.

.

 

.

Historisch stookhok nu een ideaal vakantiedomein

Het aloude stookhok verbouwen tot een schitterend ingericht vakantieappartement. Dat idee borrelde al langer bij Hennie Nijenbanning (55) uit het Drentse Zweeloo. Maar toen ze begin 2004 door een reorganisatie bij haar werkgever Veldwerk Nederland buiten de boot viel, hakte Hennie de knoop snel door. Het stookhok, dat pal grenst aan hun woonboerderij aan Klooster 52 in Zweeloo, werd volledig verbouwd, gemoderniseerd en geschikt gemaakt als gastenverblijf.

En met haar initiatief was de provincie Drenthe in 2005 prompt een bijzonder toeristisch initiatief rijker. ‘Want’, zegt Hennie, ‘er zijn in Drenthe weliswaar talrijke overnachtingsmogelijkheden, maar vakantie vieren in een voormalig stookhok is en blijft volgens mij toch best wel uniek! Op de plaats waar ooit kippen scharrelden en biggen werden grootgebracht, slapen straks vakantiegangers. Dat ademt toch echt de sfeer uit van nostalgie en ik heb er alle vertrouwen in dat deze accommodatie daarom aan zal slaan bij de toeristen.’

Als Hennie Nijenbanning ons een rondleiding geeft blijkt hoe verrassend comfortabel het voormalige stookhok is ingericht. Een ruime woon/eetkamer, keukentje en 2 tweepersoons kamers. Iedere kamer heeft een eigen badkamer en een toilet. En eventueel is er ook nog een extra slaapplaats aanwezig. De sierlijke stalruitjes, een oude stookkachel en een gedateerd, maar stevig granieten aanrechtblad dragen bij aan een extra nostalgisch sfeertje. Verder staat er toepasselijk boerenbontservies op tafel en is de lambrisering in oude stijl. En buiten is een fraai terras met parkeervoorzieningen aangelegd. In het voorjaar en de zomer kijken de gasten tussen de pruimen- en perenbomen uit op de landerijen. Kunnen ze aan de rand van het lommerrijke dorpje Zweeloo genieten van de rust en de ruimte. Oes Tilber vormt vanuit dat perspectief een ideale uitvalsbasis voor een heerlijk vakantieweekje in Zweeloo. Het dorp is landelijk gelegen in hartje Drenthe, vlakbij plaatsen als Emmen en Assen. Het bijzonder bosrijke gebied is het ideale domein voor fietsen, wandelen, paardrijden of gewoon even heerlijk tot rust te komen.

Wie Hennie Nijenbanning goed kent, weet dat gastvrijheid bij haar in uitstekende handen is. 'Dat is natuurlijk ook een absolute voorwaarde als je aan zo'n nieuw toeristisch avontuur begint. Ik heb veel affiniteit met de horeca. Bij Veldwerk Nederland, een onderneming die veldstudies voor scholieren organiseert, runde ik meer dan twaalf jaar de cateringafdeling. Een prachtige tijd, met veel sociale contacten. Ja, ik werk heel graag voor en met mensen, een praatje maken en servicegericht bezig zijn. Dat is ook de drijfveer worden ik Oes Tilber run. De gasten zijn hier in een typisch Drentse gemoedelijke sfeer van harte welkom!’

Hennie mikt onder meer op de wandelaars van de PieterPad-route, op de toeristische fietsers die op doorreis zijn en niet te vergeten op de paardenliefhebbers uit de Randstad. ‘Het paard kan mee op vakantie, want we hebben ook stallen tot onze beschikking. Wat de wandelaar en fietsers betreft: ons Bed & Breakfast-arrangement is vooral op hun afgestemd. Maar natuurlijk ook voor vakantiegangers die een midweek, een lang weekend of een week in ons gastenverblijf willen vertoeven. Oók zij kunnen bij ons terecht!’, belicht Hennie de veelzijdige mogelijkheden. Op de internetsite www.oes-tilber.nl krijgen belangstellenden een heel uitvoerig beeld voorgeschoteld van de charme en het comfort van het appartement aan de rand van Zweeloo. ‘We hebben gelijk een website gemaakt, want het blijkt dat veel mensen thuis via internet hun vakantiebestemming kiezen. Op het wereldwijde web kunnen de potentiële toeristen kennismaken met ons gastenverblijf.’ Hennie en Albert, die beiden destijds een belangrijk aandeel in de verbouwing leverden, kunnen met recht trots zijn op Oes Tilber. 

Bijschrift foto: Hennie Nijenbanning kan trots zijn op het volledig verbouwde stookhok, dat ze samen met haar man Albert omtoverde tot een schitterend gastenverblijf. ‘Op de plaats waar ooit kippen scharrelden en biggen werden grootgebracht, slapen nu vakantiegangers. Dat ademt toch echt de sfeer uit van nostalgie!’

 

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel