.

.

 

.

Bakkerij Kuijer al 25 jaar een begrip

Die 25 jaar zijn echt “supersnel” gegaan, beamen Reint en Elly Kuijer een paar keer tijdens ons gesprek. Gestart in 1984 – Elly is dan 23 en Reint nog maar 22 jaar – en nu, 25 jaar later, een niet meer weg te denken begrip in Aalden en omgeving: Bakkerij Kuijer, de enige echte warme bakker. Ze weten de datums nog precies: op 11 september 1984 werd de winkel op een openbare verkoop gekocht (kruidenierszaak en bakkerij met paander Albert Koops uit Benneveld) en ruim zes weken later, op 30 oktober 1984 opende Bakkerij Kuijer haar deuren.

“Die eerste zes weken waren echt buffelen”, verzuchten Reint en Elly. “De winkel en de bakkerij waren een gigantische puinhoop, een groot drama. We moesten echt alles letterlijk van de grond af opbouwen. Alleen de oude ovens, immers onroerend goed, waren nog aanwezig”. Die eerste moeilijke weken zijn nu al lang en breed vergeten. Drie grote verbouwingen in de bakkerij (waarvan de laatste recent), twee in de winkel en ook nog eentje in het woongedeelte hebben er voor gezorgd dat er aan de Aelderstraat 35 een zaak staat waar Reint en Elly met recht trots op mogen zijn. Voeg daarbij ook nog drie prachtige kinderen en het plaatje is helemaal compleet.

Dat ze in Aalden terechtkwamen, was overigens puur toeval. Het had net zo goed, om maar iets te noemen, Hardenberg of Zuidlaarderveen of zelfs de bakkerij van Jo Warmolts aan de Kruisstraat in Zweeloo kunnen zijn. Reint wilde van jongs af altijd al bakker worden. In zijn geboorteplaats Ansen woonde hij naast de bakker, hetgeen ongetwijfeld daaraan heeft bijgedragen. Was het eerst nog in loondienst bij een bakker (Reint in Ruinen en Elly in Ruinerwold), al spoedig waren daar de kriebels om een eigen bakkerij te beginnen. En begon het zoeken naar een geschikt pand. Het werd uiteindelijk de Aelderstraat.

We noemden het al in het begin: die 25 jaren zijn snel gegaan. “Natuurlijk was het niet altijd even gemakkelijk”, benadrukken Reint en Elly. “Het is hard werken, 6 dagen in de week vroeg opstaan. En het is voortdurend investeren. We hebben onlangs voor de derde keer nieuwe ovens aangeschaft. De capaciteit is hierdoor groter en het energieverbruik lager, maar het kost ook wel weer een lieve duit”.

Bakker zijn is een prachtig beroep. Je creativiteit loslaten op brood en banket, lekkere dingen maken, eigen specialiteiten ontwikkelen, dat is toch allemaal heerlijk. Die geur in de winkel waar het water je in de mond loopt als je binnenkomt, daar doe je het toch allemaal voor”. “Er gaan zo’n 40 soorten brood bij ons over de toonbank”, vertellen Reint en Elly. “En ook op het gebied van banket hebben we feitelijk alles. Eigenlijk maken we alles wat de klant maar wil. Gebak & Brood op maat noemen we dat. Een voorbeeld hiervan zijn de fototaarten en het glutenvrij brood. Echte specialiteiten van ons zijn o.a. de Plassies (naar het recept van Jo Warmolts), de Hanepoten op de Zweeler Markt, de Zweeler rollen, de Jantina Stoet, het Drents Boerenbrood, de Caramia’s, de Caramiataartjes, het Zuidenveldkorfje en de Drentse Kruidkoek.

En op de laatste zaterdag van oktober, wanneer de aardappels eruit zijn, zijn er vanzelfsprekend de Oliebollen. Een traditie, die we met veel liefde in stand houden. De afgelopen feestdagen waren ook weer mooi om te doen. Het zijn altijd weer spannende dagen. Krijgen we alles klaar? Lukt alles? Kortom, wat hebben we toch een prachtberoep”. “Over de toekomst maken we ons nu nog niet echt druk. De laatste grote verbouwing van de bakkerij zorgt ervoor dat we weer een tijdje vooruit kunnen. Je onderscheiden met het lekkerste brood en banket, puur en eerlijk, ovenvers en overheerlijk, dat is het recept voor ons om de toekomst met vertrouwen tegemoet te zien”.

Bijschrift foto: Bakkerij Kuijer is een niet meer weg te denken begrip in Aalden en omgeving: de enige echte warme bakker. Reint en Elly kunnen er trots op zijn! (Foto: Ruud Janse Fotografie)

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel