.

.

 

.

Werkbezoek van Wethouder Joop Slomp aan Meppen

Joop Slomp bezocht met zijn ambtenaren Meppen. Dit in het kader van de dorpenronde in de gemeente Coevorden. 

Leefbaarheid en duurzaamheid centraal tijdens werkbezoek weth. Joop Slomp aan Meppen
Afgelopen donderdag bracht wethouder Joop Slomp in het kader van de dorpenronde in de gemeente Coevorden een werkbezoek aan Meppen. Slomp liet zich met zijn beleidsambtenaren onder meer informeren over leefbaarheid en duurzaamheid. De ontvangst vond plaats in Het Buitengasthuis van Johan Lambregts waar voorzitter Fred de Lange van Dorpsbelang "De Lange Möpper" hen welkom heette.

De in oktober vorig jaar door de gemeente vastgestelde Omgevingsvisie vormde de aanleiding om de dorpenronde te gebruiken om ook over de toekomst van Meppen te spreken. De ontwikkelingen ten aanzien van duurzaamheid, zoals de kortgeleden opgerichte werkgroep MEI (Meppens Energie Initiatief) die zich met energievoorzienig bezighoudt, maar ook vragen rond huisvesting en zorg kwamen aan de orde. 

Johan Lambregts van Het Buitengasthuis
Johan Lambregts van Het Buitengasthuis presenteerde een project om meer jongeren te interesseren voor het beroep van verpleegkundige. Dit kan door kinderen uit basis- en voorgezet onderwijs de expositie “Wat een beeld van een verpleegkundige” te laten bezoeken. Immers Jong geleerd is oud gedaan!

Meppen: goed voor elkaar
"Meppen: goed voor elkaar" is een ander project dat Lambregts onder de aandacht bracht van de wethouder. Het heeft ten doel dat inwoners van Meppen en andere dorpen zelfstandig kunnen blijven wonen als ze oud zijn. Met meer vergrijzing en minder zorgaanbod zullen inwoners daarvoor meer naar elkaar om moeten kijken en voor elkaar zorgen.

Oudste boerderij van Drenthe staat in Meppen
Vervolgens werd de boerderij van Gerwin en Melissa Tiems bezocht. Dit is de oudste boerderij van Drenthe en de op één na oudste van Nederland. Het is ongelofelijk dat zo'n stukje historie zo verscholen is gebleven vertelde bouwhistoricus Jim Klingers. De eiken gebintconstructie stamt deels uit 1381. Het gaat hier om een zogenaamd langsgebint waar op dit moment slechts acht van in Nederland zijn teruggevonden.

Fred de Lange, Arina Evenhuis, Jim Klingers, Gerwin Tiems, Els Groen, Edwin ten Hove, Joop Slomp en Gerrie Boer. 

Vijf hiervan staan in Drenthe. Jim Klingers, die het onderzoek heeft uitgevoerd, kent inmiddels de gehele historie van de boerderij aan de Middendorpsstraat en wist hier smakelijk over te vertellen. Dit soort geschiedenis benadrukt volgens hem de waarde van esdorpen en de noodzaak tot het intact houden ervan. 

Agnes en Jan Tienstra
Het laatste onderdeel vormde een bezoek aan de galerie van Agnes en Jan Tienstra. Een voorbeeld van een zeer duurzaam verbouwd pand waarin de kunstenares (inmiddels 77 jaar oud) haar creaties maakt. Agnes heeft recent voor haar werk "de koffer van Vincent" zowel de publieksprijs als de juryprijs gewonnen. Dit werk was te zien op de expositie "Vincent in Drenthe". Naast het maken van kunst geeft Agnes ook nog schilderles in Deventer. Wethouder Slomp en zijn beleidsambtenaren waren lovend over de prachtige schilderijen en beelden die door Agnes gemaakt worden.

Samenwerking andere dorpen
Na terugkeer in het Buitengasthuis werd er nog gesproken over een mogelijke samenwerking van Meppen met andere dorpen op het gebied van toekomstplannen. Al met al was men zeer onder de indruk van wat Meppen doet en te bieden heeft en dan hebben ze nog lang niet alles gezien!

Neem voor meer informatie contact op met Fred de Lange, Gerwin of Ariana Evenhuis van de Lange Möpper of bezoek het atelier van Agnes Tienstra of de boerderij van Gerwin Tiems.

Oes Eig'n Kraantien

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel