.

.

 

.

Presentatie roman van het schrijversduo Jos Govaarts en Mark de Groot

‘Soms komt niet thuis wat vertrokken is’.

Afgelopen zaterdagmiddag vond in de kunstenaarsherberg in Zweeloo de feestelijke presentatie plaats van het door Jos Govaarts en co-acteur Mark de Groot geschreven roman: ‘Soms komt niet thuis wat vertrokken is’. De presentatie was in handen van Yolande Karsten uit Aalden.
Het is het eerste deel van de reeks ‘De Scalda Moorden’. De auteurs Jos en Mark hebben hun krachten gebundeld om samen deze spannende detectiveserie te schrijven, die zich afspeelt in Zeeland, in en rond Vlissingen, dichtbij de Schelde die in het verhaal een grote rol speelt.

Kunstenaarsherberg ‘Kunstpodium’ voor kunstschilders en andere kunstenaars.
Van oudsher wisten kunstschilders als Max Liebermann en Vincent van Gogh de kunstenaarsherberg in Zweeloo al te vinden, maar deze biedt naast kunstschilders nu ook aan andere kunstenaars een Kunstpodium, waaronder schrijvers. Op deze zaterdagmiddag dus aan Jos Govaarts. Wanneer Jos start met het voorlezen van het begin van zijn verhaal uit ‘Soms komt niet thuis wat vertrokken is’ valt iedereen stil. Het begint direct al heel spannend. Wat gebeurt daar allemaal op dat sinistere haventerrein. Het boek gaat over een jonge vrouw, studente aan de zeevaartschool en dochter van een vooraanstaand politicus, die in de millenniumnacht is verdwenen en sindsdien spoorloos is.
Nathalie Schoenen is haar naam. Met man en macht werd er naar haar gezocht, maar het onderzoek liep vast. Geen spoor van haar te vinden. Sinds haar verdwijning deden wel de wildste verhalen de ronde over haar vermissing en de geheimen rond haar vermoedelijke dood. Duidelijk is wel, dat er personen zijn die er alles voor over hebben om die geheimen verborgen te houden. Zou de waarheid ooit nog aan het licht komen? 

Inhoud van het boek
Tijdens werkzaamheden op een afgelegen terrein in Vlissingen worden door werklieden menselijke botten opgegraven. Al gauw blijkt dat het om de stoffelijke resten gaat van Nathalie, de jonge vrouw die in de millenniumnacht, nu al weer 22 jaar geleden, was verdwenen en sindsdien spoorloos.
Hugo Noot, inspecteur bij de recherche van Vlissingen wordt belast met het heropende onderzoek.
Geen gemakkelijke opgave voor hem, want hij was als jonge agent ook al betrokken bij de opsporing van Nathalie. Hij is vastbesloten om er met zijn team achter te komen wat er precies is gebeurd.
Er moet recht aan Nathalie worden gedaan. Uit onderzoek bleek namelijk dat ze vermoord was, na gruwelijk mishandeld te zijn. Wat zijn de geheimen rond de dood van Nathalie? En wie komt daar op het haventerrein zo dreigend op inspecteur Hugo Noot af, wanneer hij daar met zijn recherche werk bezig is? Welk geheim  draagt de inspecteur zélf met zich mee en wat maakt dat alles zo dreigend en geheimzinnig is?


Samen een boek schrijven, hoe doe je dat?
Jos uit Zweeloo en Mark uit Middelburg leerden elkaar kennen tijdens een schrijvers dag van uitgeverij Godijn. Ze wisten elkaar te enthousiasmeren en besloten samen een detective te schrijven.
Maar hoe doe je dat? Ieder een hoofdstuk? Moeilijk! Het verhaal moet wel leidend zijn en dat betekent dat je moet overleggen. Dat je soms je eigen ego opzij moet zetten, wil je samen resultaat boeken. Je moet natuurlijk wel van elkaar weten wat zich in het hoofd van die ander afspeelt.
Het overleg vond plaats door middel van videobellen. Meestal nadat een ieder zo’n 1000 woorden had geschreven. Geen succes! Het verhaal ging alle kanten op. Besloten werd op de Veluwe bij elkaar te komen en daar samen een plot te bedenken. In grote lijnen ontstond zo het verhaal.
Over de zijpaden konden ze samen wel blijven overleggen via videobellen. Zo gezegd, zo gedaan! Zo zijn ze samen doorgegaan tot wel 100.000 woorden ...
De detective speelt dus in en rond Vlissingen. Het verkenningswerk van de omgeving, zoals onder andere de strandhuisjes, boulevards en cafés liet Jan graag over aan Mark, die daar immers in de buurt woont. Die bezoekt voor hun detective zelfs een ‘verhoorkamer’ die er natuurlijk niet leuk mocht uitzien. Dat gebeurt dan ook niet in dit fictieve verhaal. Vraag vanuit het publiek aan Jos: ‘Schrijft u na het schrijven van een boek samen ook ánders, wanneer u weer alleen een boek gaat schrijven?’ Jos: ‘Ja, je leert van elkaar en die opgedane kennis verwerk je dan weer in je boek.

Het eerste boek aangeboden aan scheidend wijkagent Hans Bonhof
Het eerste exemplaar van de detective werd door Jos, na hieruit eerst enkele spannende passages te hebben voorgelezen, aangeboden aan Hans Bonhof: Onze wijkagent, die binnenkort met pensioen gaat. Jos: ‘Als dank voor alles wat u voor ons dorp hebt betekend’. Je zag Hans denken: ‘Aan mij? Ik kijk wel naar politieseries, maar een boek lezen? Eigenlijk nooit!’ Zijn reactie: ‘Dát is mij nog nooit gebeurd, dat ik een boek krijg. Ik ben niet zo’n lezer. Lees ook geen romans en zéker geen romantische. Ik houd niet van romantiek! Maar hier ben ik verschrikkelijk blij mee’. Hans straalde!
Bijna 50 jaar was Hans Bonhof bij de politie, vanaf 1984 in Zweeloo. Hans: ‘een zéér actief dorp, samen met Aalden. Maar dat is eigenlijk een eenheid.’ Waarvan nota!

Scheidend wijkagent Hans Bonhof (68) kreeg zaterdagmiddag uit handen van co-auteur Jos Govaarts het eerste exemplaar van de roman ‘Soms komt niet thuis wat vertrokken is’ aangeboden.  (Foto: Jansje Brands)

De inspiratie bron van het schrijversduo Jos en Mark
Wat Jos Govaarts in zijn werk als bedrijfsarts en gedragscoach altijd heeft geïntrigeerd is: waarom iemand een bepaald gedrag vertoont en wat iemands bewuste en onbewuste drijfveren zijn.
Het viel hem op hoe veerkrachtig de mens kan zijn. Hoe iemand na ontzettend veel meegemaakt te hebben, tóch vaak weer de kracht en de moed vindt om verder te gaan met zijn leven en het leven weer lief krijgt. Dit inspireert Jos bij het schrijven van zijn verhalen. Zijn debuutroman ‘Krassels’ uit 2019 is dan ook een pleidooi voor ‘Amor Fati’: Dat wil zeggen: Omarm wat je overkomt.

Voor schrijver Mark de Groot uit Middelburg, die naast docent Engels ook een bevlogen schrijver van boeken voor kinderen en volwassenen is, ligt dat anders. Zijn stelling is: een schrijver word je niet, een schrijver ben je, altijd! Sinds zijn elfde schrijft hij al, geïnspireerd door Griekse mythologieën.
Zijn eerste korte verhaal was dan ook: ‘De Griekse Held’. Maar daarvoor kwam de grootste lof voornamelijk vanuit de familie kring. Zijn debuutroman ‘Het Zoekavontuur van Geenhoorn’ uit 2020 gaat over een eenhoorn die geen hoorn heeft. Hierdoor voelt hij zich anders dan andere eenhoorns. Hij gaat op onderzoek uit of hij soms de enige eenhoorn is zonder een hoorn.  Mark schreef deze debuutroman tijdens de zwangerschap van zijn vrouw, die zijn muze werd. Het boek gaat over het zoeken naar de eigen identiteit en de acceptatie daarvan. Een aanrader!

Oes Eig'n Kraantien

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel