.

.

 

.

Duurzaam Sweel, de mensen achter dit duurzame energie-initiatief

Door Sweelers, voor Sweelers. In de OEK van vorige week schreven we al over het initiatief Duurzaam Sweel.

Deze onlangs opgerichte werkgroep van Sweelers wil de energietransitie in Zweeloo versnellen. Ze richten zich eerst op het stimuleren van meer zonnepanelen in het dorp. Daartoe wordt vrijdag 16 september een eerste informatiebijeenkomst in De Spil over zonnepanelen georganiseerd (start 20.00 uur, inloop 19.45 uur).
Deze bijeenkomst is zowel interessant voor mensen die overwegen om zelf zonnepanelen te plaatsen, als voor Sweelers bij wie het plaatsen van zonnepanelen op eigen dak geen optie is. Want samen investeren in een groot zonnedak kan misschien ook een optie zijn. Maar hoe is het zo gekomen, wie zijn de mensen van Duurzaam Sweel en wat drijft hen eigenlijk?

Sjoerd Slagter
Drie jaar geleden kwam Sjoerd Slagter samen met Nathalie vanuit Utrecht in Zweeloo wonen. ‘Zweeloo voelde direct aan als een warm bad, we werden met open armen ontvangen door de Sweelers. Toen we hier kwamen wonen wilde ik me daarom graag inzetten voor het dorp. Toen ik gevraagd werd om bestuurder van Dorpsbelangen Sweel te worden twijfelde ik dan ook geen moment. Als filosoof en bioloog ben ik altijd al zeer geïnteresseerd geweest in duurzaamheid en bij Dorpsbelangen heb ik het thema duurzaamheid enthousiast op me genomen. Ik heb me aangesloten bij het Platform Duurzaam Coevorden waar veel informatie over duurzaamheidsinitiatieven in de gemeente Coevorden wordt uitgewisseld en het idee om een eigen initiatief in Zweeloo te starten ontstond. Toen mijn achterbuurvrouw Margreet bij mij langskwam kreeg het idee van het opstarten van een eigen initiatief in Zweeloo steeds meer vorm.’

Margreet Schuiling
‘Ik ben sinds juli vorig jaar werkzaam voor de Drentse KEI, een koepelorganisatie voor Drentse lokale energie coöperaties. Samen met mijn collega’s ondersteun ik startende lokale energie-initiatieven en energiecoöperaties in Drenthe. Ik heb gesolliciteerd op deze functie omdat ik zo een bijdrage kan leveren aan een leefbare toekomst voor mijn kinderen en de generaties na hen. In Drenthe zijn inmiddels meer dan 80 initiatieven, maar landelijk zijn het er honderden. Samen zorgen ze voor een serieuze impact in de energietransitie. Kenmerkend is dat de mensen achter die initiatieven graag kennis met elkaar uitwisselen zodat niet iedereen het wiel opnieuw hoeft uit te vinden. Je kunt dan ook spreken van een’ burgerenergiebeweging’ van allemaal mensen die in hun eigen omgeving anderen enthousiasmeren om stappen te zetten naar energiebesparing en energie-opwek. Het heeft even geduurd voor ik voor mijn gevoel genoeg wist om ook in Zweeloo aan de slag te gaan. Ik was blij om te merken dat ik in Sjoerd meteen een medestander had. Met z’n tweeën hebben we toen tijdens de algemene ledenvergadering van Dorpsbelangen een presentatie gegeven. Die werd goed ontvangen. Een van de vragen die we stelden was, wie wil ons helpen?’

Volgende week een vervolg met Nico, Thomas en Anke.

Oes Eig'n Kraantien

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel