.

.

 

.

Agnes Tienstra oogst lof met expositie Vincent in Drenthe

”Veel aspecten van de kunstschilder, zijn werkwijze en verblijf in Drenthe bijzonder knap in één beeld samengebracht”.

Het schilderij ‘De Koffer van Vincent’ van Agnes Tienstra uit Meppen is begin vorige maand bekroond met de jury- en de publieksprijs. Het werk van Agnes was te zien op de expositie ‘Vincent in Drenthe’ in de Grote Kerk in Emmen.
Dat Vincent van Gogh in heel Drenthe dit jaar uitgebreid aan de orde kwam, en nog komt, moge duidelijk zijn. Ook de Expositie Commissie van de Grote Kerk had haar ideeën. En één daarvan was: kunstenaars vragen een kunstwerk “geïnspireerd op Van Gogh” te maken. Aan de in te richten expositie waren twee prijzen verbonden: een vakjury- en een publieksprijs.

Groot aantal inzendingen
Dat leverde, het juryrapport lezend, een uiteenlopende expositie op. Citaat: “De jury (Harry Tupan, directeur Drents Museum, Dewy Leal, wethouder Kunst en Cultuur Emmen en Esther Schaareman, docent Academie Minerva) was verrast over het grote aantal inzendingen en de hoge kwaliteit. Alle deelnemers hebben, ieder op hun eigen wijze, de opdracht naar hun hand gezet in de verbeelding van Vincents verblijf in Drenthe. Er zijn schilderijen en tekeningen gemaakt, 3-dimensionaal werk, foto’s en video’s, assemblages, reliëfs; complimenten aan alle deelnemers.”

Historische achtergronden
Uit al die deelnemers werd uiteindelijk toch een winnaar gekozen. Samenvattend is de conclusie van de vakjury: “De maker van het winnende werk heeft zich grondig verdiept in de historische achtergronden. En veel aspecten van Vincent komen aan de orde: zijn (zelf)portretten, de landschappen, zijn brieven, de wijze waarop hij te werk ging, en verwijzingen uit zijn persoonlijke leven. De jury is onder de indruk van de ingenieuze wijze waarop al deze aspecten in één werk zijn verenigd.”

Het kunstwerk van Agnes Tienstra uit Meppen viel in de smaak bij het publiek en de jury. De expositie 'Vincent in Drenthe' was de afgelopen maanden te zien in de Grote Kerk in Emmen.

Groot compliment voor Agnes
Voor wie nog niet de vrouw op bijgaande foto herkende hierbij de naam van de winnares: Agnes Tienstra. Zij is de maker van het winnende kunstwerk. Een schilderij dat trouwens al tijdens de tentoonstelling werd verkocht. Uiteraard bleef het hangen, waarna niet alleen de vakjury zich uitsprak voor dit kunstwerk, maar ook het publiek in meerderheid een stem daarop uitbracht. Een groot compliment dus voor Agnes: “Ik was totaal verrast. Maar uiteraard ook heel blij met dit dubbele compliment.”

Heel goed oriënteren
De prijs is niet alleen maar ‘het compliment’, maar was ook, twee keer in dit geval, 500 euro waard. Geld dat Agnes mag besteden aan een (kunst)cursus naar keuze. “Dat gaat zeker gebeuren, maar ik ga me heel goed oriënteren wat ik ga doen: iets, wat ik al kan, verbeteren, of iets helemaal nieuw? Ik heb er een jaar de tijd voor,” aldus de veelzijdige Agnes.

Oes Eig'n Kraantien

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel