.

.

 

.

Samen zingen is bij jubilerend Sweelodie ook vooral gezellig samen zijn!

Op zaterdag 5 november lustrumconcert in de Drieklank ter ere van 20-jarig bestaan.

Dameskoor Sweelodie viert op zaterdag 5 november a.s. met een concert in De Drieklank in Aalden het 20-jarig jubileum. Door oefening en vooral zangpassie ontwikkelde Sweelodie zich in relatief korte tijd tot een vermaard zangkoor en heeft zich stevig op de muzikale kaart van deze regio geplaatst.
Met een opvallend veelzijdig repertoire, want het koor zingt muziek van alle tijden en stijlen. Jaarlijks worden er talrijke optredens gegeven, maar de wekelijkse repetitieavond op woensdag is er een om naar uit te kijken. Begonnen bij Bert en Willie in De Inloop, later verkast naar Wim Hegen in Wezup en sinds kort in dorpshuis De Spil.

Trijnie, Elly en Willie
De drie initiatiefnemers Trijnie Been, Elly Kuijer en Willie Jansen laten geen misverstand bestaan over het muzikale geheim van Sweelodie. “Samen zingen, maar ook vooral gezellig samen zijn. Het is een echte vriendinnengroep en er wordt ontzettend gelachen. Met dirigent Jochem Weggemans als de grote animator, die met zijn grote muzikaliteit en jeugdig enthousiasme leiding geeft aan ons zangkoor.”

Trijnie Been, Elly Kuijer en Willie Jansen namen in 2002 het initiatief voor de oprichting van Sweelodie.

Jochem is super-enthousiast
Onder zijn leiding beoefenen iedere woensdagavond bijna veertig gemotiveerde zangeressen met veel elan de zangkunst. “Jochem is super-enthousiast, zijn inbreng is goud waard voor ons koor. De opkomst bij de wekelijkse repetities is dan ook groot. En als het nodig is komen we soms ook voor extra zangles bij elkaar, zoals voor het lustrumconcert op 5 november. Iedereen heeft er plezier in. Dat is ook een eerste vereiste om als zangkoor te kunnen bloeien.”

Geweldige ervaring
Veel leden komen uit omliggende plaatsen, maar allemaal weten ze Sweelodie te vinden. “Het is een geweldige ervaring om met uitsluitend je stem en samen met anderen een welluidend stuk muziek neer te zetten. We merken dat we ons ontwikkelen, dat onze stem verder gevormd wordt. Je leert wat bij Sweelodie”, spreken Trijnie, Elly en Willie uit ruime ervaring.

 Gevarieerde muziekkeuze
Dat alles met een gevarieerde muziekkeuze, van swingende popsongs en prachtige ballads in het Duits, Engels, Nederlands en het Drents. “Uit het hoofd zelfs….zónder dat de bladmuziek erbij wordt gehaald. Het is heerlijk om zo vrij te zingen, maar het is ook hard werken. Bij het aanleren van nieuwe muziekstukken is het helemaal niet erg dat er een keer iets in de soep loopt, maar het is belangrijk dat we constant gestimuleerd worden om het al direct uit het hoofd te doen”, legt het drietal uit. “Verder is het wel  handig om te weten waar je over zingt, daardoor ook de opbouw van het verhaal kent, zo is het eenvoudiger om de stukken uit het hoofd te leren.”

Tegenhanger mannenkoor
Trijnie, Elly en Willie gaan nog even terug naar begin 2002, het jaar waarin ze het initiatief namen om een dameszangkoor op te richten. In weerwil van de onstuimige groei en populariteit van de Shantykoren moest er maar eens een tegenhanger komen van zeemansliederen en smartlappen, zo was hun redenatie. “Een dameskoor in de regio waar alle muzikale genres een plaatsje dienden te krijgen. Het drietal polste bij een aantal vriendinnen of er belangstelling voor was. Er werd een oproep geplaatst in O.E.K. en onder voorzitterschap van Trijnie Been werd in 2002 met een 12-leden tellend gezelschap gestart. Nog wat onwennig werd er begonnen met de opbouw van het repertoire, maar het koor verwierf in rap tempo bekendheid.

Gemêleerd gezelschap
Anno 2022 is Sweelodie een gemêleerd gezelschap. Uitgangspunt is dat de leden muzieknoten kunnen lezen, maar dat is zeker niet een eerste vereiste. “Gevoel voor humor en muziek wel", belichten Trijnie, Elly en Willie de randvoorwaarden. “Er zit veel afwisseling in het repertoire en vooral songs met een herkenbare melodie, met een muzikale knipoog en liedjes die het publiek aanspreken.”

Onbetwiste hoogtepunten
Een van de onbetwiste hoogtepunten van het Sweelodie was het binnenhalen van de eerste prijs tijdens het Drents Korenfestival in 2014 in De Tamboer in Hoogeveen, maar ook concerten in het Atlastheater. “Winnaar van het Korenfestival was echt een complete verrassing. Daardoor werden we meer gevraagd om op te treden en kregen we meer naamsbekendheid.” In de aanloop naar concerten is het volgens Trijnie, Elly en Willie best intensief werken met een enthousiaste groep van bijna veertig leden die thuis ook hard studeren, waardoor de repetities soepel en in een gezellige sfeer verlopen. Daar mogen we trots op zijn.”

 Op zaterdag 5 november viert het dameskoor het 20-jarig jubileum met een concert in de Drieklank. (Foto's: Monique Jonkman-Koolen)

Trots
Trots is het drietal ook op de grote inbreng van oud-voorzitter Elly van Eijbergen die nog steeds nauw bij het koor betrokken is. “Het is terecht dat we Elly in het zonnetje zetten voor haar uitzonderlijke verdienste als voorzitter. Elly is een gedreven persoon met liefde voor koormuziek en het koor.”

Kaarten concert zaterdag 5 november
Kaarten voor het jubileumconcert zijn te koop bij de leden en bakkerij Kuijer. Er zijn tweehonderd kaarten beschikbaar. Zijn er op de dag van het concert nog kaarten, dan zijn die te koop aan de zaal. Het concert begint om 20.00 uur, de kerk is geopend vanaf 19.00 uur.

Na het concert op 5 november staat er in december nog een kerstconcert en volgend jaar een grote show in het Atlas Theater op het programma. Meer informatie over het koor staat op www.sweelodie.com en op de Facebookpagina.

Oes Eig'n Kraantien

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel