.

.

 

.

De verhalen bij minibiebs in onze omgeving

Allereerst: dank aan wie reageerde op de vraag vorige week: “Waar staat die bieb? Koek is bezorgd!

Dan nu 3 verhalen bij de minibiebs: 

Ine Karman, de eigenaresse van de minibieb aan de Mepperstraat 6 (dat was de oplossing bij foto nummer 2 in de OEK van vorige week) vertelt het volgende over haar minibieb: ”Het is al weer het achtste jaar dat de minibieb aan de weg staat. Ik las in 2014 een artikel over the Little Free Library in Amerika en was enthousiast over dit idee. 

Ik had niet direct een leuk kastje, maar wel een konijnenhok! En 2 eenden-boekensteuntjes. Eerst buren gevraagd of ze geen bezwaar hadden en een paar dagen later aan de weg geplaatst.”

Ine vervolgt: “Het was vanaf het begin een succes. Er ligt een tekst in met een korte uitleg en een klein boekje, waarin mensen een reactie of suggestie kunnen achterlaten. Ik ben inmiddels in het bezit van een superleuke verzameling reacties. Er zijn ook al vele foto's van gemaakt. Alles is op basis van vertrouwen: boek meenemen, lezen en retourneren. Ik heb veel toeristen-bezoekers en zij laten dan weten de boeken in hun omgeving weer in een minibieb te plaatsen. Er is inmiddels een vaste schare lokale bezoekers en er wordt dagelijks intensief gebruik van gemaakt.”

Ine probeert er steeds een gevarieerde collectie boeken in te zetten en ze vult de bieb aan met tijdschriften, zoals VT Wonen, Donald Duck, Tina etc. “En mochten mensen grote hoeveelheden boeken willen inbrengen, dan graag in overleg.”
Tot slot laat Ine weten dat de aangekondigde activiteiten op 11 juni voor leuke reacties hebben gezorgd. 

Foto nummer 3 was de puzzelbieb, die te vinden is in de Molenwijk. Anouk Koster liet zich inspireren door de gewone minibieb en plaatst hier puzzels. “Ik maak ze maar één keer. En dan? Verkopen? Maar niet iedereen heeft hiervoor de financiële middelen. Ik leende ze sowieso al veel uit. Dus toen: via Marktplaats een kastje op de kop getikt, en samen met mijn partner hebben we er een blij kastje van gemaakt.” 


In Anouks kastje zitten zo’n 35 puzzels, 1000 stukjes, en meest heel kleurig. Voor de bewoners van het AZC heeft zij een Engelse uitleg op het kastje gezet.
“In de doos heb ik ‘Puzzelbieb Molenwijk’ geschreven, want ze mogen verder uitgeleend worden, en dan hopelijk uiteindelijk weer bij mij terug. Wie een puzzel er in wil (terug)zetten is ook welkom. “Het lastige met puzzels is dat er een puzzelstukje kan ontbreken, maar dat gebeurt iedereen… kom je toch pas achter als je hem in elkaar hebt gezet. Zo lang de puzzels heel zijn mogen ze er in van mij,” aldus Anouk.

Als nummer 4 was de minibieb van Bianca Kocks te zien. Een minibieb aan de Aelderstraat 50. Eentje met 2 ‘afdelingen’, zoals Bianca vertelde. ”Twee oude kastjes gepimpt, eentje met boeken voor volwassenen, eentje voor kinderen. Ook een kleine collectie Engelse boeken is aanwezig. Boeken van mezelf (ik lees fanatiek, maar bewaar geen boeken meer) en van familie en vrienden vullen de kastjes. Iedere dag komen er wel mensen langs om een boek mee te nemen, of te ruilen.”


Bianca’s minibieb staat aan de straat sinds februari 2021. “Ik ben enthousiast over ‘burgerinitiatieven’ om iets voor elkaar te betekenen. En ik vind de minibieb een mooie aanvulling op de gewone bieb in de Aelder Meent.”
Op een bordje bij deze minibieb staat: Lezen is dromen met je ogen open. “Want” vervolgt Bianca, “dat is hoe ik het zelf ervaar, en ik hoop dat mijn minibieb deze ervaring aan veel mensen geeft.”
Op de dag van de minibieb, 11 juni dus, was er een extra uitgebreide collectie en voor iedere bezoeker een kleine attentie. “Maar voor mij is het eigenlijk élke dag ‘de dag van de minibieb,” besluit Bianca. Wordt volgende week vervolgd. 

Oes Eig'n Kraantien

                                                                  

 

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel