.

.

 

.

Samen verduurzamen in Zweeloo

Steeds meer dorpen richten zich op een duurzame toekomst. Ze nemen samen energiebesparende maatregelen, kopen collectief zonnepanelen in of wekken hun eigen energie op.

Lokale energiecoöperaties, dorpsmoestuinen en repaircafés schieten als paddenstoelen uit de grond. Na de algemene ledenvergadering (alv) van Zweeloo in dorpshuis De Spil werd aan de inwoners van Zweeloo de vraag gesteld men in Zweeloo ook open staat voor collectieve verduurzaming.

Urgentie  wordt groter
Sjoerd Slagter (bestuurslid van dorpsbelangen) en Margreet Schuiling lichtten in een korte presentatie verschillende argumenten toe om dit samen op te pakken. ‘De urgentie wordt steeds duidelijker, stelt Sjoerd. We merken nu ook in Nederland dat het weer steeds extremer wordt. Als we niks doen zullen we steeds vaker te maken krijgen met periodes van droogte, heftige regenbuien en overstromingen zoals vorig jaar in Limburg. Ook onze afhankelijkheid van het buitenland voor energie is zorgelijk. Het is niet ondenkbaar dat Rusland op een bepaald moment de gaskraan dichtdraait’.’

Zelf de regie pakken
‘Maar ook dichterbij zijn argumenten te vinden, zegt Sjoerd. ‘De gemeente Coevorden heeft de ambitie om in 2040 energieneutraal te zijn. In dit kader heeft de gemeente een warmtetransitievisie opgesteld. Deze visie gaat over de overgang van aardgas naar andere warmtevoorzieningen. Nu al zijn er dorpen aangewezen als startlocatie om van het aardgas af te gaan. Zweeloo is hier niet bij, maar de plannen kunnen elke 5 jaar aangepast worden. Uiteindelijk moeten er in 2050 in Nederland 7 miljoen woningen van het gas af zijn en 1 miljoen gebouwen. Door nu zelf de regie te nemen is er meer tijd en ruimte om de zaken goed aan te pakken en hier mogelijk ook subsidies voor aan te wenden.’

Ondersteuning
Margreet Schuiling die aan de Kruisstraat in Zweeloo woont is nu bijna een jaar werkzaam voor de Drentse Koepel voor Energie-Initiatieven (Drentse KEI). ‘Vanuit een provinciaal programma ondersteunt de Drentse KEI samen met de Natuur en Milieufederatie Drenthe lokale energie-initiatieven zodat zij zelfstandig opwek- en besparingsprojecten kunnen uitvoeren. Dit doen we door kennis te delen. Er zijn ruim 70 lokale energie-initiatieven in Drenthe. De kennis die bij al deze initiatieven is opgebouwd is enorm. Wij proberen die kennis te verspreiden zodat niet ieder dorp het wiel opnieuw hoeft uit te vinden.’

Wie doet er mee?
Aan een oproep voor vrijwilligers die samen met Sjoerd en Margreet dit onderwerp verder willen oppakken werd gehoor gegeven. Drie mensen meldden zich hiervoor aan. ‘Een mooi begin, maar we zouden graag zien dat nog veel meer mensen zich bij dit initiatief aansluiten. We hebben zowel denkers als doeners nodig. Onze eerste taak zal dan ook het organiseren van een dorpsbijeenkomst zijn om ook de mensen die niet naar de alv kwamen te informeren en hopelijk ook te enthousiasmeren’ zegt Sjoerd. Mochten er mensen zijn die na het lezen van dit bericht direct enthousiast zijn geworden en zich hiervoor in willen zetten, neem dan even contact met me op. Ik ben bereikbaar via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Oes Eig'n Kraantien 

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel