.

.

 

.

Huub en Stieneke bouwen huis van stro en leem

 

(@september 2010:kleine update van de bijzondere woning ingezonden door de trotse eigenaren: De kap zit er op evenals de zonnepanelen)

Ruim drie jaar geleden zeiden Huub Onland en Stieneke Lucassen het drukke en jachtige westen vaarwel en streken ze neer in de gemoedelijkheid van Meppen. Mepperstraat 44 werd het, het ietwat verscholen huis tussen Meppen en de Anne de Vries-hoek. Daar gaat het echtpaar een voor Drentse begrippen uniek bouwwerk van de grond tillen: een huis van stro en leem! De constructie lijkt op het eerste oog iets uit ver vervlogen tijden. Maar niet voor Huub en Stieneke. Ze zijn overtuigd van het belang van ecologisch denken en leven.

Ze vertellen het waarom van deze bewuste keuze. “We volgen hierin een beetje onze levensfilosofie die inhoudt duurzaam te leven. Vrijwel alles kun je in meer of mindere mate op een duurzame manier doen. Energie, voeding, vervoer, tuinieren, wonen, het zijn zo maar wat voorbeelden. Begrijp ons goed, we zijn hierin beslist geen fanaten. We doen het op onze eigen bescheiden wijze. Toen we nog in Nieuwersluis woonden, lazen we een artikel over duurzaam bouwen, of concreter gezegd een huis bouwen met stro en leem. We waren onmiddellijk enthousiast. De voordelen van een woning van stro en leem zijn enorm: stro en leem zijn natuurlijke producten uit de eigen omgeving. Een tweede voordeel is het gezonde klimaat in je woning. Of het nu warm of koud is, de combinatie van stro en leem zorgen voor een ideaal binnenklimaat. Je hebt met andere woorden een ademend huis. Verder zijn de bouwkosten erg gunstig. Stro en leem kosten immers niet zoveel en als je daarnaast zelf veel kunt doen, is het tel uit je winst.

Vroeger werd er al veel met leem gebouwd en tegenwoordig woont nog steeds eenderde van de wereldbevolking in lemen huizen. En wij gaan nu dus ook een strohuis bouwen, passend in onze filosofie: bouwen met materialen uit je eigen natuurlijke omgeving en veelal tweedehands. De kwaliteit van het oude combineren met nieuwe technieken. We hebben bewust deze woning gekocht. Dit huis is goed genoeg om er nog een paar jaar in te wonen. Daarna wordt het gesloopt en trekken we in ons zelf gebouwde “droomhuis”. Toen we hier drie jaar geleden kwamen hebben we eerst zo’n honderd sparren en coniferen gekapt. Het hele huis was namelijk omzoomd door bomen. Nu hebben we weer een prachtig uitzicht op de Mepper Hooilanden”.

Zo’n twee jaar denken ze nodig te hebben voor hun project. Zelf een huis bouwen kost nu eenmaal de nodige tijd terwijl het normale leven ook gewoon doorgaat. Huub heeft een adviesbureau op het gebied van duurzaam groen (Onland groenconsult) en Stieneke is docent pedagogiek aan de Hogeschool van Amsterdam. De fundering, gestort met schuimbeton vanwege de hoge isolatiewaarde, ligt er inmiddels. De gebinten zijn klaar, mede dankzij de vakkennis van Dick Schinkel uit Meppen. Het stro voor de muren, geoogst bij oud-Meppenaar Herman Uneken, is in de schuur opgeslagen en de leem om de muren aan de buiten- en binnenkant te stucen is al verkregen bij een biologische boer in Garminge. Huub en Stieneke staan te popelen om de bouwwerkzaamheden voort te zetten. Alleen gooit Koning Winter voorlopig nog even roet in het eten.

Ze zijn inmiddels aardig ingeburgerd in Meppen. Huub is secretaris van Twientiesveen en Stieneke zit in het bestuur van de belangenvereniging de lange Möpper. Tevens zingt ze mee in de Loozangers. Met andere woorden: ze lijken hun draai in het mooie Drenthe helemaal te hebben gevonden.

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel