.

.

 

.

Mooie levenservaring voor Karst-Erik Bus

Karst-Erik Bus uit Meppen vertrok in augustus voor een stage van één jaar naar Zuid-Afrika. De 22-jarige HBO-student Maatschappelijk Werk en Dienstverlening levert in Port Elizabeth een bijdrage aan de verslavingszorg. Karst-Erik doet momenteel ervaring op en gaat mensen met een verslaving hulp bieden. Hij is werkzaam bij het instituut SANCA: South African National Council for Alcohol and Drug abuse.
Karst-Erik beseft zich dat op ongeveer 10.000 kilometer van huis de zaken anders zijn geregeld dan in ons land. 'Eén van de dingen waar ik toch regelmatig tegenaan loop, is het tekort aan middelen en voorzieningen. Dit heeft tot gevolg dat de begeleiding en verzorging van de patiënten anders is dan wij in Nederland gewend zijn. Daarnaast wordt van de stagiaires veel zelfstandigheid en flexibiliteit verwacht. Dat betekent echter voor mij ook veel vrijheid en kan dus echt die dingen onderzoeken die interessant zijn.'

Hoe gemakkelijk of moeilijk was het om Meppen en omgeving voor een jaar los te laten? "Nou, frappant dat je het vraagt. Lange tijd in de voorbereiding had ik er geen moeite mee om huis en haard te verlaten. Maar toen in augustus de reis dichterbij kwam begon ik te piekeren en zenuwachtig te worden. In Zuid-Afrika probeer ik vooral bezig te blijven, leuke dingen te doen en een goede balans vinden tussen de stage en vrije tijd. Voor de rest vind ik het ook belangrijk om te genieten en niet te veel aan thuis te denken.
Kijk de 'Lange Möpper' staat er heus nog wel. En mocht ik onverhoopt heimwee krijgen zal het te maken hebben met een bepaald gevoel van vastigheid en controle. Belangrijk dus om die vastigheid en bezigheden in soortgelijke mate ook hier steeds op te zoeken. Halverwege de stage lukt dat prima."

Welke studie volg je precies. En is dit jouw afstudeerstage? "Maatschappelijk Werk en Dienstverlening (MWD). In het derde studiejaar moet je een jaar op stage. Ik heb gekozen voor Zuid-Afrika. Het is overigens nog geen afstudeerproject, want dat volgt in het vierde studiejaar en dan heet het de afstudeerscriptie."

Hoe ziet jouw stage er in Zuid-Afrika precies uit? "Het is vooral toegespitst op de daadwerkelijke hulpverlening voor verslaving aan drugs als cocaine, LSD, heroine en alcohol. Waarbij er een deel voorlichting (educatie) over verslaving aan cliënten wordt gegeven en verder ga ik aan de hand van de specifieke omstandigheden van de cliënt een behandelplan maken. Hierin wordt bijvoorbeeld vragen besproken als : Wil de patiënt minderen of afkicken... Heeft men al eens eerder geprobeerd te stoppen...? Hoe had de cliënt gedacht te willen afkicken, welke plaats, wanneer, hoe ziet de cliënt de toekomst verder voor zich, waar heeft men moeite mee. Welke 'triggers' zijn er, hoe kan de cliënt deze triggers voorkomen en tackelen. Daarnaast ben ik een dag per week bezig met onderzoek, waarbij wordt bekeken op welke wijze bepaalde methodieken ingezet kunnen worden en hoe dit aanslaat bij cliënten."

Wat weet jij inmiddels van Zuid-Afrika? In sommige gebieden is het contract tussen arm en rijk en zwart en blank groot. Krijg jij daarmee te maken? "Jazeker, ik ben nu onderdeel van de cultuur en dien me daar ook naar te gedragen. Het is apart met Zuid-Afrika. Er was lange tijd apartheid en onderdrukking van de blanke bevolking jegens de 'autochtone' zwarte bevolking. Het is echter nooit tot een uitbarsting van geweld tussen de bevolkingsgroepen gekomen. Hierdoor is de apartheid feitelijk blijven voortsudderen. Zuid-Afrika zit trouwens wel in een optimistische spiraal. Vriendelijkheid staat er hoog in het vaandel. Dat noemen ze 'ubuntu'. Voor de rest is het wel steeds een bijzondere ervaring om te zien in hoeverre de apartheid nog steeds onofficieel aanwezig is en in hoeverre 'zwarte' mensen en kleurlingen door een blanke aspirant-hulpverlener geholpen willen worden. Het klopt inderdaad dat de tegenstelling tussen arm en rijk daar heel groot is, daardoor is er ook veel criminaliteit. Goed oppassen waar je wel en niet begeeft, en waar je je auto neerzet."

Heb jij bewust voor één jaar gekozen of was dat min of meer een verplichting? "De HBO-opleiding MWD eist een gevolgde stage periode van 10 maand. Ik ben overigens nog tot medio augustus in Zuid-Afrika, omdat ik na mijn stage ook vooral nog wil reizen. Mijn standplaats is Port Elizabeth. Een badplaats aan de Eastern Cape met de fijne bijnaam ‘The Friendly City’." Ga jij alleen of gaan er meerdere studenten mee? "Ik ga samen met nog vier Nederlandse studenten. En ik verblijf in een huis met 9 kamers en een zwembad. En Port Elizabeth is een mooie stad om te werken en te verblijven."

Heb je buitenlandse reiservaring. Of is dit je eerste grote trip? "Dit is mijn eerste grote trip. Op wat vakanties na...... " In juni val je trouwens wel mooi met de neus in de boter, want dan wordt in Zuid-Afrika het WK Voetbal georganiseerd. Kijk jij daar naar uit? "Ja, daar heb ik het niet om gekozen hoor, maar dat is een welkome bijkomstigheid. Ervan uitgaande dat ik daar nog zit zal ik zeker even wat van de voetbalsfeer opsnuiven. Het schijnt een gekkenhuis te worden."

Karst-Erik heeft het naar zijn zin in het land met die zo passende bijnaam: Regenboognatie. Dat dankt het land aan het feit dat het in vele opzichten bijzonder kleurrijk is. Zuid-Afrika herbergt vele talen en culturen en de mensen van verschillende etnische afkomst leven er gebroederlijk naast elkaar. "Ik leer veel van de verrassende mix van Europese en Afrikaanse levensstijlen. Het is in ieder geval een prachtige levenservaring."

 

 

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel