.

.

 

.

Wij trekken de stekker eruit

Nee, we stoppen er niet weer meteen mee. Deze titel slaat op de eerste tip die wij geven.

Het vraagstuk van de energietransitie kent een aantal componenten. Naast isoleren, efficiënt omgaan met energie, zelf produceren van stroom, is zuinig energiegebruik er ook een. Efficiënt omgaan met energie is de beschikbare energie zo doelmatig mogelijk inzetten. Zuinig energiegebruik is zo min mogelijk energie verspillen. En daar slaat de titel op. 

Ieder huishouden kent wel een aantal stille energieverbruikers. Dat zijn meestal stroomverspillers. Denk hierbij aan opladers voor de telefoon of de tablet, of ook voor e-bikes, die altijd in het stopcontact zitten. Haal ze eruit als ze niet nodig zijn om op te laden. Schakelklokken om de lamp aan te doen als het donker wordt. Vraag je af of ze echt allemaal nodig zijn. Elke watt die je op deze wijze bespaart, levert op jaarbasis, bij de huidige prijzen, ongeveer € 3,- op. Wie kritisch door zijn/haar huis gaat, vindt algauw tussen de 60 en 100 watt, ofwel € 180,- tot € 300,-. Dat is dan makkelijk verdiend toch?

Om een voorbeeld te noemen. Een mechanische tijdschakelaar (is een wat ouder type) gebruikt, afhankelijk van merk en type, tussen 3 en 5 watt. Een oplader, wel in het stopcontact, maar niet aangesloten, verbruikt 1 watt. In principe komt elk apparaat dat een klokje, schemer-, timer- of stand-by-functie heeft in aanmerking om kritisch bekeken te worden.

Het is nu ook weer niet zo dat veiligheid of comfort in het gedrang moet komen. Maar mag het misschien een tikkie minder. Slimme meters (zelf ook sluipverbruikers!) kunnen laten zien wat het actuele stroomgebruik is. Als je denkt dat alles uitstaat, dan loopt er toch nog wat. Kijk maar eens, maar niet schrikken, zou ik zeggen. Je stroomgebruik volgen op een app op je telefoon is nog wel een dingetje. Al dat dataverkeer tussen je meter en je telefoon vreet stroom, maar dat betaalt je provider en de betrokken datacenters en dat zie je daarom niet. Maar zij stoppen die kosten dan weer in de abonnementsprijs van je telefoon. Dit geldt overigens ook voor het aan- en uitzetten van smart verlichting.

Waar zijn wij (MEI) ondertussen mee bezig? We vergaderen regelmatig enthousiast. We zijn de enquête aan het voorbereiden. We zijn een planning aan het maken. We proberen een dorpsbijeenkomst te organiseren. We willen een pagina gaan realiseren op de site van de Lange Möpper, waar, onder meer, deze blogs op terug te vinden zullen zijn. En we hebben een eigen e-mailadres. Daar kun je terecht voor vragen, op- en aanmerkingen, suggesties, en wat dies meer zij, zolang het maar met de energietransitie te maken heeft. Hoe dan ook: schroom niet. Als wij het antwoord niet weten, dan proberen we het uit te zoeken, of we zoeken iemand die het wel weet.
Dat adres is: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel