.

.

 

.

“Maximumsnelheid Zweeler toegangswegen in 2018 naar 60 km/u”

Het is even schrikken voor Zweeler tijdens wijk- en dorpenronde college B en W. In het kader van de jaarlijkse wijk- en dorpenronde mocht Dorpsbelangen Sweel vorige week een afvaardiging van het college van B en W van Coevorden begroeten. Maar liefst vier personen was de delegatie groot: burgemeester Bert Bouwmeester(met Zweeler roots), wethouder Joop Brink (PvdA), gebiedscoördinator John de Vegt en wijkagent Hans Bonhof.

Samen met het bestuur van Dorpsbelangen en een handjevol geïnteresseerde Zweeler inwoners was de kleine vergaderruimte in dorpshuis De Spil net groot genoeg om iedereen te herbergen.

Niet zoveel te wensen of te klagen
Dat een klein vergadergezelschap ook voordelen heeft, bleek vanaf het begin van de bijeenkomst. Het praat en discussieert net iets gemakkelijker en informeler en je kunt, als je zou willen, elkaar wat dieper in de ogen kijken. Niet dat dit laatste nou echt zo nodig was, want laat één ding helder zijn: in Sweel is het goed en prettig wonen en is er niet zoveel te wensen of te klagen. Natuurlijk zijn er zorgen over de mogelijkheid voor jongeren om in Sweel te blijven wonen. Onbetaalbaar of geen passende bestemming zijn de veelgehoorde (terechte) argumenten. Maar ga altijd in overleg met de gemeente, benadrukten zowel de burgemeester als de wethouder, waarbij voorbeelden van nieuwe vormen van huisvesting in Noord-Sleenen Oosterhesselen met graagte werden genoemd.

De veelal vergeefse zoektocht naar vrijwilligers voor allerlei activiteiten in het dorp (en gemeentebreed) is een terugkerend item. Kan de gemeente hierin wellicht ondersteunen en faciliteren, was de vraag. Het antwoord: niet direct, maar wellicht kan Maatschappelijk Welzijn Coevorden de helpende hand bieden (vrijwilligers vacaturebank).

Onderhoudsniveau C en geen diftar
Wat er verder nog aan de orde kwam? We noemen onderwerpen als verkeers- en sociale veiligheid, het tijdig overleg met omwonenden en Dorpsbelangen over het eventueel weghalen van lantaarnpalen (als uitwerking van het verlichtingsplan) en het oordeel over onderhoudsniveau C van de openbare ruimte. Pardon zult u zeggen. Onderhoudsniveau C? Voor een begrijpelijke uitleg verwijzen wij u graag door naar de gemeente, maar het heeft iets te maken met minder onderhoud van het groen door de gemeente en wat meer de handjes uit de mouwen steken door ons als bewoners. En verder…..dat is even schrikken, vanaf 2018 geldt er op de meeste toegangswegen naar Sweel toch echt een maximumsnelheid van 60 km/u (provinciale wegen uitgezonderd).

En nee, er zijn binnen de huidige raadsperiode beslist geen plannen om de inwoners van de gemeente Coevorden te laten betalen per aangeboden hoeveelheid afval (diftar). Uiteraard kan een nieuwe gemeenteraad (in maart 2018 zijn er verkiezingen) anders beslissen, maar op dit moment is alle vrees hiervoor ongegrond. Aldus burgemeester Bouwmeester en wie zijn wij dan om zulks in twijfel te trekken.

Oes Eig'n Kraantien d.d. 18 juli 2017.

 

 

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel