Mantelzorg: volgens Van Dale: “Zorg gegeven door gezinsleden, buren of vrienden”.
Het is bekend dat heel veel mensen mantelzorg verlenen. Op de site van de Rijksoverheid is het volgende te lezen: “Ruim 2,6 miljoen Nederlanders zorgen langere tijd intensief voor hun zieke familieleden of vrienden. Dit gebeurt vrijwillig en onbetaald.”
Mantelzorg is geen alledaagse zorg, zoals de zorg van ouders voor een gezond kind. Het gaat om zorg aan iemand die professionele zorg vanuit de AWBZ zou kunnen krijgen. Dankzij de mantelzorger is geen of minder professionele zorg nodig.
Wie kent niet iemand in zijn of haar omgeving die mantelzorg verleent? Of is zelf mantelzorger? Het is over het algemeen een intensieve bezigheid. Dat is duidelijk. Het voortdurend beschikbaar moeten zijn kan tot een (te) grote last worden.
De overheid realiseert zich dat ook. Daarom bezint men zich op maatregelen om b.v. mensen met een baan die ook mantelzorger zijn tegemoet te komen.
Ook het Persoonsgebonden Budget is een financiële regeling (hoewel we allen weten dat over het PGB het laatste woord in de regering nog niet is gezegd).
Er zijn ook gelden beschikbaar om mantelzorgers te ‘complimenteren”: De overheid geeft mantelzorgers die langdurige zorg verlenen een klein geldbedrag als waardering. Dit heet het “mantelzorgcompliment”. Zie de website van de Sociale Verzekeringsbank voor meer informatie.
Verder zijn er mensen werkzaam als mantelzorgconsulent. In de gemeente Coevorden is dat Geesken van Knapen, die werkt via Welzijn2000. Zij is dus een professionele kracht.
Haar werk beslaat 2 gebieden: 1) het werven van vrijwilligers die ingezet kunnen worden om mantelzorgers te ondersteunen en te ontlasten. Te denken valt bijvoorbeeld aan iemand die een middag aanwezig is bij een dementerende thuiswonende persoon waardoor de partner dan even eigen bezigheden kan hebben. Ook kan een vrijwilliger ingezet worden bij een alleenwonende oudere/zieke van wie b.v. de kinderen verder weg wonen en die dreigt te vereenzamen en 2) het helpen vinden van wegen en bewandelen van paden door mantelzorgers en voor wie zij zorgen, om te komen tot hulp en professionele ondersteuning.
“Al met al een dagtaak”, aldus Geesken van Knapen. “Ik merk overigens dat lang niet iedereen weet dat de mantelzorgconsulent bestaat. Ik wil graag op verenigingen, diaconieën e.d. komen om te vertellen over mijn werk en hoe wij elkaar van dienst kunnen zijn.”
En tot slot kan nog genoemd worden dat er in Coevorden een stichting “Contactpunt Mantelzorg” (CPM) bestaat. Dit is een vrijwilligersorganisatie.
Voorzitter daarvan is Tiny Uneken uit Wachtum, voormalig wijkverpleegkundige in onze regio. Het CPM is een stichting die, met enige geldelijke ondersteuning van de gemeente, b.v. 6 keer per jaar een bijeenkomst organiseert voor mantelzorgers. Zo’n bijeenkomst kan ontspannend en/of informatief zijn. Maar zeker is het een moment dat ‘lotgenoten’ elkaar kunnen treffen. Ook het Contact Punt Mantelzorg geeft graag informatie over wat ze doen en waar ze voor staan aan b.v. verenigingen e.d.
Op donderdag 10 november is het “De Dag van de Mantelzorg”. Tiny Uneken vertelt: “Op deze dag organiseren wij iets voor mantelzorgers. Gratis en voor niets. Zij krijgen dit aangeboden.”
Het is niet zo dat alleen de bij haar bekende mantelzorgers mogen komen. Iedereen die mantelzorg verleent is van harte welkom. Het programma op donderdag 10 november, in het Dorpshuis in Wachtum, is als volgt: ontvangst met koffie, een diapresentatie, een heerlijke lunch en ’s middags een creatieve middag onder leiding van mensen van De Wolkoker in Coevorden.
Aanmelden, via Tiny Uneken, is wel gewenst, om de organisatie goed te laten verlopen.
Dus: ben je nog niet bekend bij het Steunpunt en verleen je wel mantelzorg: je kunt je aanmelden!
Aan het einde van dit stukje over MANTELZORG nog enkele gegevens op een rijtje:
Mantelzorgconsulent: Geesken van Knapen 0524-516831 (ma, woe, do)
Contactpunt Mantelzorg: Tiny Uneken 0524-552119
Dag van de Mantelzorg: 10 november voor verder informatie over de
mantelzorgdag: zie publicaties in Coevorden HuisAanHuis