtbaar, soms of misschien wel vaak, zijn ze op de achtergrond werkzaam. Als stille krachten.

Jan Kruimink (64) uit Benneveld is zo’n stille kracht. Actief als secretaris van buurtvereniging

“De Naobers” en deze maanden een onmisbare kracht bij het Zuidenveldgebeuren in Benneveld. Al relativeert hij deze woorden onmiddellijk. “Denk bij mij niet aan gouden handen, ik ben meer de man van de hand- en spandiensten. En stil ben ik al helemaal niet, ik hou wel van een leuk praotie, van wat gezelligheid”.

We treffen Jan in de kantine van De Naobers aan de Kampweg. Er moet koffie worden gezet, de EHBO geeft die avond een cursus hartreanimatie. We praten over het komende Zuidenveldfeest. Dat het iedere keer weer een hele klus voor Benneveld is om boog, wagens en straatversiering op tijd klaar te krijgen. En dat het uiteindelijk toch altijd weer lukt.

Een prestatie waar het dorp met haar slechts 70 woningen best trots op mag zijn, vindt Jan.

“Ook financieel zullen we het wel weer redden. Van het vorige Zuidenveld was nog wat geld over. Het startkapitaal was er dus al. Mochten we uiteindelijk toch niet rondkomen, dan kunnen we aankloppen bij de Boermarke en de buurtvereniging tot een bepaald bedrag”.

Op de vraag of hij uitkijkt naar het feest in juni, antwoordt Jan met een lichte aarzeling.”Natuurlijk kijk ik uit naar het Zuidenveld, maar niet meer zo heftig als 8 of 16 jaar geleden. Waar dat door komt? Tja, je bent wat ouder geworden en misschien in de loop der jaren ook wel wat meer verzadigd. Uiteraard draag ik in de voorbereidingsperiode mijn steentje bij, maar je moet je daar niet al teveel van voorstellen. Het precisiewerk is er voor de techneuten en ik ben er meer voor het grove werk”

 

Er is in Benneveld wel een verschil in beleving met eerdere Zuidenveldfeesten, merkt Jan op. “Benneveld was natuurlijk van oudsher een agrarisch dorp. Het Zuidenveld was voor het dorp in die jaren een gezamenlijk groot feest, waar iedereen tijd voor had of maakte. Nu is dat anders. Er zijn enorm veel mensen van buiten hier komen wonen, die vaak minder tijd hebben én veelal ook het Zuidenveldgevoel missen. We moeten er nu meer moeite voor doen om alle inwoners erbij te betrekken. Maar, ik heb het al eerder gezegd, we krijgen het altijd weer voor elkaar. We gaan er weer voor om er een grandioos feest van te maken”.

Tot zover Jan Kruimink, die nog wel kwijt wil dat hij de veranderingen in het traditionele Zuidenveldprogramma een goede zaak vindt. “Of het aanslaat, dat zal de komende tijd leren”.

 

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel