.

.

 

.

Paasvuur brandt als een fakkel

Paasvuurbouwers uit Zweeler dorpen hebben eer van hun werk en zetten schouders onder traditie.

Terwijl de jongste jeugd zich tijdens het paasweekend kon vermaken met paaseieren zoeken, zorgde de oudere jeugd voor een heerlijke warme gloed van het paasvuur. Jong en oud uit Aalden, Zweeloo, Meppen, Benneveld, Wezup en Wezuperbrug genoten van het folkloristisch tafereel.
De paasbulten nabij 't Alterbarg in Zweeloo, Westersteeg in Benneveld, Koestukkenweg in Wezup en de Kampdijk in Meppen werden door de jeugd vakkundig in brand gestoken. In Meppen gebeurde dat paasmaandag - door de aangekondigde regenval - reeds om 17.15 uur, maar de sfeer was er niet minder om.
Het begon met een bescheiden stookvuurtje. Al snel stonden de bulten in de hens en kon iedereen zich met volle teugen opwarmen aan het knisperende, warme vuur en vooral aan de gezellige sfeer.

Hulde voor fanatieke bouwers
Hulde voor de fanatieke paasbultbouwers uit de dorpen die zelfs zaterdagavond nog tot in de late uurtjes bezig waren met de laatste voorbereidingen en het verzamelen van snoeihout. Ook dit keer was er veel energie in de opbouw van de bult gestopt. Al weken voor Pasen wordt er snoeiafval verzameld op een grote bult. Een sterk staaltje van gemeenschapszin.

Prachtige traditie in ere houden
Door alle stikstofperikelen en regeldruk komen paasvuren steeds meer onder vuur te liggen, maar gelukkig kwam de gemeente Coevorden met het statement dat de prachtige traditie van de paasvuren in stand moet worden gehouden. En dus kon er toch een welverdiend feestje worden gevierd!

Foto's: Jansje Brands

Oes Eig'n Kraantien

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel