.

.

 

.

Fraai paneel schetst verhaal Prinses van Zweeloo

ZWEELOO - Bijna zestig jaar na de opgraving van haar graf is woensdagavond aan de dorpsrand van Zweeloo een fraai paneel geplaatst met informatie over de legendarische Prinses van Zweeloo. Dat is de naam die werd gegeven aan de stoffelijke resten van een vroeg-middeleeuwse dame, waarvan het graf in 1952 gevonden werd bij een zandwinning in Zweeloo.




Wie de prinses is geweest zal nooit meer duidelijk worden, maar volgens de initiatiefnemers Jan Warmolts en Henk Mulder maakte ze deel uit van een bijzondere cultuur. Het paneel is geplaatst aan de weg naar Noord-Sleen, schuin tegenover de kerk. In 1952 kon op het nippertje een deel van een groot grafveld gered worden van de graafmachines. In het vroeg middeleeuws rijengraf-veld werd het graf van de 'Prinses van Zweeloo' blootgelegd. De vondsten zijn ondergebracht bij het Drents Museum en tentoongesteld in de vorm van de persoon van de Prinses van Zweeloo

Warmolts en Mulder noemen het de hoogste tijd dat deze waardevolle historische ontdekking speciale aandacht krijgt. 'De 'Prinses van Zweeloo' is zó bijzonder dat het een vast onderdeel moet worden van het dorpsleven. Het moet een plek worden van herkenning, maar moet ook een uitvalsbasis zijn om belangrijke andere archeologische vondsten in de omgeving van Zweeloo onder de aandacht te brengen.' Nergens in Zweeloo was tot dusverre iets terug te vinden van deze voor Europa unieke opgraving, maar sinds woensdagavond is daar verandering in aangebracht en is er een blijvende herinnering aan de prinses.

Aansluitend verzorgde prof. dr. W.A. van Es in het 13e eeuws kerkje van Zweeloo een lezing over de opgravingen bij Zweeloo en in het bijzonder over de betekenis van de Prinses van Zweeloo.  Bij het uitgraven van het graf werden diverse bijzondere sieraden gevonden, waaronder bronzen spelden, een ketting van glazen kralen en een snoer van barnstenen kralen. 'Ook de kleding wees uit dat het ging om een dame van hoge welstand.' Van Es kwalificeerde de prinses als een ware ambassadrice voor Zweeloo. 'Na liefst anderhalf millennium blijkt zij gelet op alle belangstelling nog steeds springlevend.' Verder werd er voor de kinderen van de basisscholen een educatief programma gepresenteerd. De groep 'Die Luyden van ’t Hooge Veene' voerde een toneelvoorstelling over het leven in de Vroege Middeleeuwen op.

De realisatie van het informatiepaneel is tot stand gekomen dankzij medewerking van Wijnand van der Sanden van het Drents Plateau en de financiële steun van Rabobank Borger-Klenckeland, de gemeente Coevorden, het ANWB-fonds, de Drents Prehistorische Vereniging, het Recreatieschap Drenthe en Het Drentse Landschap.

Bijschrift foto: Mede dankzij de archeologische belangstelling van Jan Warmolts (l) en oud-hoofdonderwijzer Jan Jeuring kon de geschiedenis van de Prinses van Zweeloo worden blootgelegd. Woensdagavond is in de nabijheid van het Zweeler kerkje een fraai informatiepaneel over de Prinses van Zweeloo onthuld. Als een blijvende herinnering aan een zeer bijzondere vrouw. (Foto: Ruud Janse Fotografie)

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel