.

.

 

.

Frensenhoes

Extra aantrekkingskracht het Frensenhoes

  • Jans Oldengarm niet zo maar een vrijwilliger……
  • Frensenhoes verrijkt met nostalgische kiosk

Afgelopen zaterdag verrichte wethouder Jeroen Huizing de officiële opening van de ‘kiosk’ bij het Frensenhoes in Meppen. Een bord aan de Dennekampen laat duidelijk zien wat er op deze locatie te zien is: een houtzagerij en een timmerwerkplaats. Uit 1916, welteverstaan.

Zaterdag 30 april 2016; het Frensenhoes in Meppen ‘hef de deuren lös’!!

Er was eens ... lang geleden, in Meppen, een klein dorp in Drenthe, een boerenzoon. Deze boerenzoon, Jan, had een droom; hij wilde timmerman worden.

Open Monumentendag 2015 Frensenhoes!

Ook bij Het Frensenhoes in Meppen is deze zaterdag weer veel te beleven!!!

Een wagenwiel .. we leggen uit (en laten zien) hoe een wagenwiel gemaakt wordt. We hebben oude gebruiksvoorwerpen .. inmiddels bekend van voorgaande jaren; de oude en bijzondere gebruiksvoorwerpen waarvan af en toe bijna niet te raden is wat de bedoeling ervan is (geweest)

Zaterdag 27 juni 2015 in Het Frensenhoes in Meppen

Open middag in Het Frensenhoes

Er was eens .... lang geleden, in Meppen, een klein dorp in Drenthe, een boerenzoon. Deze boerenzoon, Jan, had een droom; hij wilde timmerman worden. In 1906 maakte hij een werkbank en op de ‘deel’ in de boerderij van zijn ouders begon hij met zijn werk. In 1916 bouwde Jan in Meppen een timmerwerkplaats, een woonhuis, trouwde en kreeg een zoon, Jan Willem, die in de voetsporen van zijn vader trad.  In de timmerwerkplaats deden ‘moderne’ houtbewerkingmachines in de eerste helft van de 20e eeuw hun intrede en ze werd uitgebreid met een houtzagerij ...

Het Frensenhoes in Meppen hef ok in 2015 de deuren lös!

Noteer alvast de volgende zaterdagmiddagen in uw agenda of op de kalender:

30 mei; 27 juni*; 4, 11, 18 en 25 juli; 1, 8, 15, 22 en 29 augustus, 17 en 24 oktober 2015.

Op deze zaterdagmiddagen (van 13.00 uur tot plm. 16.00 uur) staan de deuren van Het Frensenhoes in Meppen voor u open! We geven u graag een rondleiding, de machines in de authentieke timmerwerkplaats doen hun werk en we zagen bomen tot planken. Er is veel te zien en de entree is gratis en ‘veur niks’.

Op een aantal van deze middagen is ook de expositie ’70 jaar vrijheid in Zweeloo’ in De Gaanderij, het onderkomen van de Historische Vereniging Zweeloo bij Het Frensenhoes, te bezoeken.

Het Frensenhoes nodigt Tafeltje Dekje uit

Afgelopen zaterdag heeft op uitnodiging van Het Frensenhoes en de Historische Vereniging Zweeloo een aantal vrijwilligers van Tafeltje Dekje een bezoek gebracht aan Het Frensenhoes in Meppen.

Dit als blijk van dank en waardering voor het mooie geldbedrag dat onlangs van de commissie Tafeltje Dekje werd ontvangen. Het bedrag zal worden aangewend voor het te vernieuwen cementhok. Deze is nodig aan vervanging toe.

Bijschrift foto:Tinus Bouwmeester (l) en Ton de Rooij schudden elkaar de hand met een wederzijds dankjewel. Bouwmeester deed dat voor de geste van de rondleiding én De Rooij voor de mooie donatie van Tafeltje Dekje. (Eigen foto)

Open Monumentendag Frensenhoes: “We hebben nog nooit zo’n geslaagde dag gehad”

Ruim 500 bezoekers wisten afgelopen zaterdag tijdens de Open Monumentendag 2014 het Frensenhoes in Meppen te vinden. Met dit aantal was voorzitter Harm Tiemens van de Historische Vereniging Zweeloo bijzonder tevreden. “In mijn beleving hebben we nog nooit zo’n geslaagde dag gehad.”

Frensenhoesbericht nr. 7

Op 1 april j.l. is Henk Oostbrink overleden. Henk heeft bij de start van Het Frensenhoes veel vrijwilligerswerk voor ons gedaan. Schuren, verven, tuin- en zonodig timmerwerk, maar ook gezelligheid bij een kop koffie, zo was Henk bijna dagelijks aanwezig in Het Frensenhoes. Wij zijn Henk hiervoor dankbaar. We wensen Diny, zijn naaste familie, kinderen, klein- en achterkleinkinderen veel sterkte en mooie herinneringen, voor nu en de komende tijd.

Beste mensen,

het is alweer een hele tijd geleden dat u van ons een bericht heeft ontvangen over het reilen en zeilen in en om Het Frensenhoes in Meppen. We hadden weinig te melden, maar hebben absoluut niet stilgezeten, middels dit Frensenhoesbericht stellen we u graag op de hoogte van de ontwikkelingen.

Fantastisch resultaat statiegeldactie voor het Frensenhoes

De afgelopen anderhalf jaar bood Coop Weggen in Aalden hun klanten de gelegenheid om hun statiegeldbonnen te schenken aan de Stichting Het Frensenhoes in Meppen. Op 31 december 2010 is deze actie beëindigd en het geschonken bedrag aan statiegeldbonnen is door Coop Weggen afgerond naar € 800,00. Een fantastisch bedrag en het bestuur van Het Frensenhoes wil dan ook een ieder die hieraan bijgedragen heeft heel hartelijk bedanken! Het geld zal gebruikt worden voor het helpen instandhouden van de prachtige oude timmerwerkplaats, houtzagerij en woonhuis (Het Frensenhoes) aan de De Kockstraat 3 in Meppen.

 

Een uniek verhaal…

Jan Willem en Meltje Frensen-Kalk wilden hun huis met timmer­werk­plaats en houtzagerij voor de toekomst behouden. Dit gold ook voor het erf en een groot deel van het interieur. Mevr. Frensen heeft daartoe in 2009 de stichting “Het Frensenhoes” opgericht waarin het geheel is opgenomen. De stichting heeft als enig doel Het Frensenhoes te be­he­ren en te behouden voor het nageslacht en natuurlijk voor het dorp Meppen en haar wijde omgeving.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel