.

.

 

.

Dit jaar restauratie monumentaal kerkorgel

ZWEELOO - Het monumentale Proper orgel van de Hervormde Kerk Zweeloo wordt nog dit jaar grondig gerestaureerd. Daarmee is een bedrag van 120.000 euro gemoeid. Er is inmiddels 85% aan subsidies en bijdragen van particulieren binnen. Het resterende bedrag verwacht de kerk naast giften ook via speciale acties te verwerven. 'Het orgel is ruim honderd jaar oud en er is vanwege het eind der tijden van veel inwendige onderdelen grote noodzaak om tot restauratie over te gaan.' Het kerkbestuur heeft goede hoop dat het resterend bedrag  op korte termijn binnenkomt. '

Er wordt grote waarde gehecht aan het behoud van het ruim 100-jarig orgelmonument. 'Het orgel wordt niet alleen tijdens kerkdiensten, maar ook bij andere plechtigheden gebruikt.' Bovendien zet organist Cees Roubos zich in om het beroep van organist voor de toekomst te behouden. Hij geeft sinds vorig jaar met succes orgellessen in de Zweeler kerk. 'De orgelcultuur is nog steeds een belangrijk element uit de Nederlandse geschiedenis, maar door het gebrek aan gekwalificeerde organisten dreigt dit binnenkort tot het verleden te horen. Daarom is Roubos druk bezig om nieuwe talent op te leiden', aldus Wiersma. Giften ten bate van de restauratie van het orgel zijn van harte aanbevolen en kunnen worden gestort op rekening 37.71.24.400 o.v.v. Orgelfonds Hervormde Kerk Zweeloo.

 

 

Bijschrift foto: Organist Cees Roubos speelt in de Hervormde Kerk van Zweeloo op het monumentaal Proper orgel, dat dit jaar ingrijpend wordt gerestaureerd (Eigen foto). {jcomments on}

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel