.

.

 

.

Jacoline van der Weel : huisarts in opleiding

Jacoline van der Weel-Scheper (30) is tot en met mei 2012 als huisarts in opleiding verbonden aan de Huisartsenpraktijk Zweeloo. De in Meppel woonachtige Jacoline legt uit dat de huisarts in opleiding zelfstandig spreekuur en visites doet, maar dit alles wel onder supervisie van één van de huisartsen.

“Om huisarts te worden moet een dokter, na afronding van de geneeskunde studie een opleidingsprogramma van 3 jaar doorlopen, daarin wordt er getraind in de specifieke vaardigheden van het huisartsenvak.” Jacoline verblijft een jaar in de Huisartsenpraktijk Zweeloo. Voor het goede begrip, huisartsen in opleiding zijn afgestudeerde en bevoegde artsen. Jacoline, moeder van een zoon (2) en dochter (6 maanden), studeerde in 2006 af als arts en startte in 2008 met de huisartsenopleiding.

Het beroep van huisarts past bij Jacoline. 'Ik merkte al tijdens mijn studie dat ik alle onderdelen van de geneeskunde leuk vond in plaats van juist één aspect. Daarom begon ik in te zien dat huisartsgeneeskunde een heel mooi vak is. Ik wil graag heel breed werkzaam en allround zijn en minder specialistisch.''

Ze wil graag een familiedokter zijn die een heel direct contact met de mensen voorstaat. 'De kracht van het vak van huisarts is, dat je een langdurig contact opbouwt met je patiënten. Je staat bij de geboorte aan de wieg en vervolgens volg je het hele levensproces van mensen. Je kent het gezin en kent de achtergronden. Dat is ook de essentie van hoe ik mensen wil behandelen.'

Jacoline noemt het belangrijk dat mensen voortdurend bezig zijn met hun gezondheid. 'Vooral dankzij internet is er veel meer informatie beschikbaar dan in het verleden. Als mensen nu op het spreekuur komen zijn ze vaak al goed gedocumenteerd. Ik vind het positief dat mensen zelf de verantwoordelijkheid nemen voor hun welzijn.'

Een aantal patiënten heeft reeds kennis gemaakt met Jacoline. Sinds maart is ze drie dagen per week (dinsdag, woensdag en vrijdag) werkzaam in de praktijk. “In principe zal er altijd gevraagd worden of dit goed is. In uitzonderingssituaties, spoedgevallen of bij afwezigheid van een van de huisartsen kan het voorkomen dat men geen keus heeft.” Volgens manager Sophie Zwaans van de Huisartenprakijk Zweeloo zijn er voor de patiënt duidelijke voordelen aan deze opleidingssituatie. "De huisarts in opleiding heeft meer spreekuurtijd, daarnaast worden alle consulten en visites van de huisarts in opleiding met de eigen huisarts nabesproken en geanalyseerd, er “kijken” dus twee dokters naar de situatie. En niet onbelangrijk : Op de lange termijn helpt men mee aan het zorgen voor goede huisartsen in de toekomst. Als de patiënt  - om welke reden dan ook - liever een afspraak heeft bij de eigen huisarts, kan men dit uiteraard kenbaar maken.”

Bijschrift foto: Jacoline van der Weel (30) is sinds maart werkzaam als huisarts in opleiding in de Huisartsenpraktijk Zweeloo. (Foto: Eigen foto)


Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel