.

.

 

.

Samen wonen op de kaart zetten in onze zes dorpen

Woonwensenonderzoek moet duidelijkheid brengen in behoefte. Hoe zou je willen wonen in onze mooie zes dorpen? 

Ben je op zoek naar een betaalbare starters- of seniorenwoning, een appartement in een verbouwde boerderij, of wil je juist een royale gezinswoning? Dat is wat de zes Dorpsbelangen in Aalden, Benneveld, Meppen, Wezup, Wezuperbrug en Zweeloo graag willen horen.

Om te peilen aan welk soort woningen in de voormalig gemeente Zweeloo behoefte is, houden de belangenorganisaties een woonwensenonderzoek, waarbij inwoners wordt gevraagd een vragenlijst in te vullen, om zo in de komende jaren goede keuzes te kunnen maken. Myrthe Vorsteveld en Mark Nijenbanning en de Brede Overleggroep Kleine Dorpen Drenthe (BOKD) zijn nauw bij dit onderzoek betrokken.

Noodkreet: 'Ga die betaalbare starterswoningen nu écht bouwen’
Het is inmiddels bijna een jaar geleden dat Tineke Ensing een noodkreet op Facebook plaatste voor jongeren in Aalden en buurtdorpen: 'Ga die betaalbare starterswoningen nu écht bouwen. Voor de toekomst van ons dorp'. Deze noodkreet was niet aan dovenmansoren gericht. Tineke kreeg heel veel bijval en al snel haakte ook de lokale politiek aan op de noodkreet, waarna in een klein comité het vervolg werd besproken.

Begeleiden bij zoektocht woonruimte
Myrthe Vorsteveld en Mark Nijenbanning gingen vervolgens namens de jongeren in gesprek met Kirsten Klaassen en Nico Beukema, adviseurs woonprojecten van de gemeente Coevorden, om de jeugd in Aalden en omgeving te begeleiden in de zoektocht naar woonruimte.

Geen eenvoudige opgave
Dat is echter makkelijker gezegd dan gedaan en dan vooral vanwege de beperkte mogelijkheden tot uitbreiding en de steeds stijgende bouwkosten. “Daarentegen zijn er in het afgelopen halfjaar wel verschillende acties ondernomen om jongeren aan bestaande projecten te koppelen, zoals de plannen naast café-restaurant Wapen van Aelden en naast Food Basics aan de Aelderstraat. Hiervoor is dit voorjaar een bezoek gebracht aan Koenen Bouw en hebben inmiddels een achttal jongeren concrete belangstelling getoond, maar het is duidelijk dat niet iedereen hiermee geholpen is”, zegt Mark Nijenbanning.

Myrthe Vorsteveld en Mark Nijenbanning (Foto: Monique Jonkman-Koolen)

Doorstroming
Vanaf het begin was de insteek van Mark en Myrthe om jongeren te voorzien in hun woonbehoeften en dit hoefde niet persé door middel van nieuwe woningen. “Het kan natuurlijk ook dankzij doorstroming: ouderen die in een te groot huis wonen verhuizen naar een kleinere woning. En voor gezinnen of starters is dit juist weer een mooie instapkans voor eengezinswoning”, geeft Mark een aantal opties.

Om concreet in kaart te brengen wat nu de beste aanpak is voor Aalden en de buurdorpen is het goed om de behoeften van niet alleen jongeren, maar de verschillende groepen de woonwensen en behoeften in kaart te brengen. Hiermee kan uiteindelijk een concreet plan worden opgesteld, waarmee richting de gemeente Coevorden de urgentie duidelijk kan worden gemaakt.

In kaart brengen
De zes Dorpsbelangen in Aalden, Benneveld, Meppen, Wezup, Wezuperbrug en Zweeloo zijn gezamenlijk met Myrthe en Mark bezig om een enquête op te stellen om de behoeften in kaart te brengen. Hierbij is ook Brede Overleggroep Kleine Dorpen Drenthe (BOKD) betrokken. Een werkgroep is nu bezig om de enquête definitief vast te stellen en de praktische zaken te regelen. Naar verwachting zullen we begin september de enquête versturen, zowel digitaal als fysiek, zodat iedereen de kans heeft de enquête in te vullen.

Burgerinitiatieven: CPO’s met jongeren of ouderen
Het doel is om de uiteindelijke woonbehoefte om te zetten naar een concreet rapport om de inwoners die het graag willen te voorzien van een woning die voldoet aan de wensen en eisen. De gemeente Coevorden heeft de nieuwe Woonvisie voor de stad en dorpskernen binnen de gemeente vastgesteld. Dit betekent dat burgerinitiatieven worden toegejuicht om gezamenlijk tot een bouwlocatie en bouwplan te komen. In Dalen, Sleen en Eexterveen hebben soortgelijke burgerinitiatieven tot een succes geleid. Een voorbeeld hiervan is een Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO), dit is een constructie die ervoor zorgt dat toekomstige bewoners meer invloed hebben op de ontwikkeling van de eigen woning. Daarmee wordt de afzet feitelijk gegarandeerd, wat de doorstroming en vernieuwing kan bevorderen. Dit zou ook kunnen inhouden dat een grote woning/boerderij wordt gekocht waarin verschillende appartementen gemaakt kunnen worden.

Laat je stem horen bij woonwensenonderzoek
Tot slot hebben Mark en Myrthe nog een duidelijke oproep: ‘’Laat je stem horen! Nu is de kans om je wensen en behoeften uit te spreken. Individueel kunnen we de woningcrisis niet oplossen, maar door gezamenlijk deze enquête te houden kunnen we een sterke boodschap overbrengen en een sterk signaal afgeven. Dit is niet alleen een boodschap naar de politiek, maar ook naar ontwikkelaars of andere partijen. We begrijpen dat het gezien de woningnood lastig is om geduld te betrachten, maar voor een eigen woontoekomst in Aalden of buurdorpen hebben alle doelgroepen nu de kans om de stem te laten horen.

Ideeën en suggesties zijn uiteraard altijd welkom!
Neem dan contact op met Mark Nijenbanning: 06 - 52 77 22 87

Oes Eig'n Kraantien

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel