Iedereen kent de lindeboom of kortweg de linde wel. Of ook iedereen bekend is met de historische betekenis van de linde, dat valt te bezien. We gaan daarom terug in de tijd.
Voor de Germanen en de Kelten was de lindeboom een heilige boom. Het zou ook een verblijfplaats zijn voor Freya, de godin van de vruchtbaarheid, de liefde en de wellust. Bovendien zou de geest van de lindeboom huizen, bronnen en kerken beschermen.
Ook gaat het verhaal dat de lindeboom in vroegere tijden dé verzamelplaats van de Boermarke was, de plaats waar men vergaderde. De vergaderlinde dus.
Of dat in Zweeloo vroeger ook zo was durft Riekus Ruinemans, voorzitter van de Boermarke Zweeloo, zeker niet te beweren. Feit is wel dat er op een stukje grond van de Boermarke Zweeloo, op de hoek van de Marktstraat en het Wheempad, een echte lindeboom staat.
We zoeken weer de historie op.
Op 1 april 1988 werd door toenmalig burgemeester Jonkers op dit stukje Boermarke grond, wat niet groter is dan 50 m2, een lindeboom geplant. De “markeboom” werd het boompje toen genoemd. Helaas overleefde hij de jaargetijden niet en in maart 1996 werd door de Boermarke besloten om een nieuwe lindeboom te planten. Nu, ruim 15 jaar later, staat hij er nog steeds, nog altijd mooi en statig.
Afgelopen zaterdag kreeg het stukje grond een naam: de Boermarke Tip. Door alleskunner Jan Berghuis werd een messing naamplaatje op een grote kei aangebracht. Uiteraard in aanwezigheid van het bestuur van de Boermarke. Op de vraag of er ooit nog vergaderd zal worden onder de lindeboom, kon of wilde Riekus geen antwoord geven. De tijd zal het leren.