.

.

 

.

Opvanglocaties Oekraïense vluchtelingen in Gees en Sleen

De gemeente Coevorden gaat plek bieden voor de opvang van 150 tot 250 Oekraïense vluchtelingen. Dat gebeurt op meerdere locaties. Te beginnen in Gees en Sleen.

In de voormalige groepsaccommodatie op vakantiepark De Wolfskuylen tussen Gees en Zwinderen en in de kerk van de protestantse gemeente aan de Koepen in Sleen. In de Wolfskuylen kunnen naar verwachting zo’n 30 Oekraïense vluchtelingen worden opgevangen, in de kerk zo’n 25. De gemeente Coevorden kiest voor opvanglocaties met goede ondersteuning en voorzieningen, waarbij de vluchtelingen minimaal 6 maanden maar met een optie op nog eens 6 maanden kunnen worden opgevangen. Lokale samenwerking staat daarbij centraal. Wanneer de locaties precies gereed zijn om de eerste vluchtelingen op te vangen is nog niet bekend. Wel is duidelijk dat de gemeente vaart maakt met de voorbereiding en medio april de eerste vluchtelingen wil opvangen.

Lokale samenwerking
In Gees en Zwinderen zijn Plaatselijk Belang en de zorgcoöperatie Nei Naoberschap betrokken en ook ‘Gees Verbindt’, waarin met de plaatselijke kerken wordt samengewerkt. Deze organisaties zijn bereid met vrijwilligers ondersteuning te bieden. In Sleen wordt daarvoor ook met de plaatselijke kerk samengewerkt. Voor de coördinatie van vrijwilligers is het steunpunt vrijwilligerswerk van Maatschappelijk Welzijn beschikbaar. Zij brengen vraag en aanbod bij elkaar.

De Wolfskuylen
De voormalige groepsaccommodatie op vakantiepark De Wolfskuylen, tussen Gees en Zwinderen wordt ingericht voor de opvang van zo’n 30 personen. Arie-Dirk Pellikaan, die samen met echtgenote Tonnie sinds 1997 het vakantiepark runde, kwam met het aanbod. Vorig jaar verkocht hij het park aan het landelijk opererende Hofparken. De groepsaccommodatie is echter de komende tijd nog beschikbaar. Daardoor is het ook voor de nieuwe eigenaar geen probleem dat er vluchtelingen worden opgevangen.

De kerk van de protestantse gemeente
In Sleen kwam de protestantse gemeente met het aanbod om de kerk aan de Koepen beschikbaar te stellen voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Er werd contact gezocht met de direct omwonenden en die ondersteunden het initiatief net als het bestuur van Dorpsbelang. Er is ruimte om aan zo’n 30 vluchtelingen huisvesting te bieden. Daarvoor zijn nog wel aanpassingen aan de binnenkant van het gebouw nodig. Gisteren werden, tijdens de kerkdienst, de leden van de protestantse gemeente geraadpleegd. Op basis daarvan heeft de Kerkenraad het besluit genomen de kerk voor vluchtelingen ter beschikking te stellen.

Ruimhartig
De VRD (Veiligheidsregio Drenthe) heeft de coördinatie op zich gekregen om binnen twee weken opvang voor 2000 mensen in onze provincie te organiseren. De afgelopen weken is er in de gemeente Coevorden naarstig gezocht naar geschikte opvanglocaties. Burgemeester Renze Bergsma: “We zijn allemaal geschokt door de beelden uit Oekraïne die ons dagelijks bereiken. Inmiddels zijn er al miljoenen mensen op de vlucht geslagen en dat worden er elke dag meer. We willen in onze gemeente ruimhartig zijn in de opvang van vluchtelingen en alles doen wat we kunnen om hulp te bieden. Deze mogelijkheid om met lokale samenwerkingspartners huisvesting te bieden grijpen we daarom met beide handen aan.”

De direct omwonenden en de inwoners van Gees, Zwinderen en Sleen zijn vandaag geïnformeerd met een brief.

Op www.coevorden.nl/Oekraïne vindt u meer algemene informatie over de opvang van vluchtelingen in onze gemeente.Heeft u nog vragen aan de gemeente Coevorden? U kunt dan mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bellen met het algemene nummer 14-0524.

Artikel geplaatst 12 april 2022

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel