.

.

 

.

Jos Govaarts maakt film over de Prinses van Zweeloo

Komende zaterdag de gehele dag te bewonderen in Dorpshuis De Spil. Op verzoek van Stichting Kunstenaarsdorp Zweeloo heeft Jos Govaarts uit Zweeloo afgelopen zomer een film gemaakt over het fascinerende verhaal achter de ontdekking in 1952 van het graf van de Prinses van Zweeloo nabij het kerkje van Sweel.

In het kader van de lustrumfestiviteiten van Kunstenaarsdorp Zweeloo (de stichting bestaat in 2018 vijf jaar) zal de 18 minuten durende film komende zaterdag de gehele dag (11.00 tot 16.00 uur) te zien zijn in De Spil in Zweeloo. OEK mocht de film alvast bekijken en kon niet anders concluderen dat de film het aankijken meer dan waard is. Beslist een aanrader!

De film wordt aaneengepraat door de Prinses van Zweeloo- kenner bij uitstek Jan Warmolts. Verder horen we nog de stem van Jan Pieters uit Zweeloo. De opnames werden deels gemaakt op locatie bij de vindplaats en deels op de werkkamer van Jan Warmolts. Ook werd een bezoek gebracht aan het Drents Museum in Assen waar reconstructies te zien zijn van de kleding en sieraden van de Prinses.

Het was in 1952 dat meester Jeuring (1923-2018) als eerste de overblijfselen van een Middeleeuwse begraafplaats nabij het kerkje van Sweel herkende. Via toenmalig burgemeester Greebe werd professor van Giffen, een vermaarde archeoloog, erbij gehaald. Het resultaat is bekend: de professor en zijn team vonden meer dan 110 graven, waarvan de oudste meer dan 1500 jaar oud zijn. In een van deze graven werden de resten van een rijke vrouw gevonden: de Prinses van Zweeloo.

De film geeft geen antwoord op de vraag wie de Prinses van Zweeloo in werkelijkheid was. Het antwoord ligt misschien nog in de grond, lezen we in de aftiteling. Maar ach, is het jammer dat we dit niet weten? Enige geheimzinnigheid en mystiek blijft toch ook wel leuk!

Oes Eig'n Kraantien d.d. 25 september 2018

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel