.

.

 

.

Jantina Hellingmolen ontdaan van wieken, maar draait binnenkort weer in volle glorie

De Jantina Hellingmolen in Aalden is ontdaan van haar wieken, maar het euvel is gelukkig van korte duur.

Bij een inspectie vorig jaar bleek dat de molen per direct moest stoppen met draaien. De lasnaden van de twee roeden voldeden niet meer aan de eisen. Dat is gevaarlijk, want in deze situatie kan bij het draaien of harde wind een wiek afbreken. De iconische molen staat daardoor al sinds vorig najaar stil.
Inmiddels wordt door stichting Het Drentse Landschap, eigenaar van de molen, hard gewerkt aan de herstelwerkzaamheden. Het specialistisch karwei begon met het strijken van de wieken. Deze zijn afgelopen week samen met andere onderdelen van de 'Aeldermeul' met een hijskraan verwijderd en worden op het molenterrein gerestaureerd.

Problemen met lasnaden
Namens het vierkoppig molenaarsteam van de Vrienden van de Aeldermeul legt Hans Hordijk het euvel uit: “Roeden bestaan uit aan elkaar gelaste delen. Aan elk van de vier zijden van de roeden zijn twee lasnaden In totaal zijn er dus zestien lasnaden, waarvan de helft opnieuw gelast moet worden.”
Het is een kaal gezicht: de iconische Jantina Hellingmolen zonder wieken, maar gelukkig is het euvel van tijdelijke aard. Eind deze maand zal de molen aan de dorpsrand van Aalden weer draaivaardig zijn (Foto: Monique Jonkman-Koolen).

Tijdwinst
Hordijk is samen met zijn collega’s Dennis Eefting, Ron Schreuder en Willem Markenstein zeer content dat de herstelwerkzaamheden en het laswerk adequaat en ook op locatie kunnen worden uitgevoerd. “Dit betekent vooral tijdwinst. Nadat het laswerk is uitgevoerd volgt de komende weken nog herstel van het houtwerk van de wieken en het schilderwerk. Hopelijk kunnen we eind deze maand of begin mei alweer draaien. Dan komt niet alleen de molen weer tot leven, maar de molenaars ook”, lacht Hordijk.
Overigens zijn ook elders in Nederland vele tientallen molens vanwege problemen met de roeden stilgezet.

Oes Eig'n Kraantien

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel